Két év múlva lesz kész a 13 ezer dolgozónak otthont adó kaliforniai üvegfánk , egy helyi helikopteres riporter folyamatosan dokumentálja az építkezést.

Advertisement

A San Francisco-i forgalomfigyelő helikopteren dolgozó Ron folyamatosan tolja a képeket az egybillió forintos buliról az #applesnewHQ címke alatt.

Advertisement

Érdemes közelebbről megnézni egyiket-másikat: a fentről óriási sárarénának tűnő helyszínen már elkezdték felhúzni a falakat, meg persze az is jól látszik, hogy mekkora lesz, egészen eltörpülnek a helyszínen a gigászi munkagépek.

Advertisement

Jelenlegi állapotában egyébként nagyon hasonlít arra, ahogy az amazóniai Kuhikugu régészeti feltárást mindig is elképzeltem a leírások alapján. A Xingu folyó felső folyásánál, ha minden igaz, az európaiak előtt egy grandiózus, elegáns építészetet űző nép élt, csak városaikat a híres andoki és mezoamerikai civilizációkkal ellentétben nem kőből, hanem agyagból építették, ami pusztulásuk után gyorsan az esőerdőbe veszett. Annyira, hogy a 90-es évekig bogaras fantáziának tűnt, hogy Amazónia valaha eltarthatott egy városok építésére is alkalmas komplexitású civilizációt.

Advertisement

Akit érdekel, az olvassa el David Grann fantasztikus, később könyvvé bővített cikkét, a The Lost City of Z-t, ami arről szól, hogy a szerző az elveszett város keresése közben, 1925-ben eltűnt Percy Fawcett nyomába ered, és mindenféle izgalmas kalandokba bonyolódik.

Share This Story

Get our newsletter