Így csinálta ki Mourinho a liga egyetlen női csapatorvosát

Illustration for article titled Így csinálta ki Mourinho a liga egyetlen női csapatorvosát

Eva Carneiro több vezetőedzőt is túlélt a Chelsea kispadján gond nélkül, a hisztis portugállal azonban meggyűlt a baja.

Advertisement

A Premier League múlt heti nyitófordulójának legnagyobb visszhangot kiváltó esete a mai napig uralja a brit sportmédiát: José Mourinho a Swansea elleni 2-2-es döntetlen után nyilvánosan bírálta az orvosi stábját, majd a csapatorvos Carneirót azóta száműzte a kispadról is.

A meccsen az történt, hogy a kapusa kiállítása miatt tíz emberrel játszó Chelsea a hosszabbításban szabadrúgáshoz jutott, a szabálytalanság miatt viszont Eden Hazard lent maradt a földön. Ekkor Carneiro és a gyúró – a játékvezető hívására – beléptek a pályára, hogy megnézzék, nincs-e valami nagyobb baja.

Advertisement

A feszült Mourinho ezen látványosan kibukott: kiabált velük, hogy jöjjenek vissza, hiszen ez azt jelentette, hogy Hazardnak egy rövid időre mindenképpen el kellett hagynia a játékteret, a Chelsea pedig kettős emberhátrányba került, aminek egy esetleges labdavesztésnél akár még végzetes következményei is lehettek volna. Nem lettek, a meccs maradt 2-2, de ez Mourinhót nem vigasztalta.

Az edző a meccs utáni sajtótájékoztatóján nyilvánosan azzal alázta Carneirót és munkatársát, hogy nem ismerik a játék szabályait, különben nem hozták volna ilyen helyzetbe. Szerinte ugyanis nyilvánvaló volt, hogy Hazardnak nincs komolyabb baja, csak egy kis időt akart nyerni, más kérdés, hogy egy orvosnak nem feladata az ilyen mérlegelés. A liga orvosait tömörítő szervezet is úgy foglalt állást, hogy ilyenkor az orvosnak kötelessége megvizsgálni a játékost, nem tagadhatják meg a közreműködést.

Hogy akkor mégis miért csinálta ezt Mourinho? Egyrészt régi szokása neki, hogy másban keresse a hibát (a bajnoki címvédő Chelsea-nek blamázs egy hazai pályán elért döntetlen) és elterelje a figyelmet saját magáról. Másrészt egyes sajtóértesülések szerint Mourinho már tavaly óta el akarja távolítani a csapattól Carneirót, aki szerinte nincs jó hatással a csapatszellemre.

Advertisement

Eszerint ugyanis a játékosok nem mernek teljesen felszabadultan viselkedni egy nő jelenlétében. Mindez viszont fura annak ismeretében, hogy Carneiro már André Villas-Boas óta együtt dolgozik a csapattal (vagyis régebb óta ott van, mint amióta Mourinho második időszaka tart), és más edzőkkel nem volt problémája.

Miután azonban Carneiro elkövette azt a hibát, hogy a Facebookján köszönte meg a sok támogatást, Mourinho szerint megszegte a klub viselkedési kódexét, mely szerint a csapatot kiszolgáló személyzet tagjai nem szállhatnak szembe a klubbal. Bár Carneiro csak megköszönte a támogatást, Mourinho ezt úgy értelmezte, hogy a nyilvánosság előtt kritizálta a klubvezetést, ezért a csapatorvost eltiltotta a meccsektől és attól, hogy a csapattal utazzon a jövőben.

Advertisement

Nyilvánvaló, hogy a 41 éves, gibraltári születésű, angol anyától származó Carneirónak ezek után nem marad sok játéktere a Chelsea-nél, de hogy lesz-e klub, aki hasonló szerepkörben akarja alkalmazni majd, azt nem tudni. Az viszont biztos, hogy José frusztráltabb a szokásosnál, és még az is lehet, hogy erre van valami oka is. Ha pedig így van, az előbb vagy utóbb kiderül.

Share This Story

Get our newsletter