Hogyan manipul√°lt√°k Mesterh√°zy k√∂teles besz√©d√©t a "k√∂telet" bekiab√°l√°s felhangos√≠t√°s√°val? Az olvas√≥ elmagyar√°zza. Lehet, hogy bŇĪncselekm√©nyt is elk√∂vettek ezzel?

√Čn m√©g mindig azon √°lm√©lkodom, ahogy Szab√≥ Anett, a H√≠r Tv egyik arca azt mondja √©lŇĎ ad√°sban, az arc√°n mŇĪcsod√°lkoz√°ssal, hogy

"Az, hogy f√∂lhangos√≠tottuk ezt a r√©szt, az szerintetek beleny√ļl√°s a hangs√°vba?"

K√©rdezi egy olyan √ľgyben, aminek √©ppen az a l√©nyege, hogy lehetett, illetve kellet volna-e hallania a sz√≥noknak egy bizonyos bekiab√°l√°st.

Gniusz Kinja-felhasználó szakmabeliként jó kis hozzászólásban magyarázta el, konkrétan mit és hogyan csinálhatott a csaló párttévé:

√Čvekig dolgoztam r√°di√≥kban √©s TV-n√©l is √≠gy van n√©mi r√°l√°t√°som a helyzetre. Sajt√≥etikai szempontb√≥l a direkt kihangos√≠t√°s kimer√≠ti a manipul√°ci√≥ fogalm√°t (mondjuk szerintem a H√≠r TV l√©tez√©se/t√©nyked√©se is de ez m√°s t√©szta). Az hogy Szab√≥ Anett mindezt - egy kicsit sem Oscar gyan√ļs alak√≠t√°ssal - tudatlans√°ggal √©s a szimpatiz√°ns besz√©lgetŇĎpartnerektŇĎl nyert igazol√°ssal pr√≥b√°lja leplezni az k√≠nos √©s amatŇĎr.

A k√©rd√©s nem az hogy bekiab√°lt√°k-e a "k√∂telet" vagy sem. Sim√°n benne van √©s a felv√©tel is al√°t√°masztja igaz kihangos√≠tva. B√°r a k√∂t√©l emleget√©se eml√©keim szerint a Fideszn√©l m√°r hagyom√°ny (Dagilaci) √≠gy nem is kellene s√©rtŇĎdni.

A probl√©ma ott van, hogy a manipul√°lt r√©sz √©s az √ľgyesen r√°v√°gott Mesterh√°zy reflekt√°l√°s egy√ľtt alkalmas a f√©lrevezet√©sre a f√©lreinform√°l√°sra hovatov√°bb az usz√≠t√°sra √©s a hitelront√°sra kv√°zi azt a l√°tszatot keltve hogy Mesterh√°zy akasztani akarja a politikai ellenfeleit. Holott a muszteren szinte biztosan nem lenne kivehetŇĎ. V√©lhetŇĎen a k√∂telet ki√°lt√≥ delikvens k√∂zel √°llhatott a H√≠r TV kamer√°j√°hoz √©s el√©g hangos volt ahhoz hogy az atmo mikrofon √∂sszeszedje a hangj√°t a riporter pedig scriptel√©sn√©l meghallotta ( egy j√≥ AKG vagy Sennheiser st√ļdi√≥ f√ľlesben jobban kivehetŇĎek a h√°tt√©rzajok is). Innen m√°r csak egy ugr√°s a felelŇĎs szerkesztŇĎ √©s a v√°g√≥ √©s k√©sz is a szenz√°ci√≥. Ehhez persze le kellett mondani minden sajt√≥szakmai sajt√≥etikai √©s hiteless√©gi elvrŇĎl amihez egy riporternek vagy szerkesztŇĎnek illik tartania mag√°t. √Čs a kihangos√≠t√°ssal val√≥ban azt a hat√°st keltett√©k hogy a sz√≥noknak hallania kellett a k√∂teles besz√≥l√°st, holott egy ekkora t√©rben ennyi egyszerre bekiab√°l√≥ ember k√∂z√∂tt v√©lhetŇĎen a tŇĎle 10 l√©p√©sre √°ll√≥k szavait sem biztos, hogy norm√°lisan meghallja. Az pedig nem √©rv hogy az MTVA tud√≥s√≠t√°saiban is hallatszik az ilyen esem√©nyeken √°ltal√°ban szerkesztŇĎs√©genk√©nt k√©t st√°b dolgozik. Egy r√∂gz√≠ti a besz√©det egy m√°sik operatŇĎr pedig v√°g√≥k√©peket k√©sz√≠t. √Čn nem mondom, hogy a H√≠rTV odaadta muszter√©t de megs√ļghatt√°k az MTVA-s koll√©g√°knak hogy k√∂r√ľlbel√ľl hanyadik percn√©l kell keresni az omin√≥zus bekiab√°l√°st. Ja √©s a k√∂tekedŇĎk kedv√©√©rt...igen ilyenkor az operatŇĎr√∂k akik az eg√©sz besz√©det r√∂gz√≠tik √°ltal√°ban egy bolyban √°llnak √≠gy ha az egyik kamera atmoszf√©ra mikrofonja felveszi a bekiab√°l√°s√°t, akkor v√©lhetŇĎen a t√∂bbi is. √Čs azt m√°r tapasztaltuk, hogy a kir√°lyi TV a manipul√°lt k√©p √©s hangv√°g√°s nagymestere.

Advertisement

Hasonl√≥an √©rdekes volt F√ľredi felhaszn√°l√≥ √©szrev√©tele, miszerint a p√°rtkaton√°k a saj√°t p√°rtjuk √°ltal nemr√©g, a bajai vide√≥√ľgy miatt megteremtett bŇĪncselekm√©nyt k√∂vethett√©k el:

Csak sz√≥lok, hogy a Bajai √ľgy √≥ta a Fidesz √ľgyesen elhelyezett egy √ļj t√©ny√°ll√°st a Btk.-ba: Becs√ľlet csorb√≠t√°s√°ra alkalmas hamis hang- vagy k√©pfelv√©tel k√©sz√≠t√©se

"226/A. ¬ß (1) Aki abb√≥l a c√©lb√≥l, hogy m√°s vagy m√°sok becs√ľlet√©t csorb√≠tsa, hamis, hamis√≠tott vagy val√≥tlan tartalm√ļ hang- vagy k√©pfelv√©telt k√©sz√≠t, ha m√°s bŇĪncselekm√©ny nem val√≥sul meg, v√©ts√©g miatt egy √©vig terjedŇĎ szabads√°gveszt√©ssel b√ľntetendŇĎ."