Kirzbegiszt√°nt a New York Times helyezte fel a t√©rk√©pre, amikor egy cikkben v√©letlen√ľl √∂sszemosta Kirgiziszt√°nt √©s √úzbegiszt√°nt. A k√∂z√©p-√°zsiai kamuorsz√°g az√≥ta √©letre kelt, van z√°szlaja, Twittere, nemzeti √©tele ‚Äď √©s publicisztika arr√≥l, hogy ez az eg√©sz nem is vicces.

A cikk Tommy Caldwell amerikai sziklam√°sz√≥r√≥l sz√≥lt, aki 2000 nyar√°n Kirgiziszt√°nban kir√°ndult, √©s h√°rom t√°rs√°val egy√ľtt elrabolta ŇĎket az √úzbegiszt√°ni Iszl√°m Mozgalom k√©t fegyverese. Hatnapos k√°lv√°ri√°jukb√≥l Caldwell mentette ki ŇĎket, amikor egy sziklafalon a m√©lybe r√°ntotta az egyik fegyverest (k√©sŇĎbb kider√ľlt, hogy t√ļl√©lte), am√≠g a m√°sik elment elemek√©rt a r√°di√≥ba. EbbŇĎl lett azt√°n 15 √©vvel k√©sŇĎbb Kirzbegiszt√°n.

A cikk√≠r√≥ ments√©g√©√ľl szolg√°l, hogy Kirgiziszt√°n, √úzbegiszt√°n √©s T√°dzsikiszt√°n mesters√©gesen t√ļlbonyol√≠tott, enkl√°v√©kt√≥l hemzsegŇĎ hat√°rvid√©ke, ahol Caldwell√©k kir√°ndultak, t√©nyleg kartogr√°fiai k√°osz, egyed√ľl Banglades √©s az indiai Nyugat-Beng√°l hat√°ra √°tl√°thatatlanabb. EttŇĎl persze Kirzbegiszt√°n m√©g nem l√©tezik ‚Äď kiv√©ve az azonnal elszaporodott tr√©f√°kat, mert azokban igen: nemzeti √©tele, z√°szl√≥ja, Twittere √©s gazdas√°gi mutat√≥i is lettek az √ļjonnan sz√ľletett orsz√°gnak. Toomas Hendrik Ilves, √Čsztorsz√°g tr√©f√°s twitjeirŇĎl ismert eln√∂ke m√°r a diplom√°ciai kapcsolatok felv√©tel√©t is megpend√≠tette.

Advertisement

L√©tezik viszont a derogat√≠v szt√°noz√°s, amit a Borat √≥ta tal√°n nem kell r√©szletesebben bemutatni. A helysz√≠nen soha nem j√°rt nyugati √ļjs√°g√≠r√≥k k√©ptelenek k√ľl√∂nv√°lasztani ezt a hat, egy√©bk√©nt el√©gg√© k√ľl√∂nb√∂zŇĎ orsz√°got. Tal√°n csak Afganiszt√°n van meg, de arra v√©g√ľl is el lett sz√≥rva egybilli√≥ doll√°r, annyib√≥l m√°r meg lehet tanulni a nev√©t. A szt√°ns√°g a t√°voli, elmaradott, bizarr, de legink√°bb csak nem ismert k√∂z√©p-√°zsiai porf√©szkek szinonim√°ja. Ez √©rthetŇĎen zavarja p√©ld√°ul az √°sv√°nykincs-milliomos Kazahszt√°n eln√∂k√©t, aki tavaly felvetette, hogy meg k√©ne szabadulni ettŇĎl a kolonct√≥l, √©s Kazahszt√°nt √°tnevezni Kazah Nemzetre.