Mik√∂zben a k√∂zleked√©si rendŇĎr√∂k munka c√≠m√©n szinte csak traffipaxoznak, a dolog l√©nyeg√©ben felesleges. A gyorshajt√°s miatti hal√°lok d√∂ntŇĎ r√©sze relat√≠v gyorshajt√°s miatt t√∂rt√©nik, nem az√©rt, mert t√ļll√©pn√©k a sebess√©ghat√°rt.

Irt√≥ √©rdekes statisztikai adatokat szerzett meg a vezess.hu a KSH-t√≥l. EzekbŇĎl az der√ľl ki, hogy a rendŇĎrs√©g √°ll√≠t√°saival ellent√©tben a gyorshajt√°s - m√°rmint az a fajt√°ja, amikor gyorsabban hajtunk a megengedettn√©l - egy√°ltal√°n nem olyan borzaszt√≥an vesz√©lyes dolog. SŇĎt a k√∂vetkezm√©nyei igaz√°b√≥l elt√∂rp√ľlnek egy rak√°s m√°s szab√°lys√©rt√©s√©i mellett. Mik√∂zben a rendŇĎr√∂k hivatalos kommunik√°ci√≥ja szerint tavaly a szem√©lyi s√©r√ľl√©ses balesetek 29,3, a hal√°los baleseteknek pedig 41 sz√°zal√©kat√∂rt√©nt gyorshajt√°s miatt, a Vezess √°ltal megkapott adatok szerint igaz√°b√≥l az √∂sszes s√©r√ľl√©ses balesetnek csak 0,8, m√≠g a hal√°losaknak 2,8 sz√°zal√©k√°t okozza gyorshajt√°s.

Az √≥ri√°si elt√©r√©s oka, hogy a t√ļl gyorsan halad√°sb√≥l eredŇĎ balesetek √©s hal√°lok d√∂ntŇĎ t√∂bbs√©g√©t a relat√≠v gyorshajt√°s okozza, vagyis p√©ld√°ul ha valaki a sebess√©ghat√°ron bel√ľl, de t√ļl gyorsan hajt be egy kanyarba, vagy s√∂t√©tben-k√∂dben nem lass√≠t, esetleg motorral sz√°guld az √°ll√≥ aut√≥sorok k√∂z√∂tt.

Tavaly majdnem pontosan 15 ezer baleset t√∂rt√©nt a vezetŇĎk hib√°j√°b√≥l, ezek k√∂z√ľl mind√∂ssze 124-et okozott abszol√ļt gyorshajt√°s. Az 576 magyarorsz√°gi hal√°los balesetbŇĎl pedig 16 t√∂rt√©nt ilyen okb√≥l.

A Vezess szerzŇĎj√©nek k√∂vetkeztet√©se az, hogy teljesen felesleges a rendŇĎr√∂k idej√©nek nagy r√©sz√©t traffipaxos vad√°szatra ford√≠tani, amikor a szab√°lytalan elŇĎz√©sek, kanyarba val√≥ idi√≥ta behajt√°sok √©s hasonl√≥k miatt nagys√°grenddel t√∂bben halnak meg √©vente.

Advertisement

update: Sajnos √°tsiklottam a poszt d√°tum√°n, a vezess.hu-s cucc j√≥ egy√©ves. Att√≥l m√©g igaz persze, de cser√©be nem friss. Eln√©z√©st, ahol sŇĪrŇĪn csapkodnak a bitek, ott n√©ha sajnos hullik a forg√°cs.

[fotó:autozz.blog.hu]