Nem minden brit √©rt egyet Boris Johnson londoni polg√°rmester¬≠rel, aki nemr√©g lebuta-lust√°zta a sz√ľletett briteket √©s a szer√©ny, erk√∂lcs√∂s, szorgalmas kelet-eur√≥paiakat √°ll√≠totta el√©j√ľk p√©ld√°nak. Most az eg√©sz orsz√°g azon a warwickshire-i horg√°szt√≥tulajdonoson h√ľledezik, aki "No Eastern Europens" felirat√ļ tilt√≥ t√°bl√°t helyezett ki a parton. Pedig szeg√©ny tudta, mirŇĎl besz√©l.

Magyarorsz√°gon p√©ld√°ul annyira lopj√°k a halat, hogy maga a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k h√≠vott √∂ssze emiatt szervezett vitanapot az √ľgyben a Parlamentben. Annyira lopj√°k a halat, hogy m√©g a csajom sz√ľleinek Dunakanyar-b√©li lakhely√©n, a falvakt√≥l messzebb esŇĎ kis telep kerti tav√°b√≥l is kilopt√°k a fele koi-pontyot. Annyira lopj√°k a halat, hogy a kedvenc k√ľlf√∂ldi horg√°szhely√ľk√∂n, az olasz Po foly√≥n kamionsz√°mra lopj√°k el a harcs√°kat, de olyan brut√°lis m√≥dszerekkel, hogy a helyi hat√≥s√°gok annak ellen√©re magyarvad√°szatokat tartanak, hogy a harcsa ott irtand√≥ ellens√©gnek sz√°m√≠t, de annyira, hogy ha kifogjuk, nem szabad visszatenni a v√≠zbe.

Magyarországon annyira mélyen a reflexekbe ivódott, hogy a halat el KELL lopni, hogy a nem annyira lopós magyar horgászok alapélménye, hogy ha visszaengednek a vízbe egy méreten aluli példányt és valaki pecázik a közelben, akkor az szinte garantáltan rájuk szól, hogy "Micsinál?!" vagy "Mitképzel?!"

√Čs mindenki lopja!

A hallop√°s a magyarok Nelson Mandel√°ja, ami bŇĎrsz√≠nre, nemre, vall√°sra √©s t√°rsadalmi poz√≠ci√≥ra val√≥ tekintet n√©lk√ľl egyes√≠ti a nemzetet. Itt azt√°n t√©nyleg nincsen magyar, cig√°ny, szeg√©ny √©s gazdag, pesti √©s vid√©ki, karmester √©s proli, fideszes vagy komenista, de m√©g civil √©s hivat√°sos sem. A BudapestttŇĎl √©szakra esŇĎ Duna-szakasz halŇĎr jogost√≠v√°nyokkal is rendelkezŇĎ hivat√°sos hal√°sz√°nak Amper a beceneve. (Pap Jancsi √ľzeni, hogy ez utal√°s az illeg√°lis elektromos hal√°szeszk√∂zre.)

Advertisement

Sz√≥val a most rasszist√°nak nevezett brit t√≥tulajdonos, tal√°n √∂ntudatlanul, annyira beletraf√°lt, hogy nem lenn√©k meglepve, ha nemsok√°ra ŇĎ lenne √Āder J√°nos Habony √Ārp√°dja. Am√≠g meg nem kapja a titkos tan√°csosi felk√©r√©st, szeg√©ny Eddie Whitehead sorba nyilkatkozhat a lapoknak olyanokat, hogy "Nincs nekem idŇĎm arra, hogy eg√©sz nap ott √ľljek, √©s figyeljem, hogy ellopj√°k-e a halat." AmibŇĎl egy dolog der√ľl ki: a kelet-eur√≥paiak √©rkez√©se elŇĎtti Anglia olyan perverz, ijesztŇĎ hely volt, ahol egy tavon, amin k√∂telezŇĎ visszadobni a kifogott halat, nem alkalmaztak k√ľl√∂n fŇĎ√°ll√°s√ļ embert a lop√°sok kisz√ļr√°s√°ra. IjesztŇĎ belegondolni, hogy valaha valahol ilyen is l√©tezhetett!