This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Idén sem Murakami nyerte az irodalmi Nobel-díjat, és nem is Nádas

Illustration for article titled Idén sem Murakami nyerte az irodalmi Nobel-díjat, és nem is Nádas

A francia Patrick Modiano ott volt a tíz legesélyesebb jelölt között, és most meg is nyerte.

Advertisement

Ugyan a japán Haruki Murakami és a kenyai Ngũgĩ wa Thiong'o voltak a fogadóirodák favoritjai, a győztes végül Modiano lett (egyébként így néz ki). Ez egyszersmind azt is jelenti, Nádas Péternek is várnia kell, noha ő az idén nem is volt ott a bukmékerek esélyesei között.

A 69 éves francia író korábban megnyerte már a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-díjat is, számos regénye jelent meg, filmforgatókönyvet is írt, viszont nem számít igazán ismert írónak itthon, noha több könyve is megjelent magyarul.

Advertisement

A testület indoklása szerint Modianót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait.

A Cink szerkesztőségéből sajnos egyikünk se olvasott még tőle semmit, habár Gazda "Olvassatok Minden Nap" Albertet még nem tudtam elérni, hátha megmenti a szerkesztőség becsületét!

Advertisement

(via MTI)

Share This Story

Get our newsletter