A k√∂zhelyek k√∂zhelye, hogy az embereknek fogalmuk nincs m√°s kontinensek orsz√°gair√≥l, de √©rdekes csavar egy amerikai felm√©r√©sben, hogy min√©l kev√©sb√© tudta valaki, hol van Ukrajna, ann√°l sz√≠vesebben k√ľld√∂tt volna oda katon√°kat.

A felm√©r√©st h√°rom amerikai politol√≥gus v√©gezte 2066 fŇĎs mint√°n, √©s remek√ľl megc√°folj√°k azt a h√ľlyes√©get, hogy igaz√°b√≥l nem sz√°m√≠t, hogy tudjuk, mi merre van a t√©rk√©pen. Mert h√°t hogy ne sz√°m√≠tana, amikor a tudatlans√°gb√≥l egyenesen k√∂vetkezik a kardcs√∂rtet√©si v√°gy.

Ukrajn√°t hat v√°laszad√≥b√≥l egy tudta elhegyezni a t√©rk√©pen, √°tlagosan 3000 kilom√©terrel cs√ļszott f√©lre a kelet-eur√≥pai orsz√°gba sz√ļrt gombostŇĪ. A v√°laszok a Kong√≥t√≥l Kamcsatk√°ig, Ausztr√°li√°t√≥l Alaszk√°ig sorozt√°k a f√∂ldgoly√≥t, Ukrajn√°t az esetek 84%-ban biztons√°gosan elker√ľlve.

A fiatalabbaknak, a f√©rfiaknak, a f√ľggetlen szavaz√≥knak √©s az egyetemet v√©gzetteknek ment a feladat jobban, b√°r m√©g az ut√≥bbiak is csak gyal√°zatos, 21%-os eredm√©nyt √©rtek el. De a legfurcs√°bb √©s legszomor√ļbb, hogy statisztikailag szignifik√°ns √∂sszef√ľgg√©s van ak√∂z√∂tt, hogy valaki nem tudja, hogy hol van Ukrajna, √©s hogy szeretn√©, hogy Amerika katon√°kat k√ľldj√∂n oda.

MielŇĎtt m√©g b√°rki elkezdene nevetni a sutty√≥ amerikaiakon, ne tegye: a f√∂ldrajzi tudatlans√°g egyetemes emberi tulajdons√°g, mi is ugyanennyit tudunk Amerik√°r√≥l.

Advertisement

Forrás és további részletek: Washington Post