Illustration for article titled “Hungary, no money. Orbán Viktor” - itt a legjobb menekültes riport

Kirgiz menekültnek adta ki magát az Indexes, majd direkt elkapatta magát. Mi történik igazából egy menekülttel? Jobb fej rendőrökkel találkozik, mint talán gondolnád, amennyiben senki sem verte vagy fenyegette meg. Beszólások voltak, de kedvesség is.

Advertisement

Milyen a rendőrségi buszban? És a menekülttáborban? Megvernek? Aláznak? Beszólnak? Segítenek? Rasszisták? Jószívűek?

Ásotthalomnál kapatta el magát Nyilas Gergely, vagyis Georgij Kulakov, az orosz szármatású kirgiz állampolgár, aki a Szovjetunió szétesése után két ország között a pad alá került és most Németországba tart. Nyilas probléma nélkül elfogatta magát pár perc alatt, hogy a következő napokban testközelből nézhesse meg, mi történik Magyarországon a menekültekkel.

Advertisement

A cikk igen jó, pontos megfigyelésekkel, szikáran fogalmazva, rengeteg idézettel.

Advertisement

A kedvenc szövegeim:

  • „Pénisz, big?” – na, ez a kérdés láthatóan túlment a szokásoson, a szenegáli srác is értetlenül nézett, hogy most tényleg jól hallotta-e. A rendőr a rossz vicc elütése helyett inkább fokozta és alkarját mutogatva magyarázni kezdett: „A faszod is nagy, long cock?”
  • Egy másik esetben egy afgán család kért ételt, mire a tábor szélét őrző két rendőr először letudta egy „maradjál, üljél vissza” morgással, de egy perc múlva egyikük végül odaadta a családnak a saját ételdobozát. Ez a kettősség volt e jellemző: egy elsóhajtott „jajbaszdmeg-mitakarszmármegint” után jött a segítség.
  • Na ezeket a narancssárga szalagosokat vigyük. Hehe, fideszesek”
  • Kézenfekvő lenne, hogy egy ilyen helyen karitatív szervezetek munkatársainak tucatjai nyüzsögnek. Helyette itt a hiányuk a feltűnő. Egy vöröskeresztes sátorponyván kívül semmi sem jelezte, hogy itt bármiféle segélyszervezet dolgozna.
  • „Na, itt a média, a kurva anyját” – morogták a kisbuszban a maszkos, gumikesztyűs rendőrök, amikor a következő gyűjtőpontnál meglátták, hogy egy lengyel stáb kérdezgeti a két rendőr társaságában várakozó afrikaiakat.
  • „Hé, Ghana man! Hungary, no Hilton hotel! Hungary food, water, love, te meg eldobod a kaját?” – a rendőr szavaira bocsánatkérőn intettek a ghánai csoport tagjai.
  • „One line, egy sorba, istenem, nem lehet, hogy ennyire hülyék vagytok” – mondta egy készenlétis, ami sértő, de én betudtam konfliktusmentes feszültséglevezetésnek.

Share This Story

Get our newsletter