Mióta csütörtökön Zsitomirban lecsapták a nagy októberi szocialista forradalom vezérének a szobrát, mindenki vérszemet kapott, egyre-másra dőlnek az emlékművek Ukrajnában.

A teljesség igénye nélkül: befellegzett Vlagyimir Iljicsnek Csernyihivben, Brovariban, Perejaszlav-Hmelnyickijben és Dnyepropetrovszkban is. Brovariban ló farkához teherautóhoz kötötték szegényt, és körbevonszolták a városon. Dnyepropetrovszkban masszívnak bizonyult az öreg, hat órán át kínlódott vele a tömeg, mire sikerült legyőzni, közben a rákötött acélsodrony egyszer elpattant és elcsapott néhány aktivistát. Zsitomirban mentek a legmesszebbre: egy aranyozott vécékagylót helyeztek el a talapzaton.

Engem mondjuk meglepett, hogy ennyi Lenin áll még Ukrajnában, hiszen Kárpátalján tudomásom szerint mindet - vagy legalábbis a túlnyomó többségüket - lekapták az elmúlt két és fél évtizedben, igaz, olyan is volt egy helyütt, hogy az éj leple alatt, suttyomban, mert a napközbeni kísérleteket megakadályozták. Más kérdés, hogy ha jól tudom, az utcát, ahol felcserepedtem, máig Leninnek hívják.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter