Ha csak egy interjút olvastok el ma, akkor ezt olvassátok el! Abból az alkalomból készült, hogy Széky János Bárányvakság c. cikksorozatát könyv alakban is kiadja a pozsonyi Kalligram.

Kiragadok négy szövegrészt. Ezeket mindet én is mondhattam volna, már ha tudnék ezekben a témakörökben ilyen összeszedetten, pontosan és bátran fogalmazni.

Az első – vagyis 2010-es – kétharmad előtti pillanatról:

Jóhiszemű ember lévén anno nem zártam ki, hogy a Fidesz kihasználja majd a kétharmados lehetőséget az ország érdekében. Hogy kétharmaddal bármit meg lehet csinálni, be lehet gyújtani a gazdaság motorját, meg lehet szüntetni a nemzeti fájdalmakat. Eszük ágában nem volt ilyesmi.

Advertisement

Hát igen. Aztán ezen is érdemes lenne elgondolkodni, főként a második felén:

Szerintem például '89-90-ben az állami bürokráciával szövetséges gazdasági vezetők, a titkosszolgálatok és a nacionalista propaganda-szakemberek „vasháromszöge" tudatosan dobta be a marakodás tárgyául, taktikai meggondolásból az antiszemitizmus kérdését. Aljasság volt. Emberek félelmét, sebzettségét nagyon könnyű kihasználni. Hogy ki volt ebben a játszmában tudatos gazember, és ki balek, azt utólag körülményes kideríteni. De attól kezdve a baloldal és a liberálisok erre voltak érzékenyek. Ez természetesen nagyon fontos téma, de hát semmilyen demokratikus országban nem a legfontosabb. Nálunk a mai napig mégis központi téma a politikai beszédben.

Ezen még inkább:

A baloldalon vannak ugyan kisebb, pártokon belüli kezdeményezések, de mindig visszatérnek arra, hogy akkor mi lesz a szegényekkel, meg mi lesz a kisebbségekkel, meg mi lesz a melegjogokkal. Rendben van, ez mind nagyon fontos, de illúzió, hogy ha az egyes sérelmeket összeadjuk, abból valami győzedelmes kormányváltás lesz.

Advertisement

És végül ami azt a rohadt ügynökkérdést illeti:

Schiffer András az egyetlen, aki nem ügynöknyilvánosságot, hanem dossziényilvánosságot követel. Ez két más dolog. Hogy az ügynöklisták nyilvánosak legyenek, rég esedékes lett volna, de ez kevés. Pont a legfontosabb dolgok, a gazdasági kapcsolatok, informális szövetségek nem derülnek ki a III/III-as listákból, másfelől a hasznos jelentések nagy része olyan emberektől származott, akik nincsenek a hálózati nyilvántartásban: társadalmi, szakmai kapcsolatoktól.

Ezek. De kattintsatok csak át az egészért. Meg a Bárányvakságot is javaslom, amit Orosz kolléga még 2014 végén az év talán legfontosabb magyar nyelvű szövegének minősített, és itt megvan egyben. Remélem, ezzel a linkkel nem hekkeltem meg a könyvkiadás sikerét.

Advertisement