Egy amerikai turista letörte egy 600 Ă©ves szobor ujjĂĄt OlaszorszĂĄgban. És akkor mi van? NĂĄlunk FKGP-sek szĂ©tlƑttek egy Somogyi GyƑzƑ-festmĂ©nyt. MƱvĂ©szetrombolĂĄs krĂłnika.

Ahogy azt testvĂ©rblogunk megĂ­rta, egy 55 Ă©ves amerikai fĂ©rfi vĂ©letlenĂŒl letörte egy 600 Ă©ves szobor kisujjĂĄt a firenzei Museo dell'Opera del DuomĂłban, miutĂĄn megkĂ­sĂ©relte összemĂ©rni a szobor tenyerĂ©t sajĂĄtjĂĄval.

EzutĂĄn nagyon "csalĂłdott" lett, amin sokat nem segĂ­thetett, hogy sajĂĄt csalĂĄdja szeme lĂĄttĂĄra vette Ƒrizetbe az olasz rendƑrsĂ©g. Timothy Verdon, a mĂșzeum igazgatĂłja szĂ©gyenletesnek tartja, hogy ennyire elkorcsosult a mĂșzeumlĂĄtogatĂĄs kultĂșrĂĄja. "Nem fogdossuk az alkotĂĄsokat, ez az alapszabĂĄly" - mondta el Verdon. KĂŒlön szĂ©psĂ©ge a törtĂ©netnek, hogy a kĂĄrokozĂł fĂ©rfirƑl kiderĂŒlt, sebĂ©szkĂ©nt dolgozik Connecticutban.

A bizarr törtĂ©net kapcsĂĄn elƑszedtĂŒnk kedvenc törtĂ©neteinket, kĂŒlönbözƑ mƱvĂ©szetrombolĂĄssal vĂ©gzƑdƑ incidenseinkrƑl.

Advertisement

3.) A mĂșzeumi orgyilkos

Egy 20 Ă©ves fĂ©rfi bemĂĄszott a pĂĄrizsi TermĂ©szettudomĂĄnyi MĂșzeumba, majd lĂĄncfƱrĂ©sszel levĂĄgta XIV. Lajos francia kirĂĄly kitömött elefĂĄntjĂĄnak bal agyarĂĄt. EzutĂĄn megprĂłbĂĄlt eliszkolni, de elfogtĂĄk. Az agyarak rĂĄadĂĄsul nem is voltak eredetiek.

Advertisement

2.) Duchamp lehugyozĂłi

Marcel Duchamp Forrås címƱ alkotåsånak måsolatåt 1993-ban sikeresen levizelte, majd 2006-ban szintén egy måsolatot tört szét kalapåccsal egy francia férfi, aki szerint Duchamp is helyeselné tettét. Kendel Geers dél-afrikai mƱvész és Brian Eno zseni is hasonlóképpen tettek - szintén levizelték az alkotåst.

Advertisement

Videónkon åzsiai férfiak nem bírjåk magukban tartani a rajongåst.

1.) Amikor FKGP-sek festményre lövöldöztek

Advertisement

A Balaton-felvidĂ©ki Nemzeti Park fenĂ©kpusztai vendĂ©ghĂĄzĂĄban nagy buli keretĂ©ben ĂŒnnepeltĂ©k SkultĂ©ty SĂĄndor, a KörnyezetvĂ©delmi MinisztĂ©rium akkor közigazgatĂĄsi ĂĄllamtitkĂĄr szĂŒletĂ©snapjĂĄt 2000 oktĂłber 16-ĂĄn. Az ƑrĂŒlt mulatozĂĄs hevĂ©ben ParĂłczai Csaba (kĂ©pĂŒnkön), SkultĂ©ty titkĂĄrsĂĄgvezetƑje kivitte a szabadba Somogyi GyƑzƑ Hermann OttĂł a Kis-BalatonnĂĄl cĂ­mƱ festmĂ©nyĂ©t, majd nemtetszĂ©sre hivatkozva szĂ©tlƑtte a tĂĄjkĂ©pet.

FelfĂŒggesztett börtönbĂŒntetĂ©st kapott.