Hozzám természetesen a Mikulás, de félek, hogy ezzel kisebbségben maradok.

Ez persze a legt√∂bbsz√∂r m√°r gyerekkorban eldŇĎl: n√°lunk sosem h√≠vta T√©lap√≥nak senki a Mikul√°st, hiszen van neki rendes neve, Mikul√°s, √©s m√°r j√≥val azelŇĎtt √≠gy h√≠vt√°k, hogy az √∂tvenes √©vekben l√°nctalpakon meg√©rkezett volna a T√©lap√≥.

Nemcsak, hogy meg√©rkezett, de a szovjetekkel ellent√©tben itt is maradt, √©s olyan stabilan tartja mag√°t, hogy egyhamar nem fogunk megszabadulni tŇĎle. Tudom, hogy a sz√≥t m√°r Arany J√°nos is haszn√°lta, √©s hogy a Mikul√°s sem annyira r√©gi hagyom√°ny, no de az√©rt ne pr√≥b√°ljuk m√°r letagadni, hogy a T√©lap√≥ a szt√°lini idŇĎkben kezdte kiszor√≠tani az elŇĎbbit, j√≥kora h√°tsz√©llel.

A T√©lap√≥ √ľgy√©ben komoly szerecsenmosdat√°s indult, bizonygatva, hogy nem is kommunista (pedig az!), sŇĎt, a linkelt cikkben m√©g azzal is megv√°dolt√°k a Mikul√°st, hogy a Coca-Cola rekl√°mg√©pezete keltette √©letre. M√°rpedig, ahogy az amerikaiak sz√©n√°ja √°ll manaps√°g, a v√©g√©n m√©g meg√©rj√ľk a T√©lap√≥ renesz√°nsz√°t is.

Legink√°bb am√ļgy a szok√°s hatalma, ami uralmon tartja, hiszen gener√°ci√≥k nŇĎttek fel azon, hogy T√©lap√≥ itt van, h√≥ a sub√°ja. Ez√©rt gyerekeken f√∂l√∂sleges is sz√°mon k√©rni a t√©lap√≥z√°st, de ha egy felnŇĎtt mondja ezt, az olyan, mintha valaki N√©pk√∂zt√°rsas√°g √ļtj√°t mondana az Andr√°ssy √ļt helyett, vagy esetleg fenyŇĎ√ľnnepnek nevezn√© a kar√°csonyt.

Advertisement

Úgyhogy tessék, elmondtam az érveimet, jöjjön a Mikulás vs Télapó deathmatch!

Fotó: AP Photo