Igazi extr√©m szem√©tkaja-orgia volt a budapesti Gawker/Cink-irod√°ban: koll√©g√°nk, Brian belemarkolt egy jap√°n √©dess√©gespultba, iderep√ľlt, mi meg letesztelt√ľk a zs√°km√°nyt.

Nem vit√°s, hogy a sajtos csoki volt a legizgalmasabb, fŇĎleg, mert ha elŇĎ√≠r√°sosan akarja enni az ember, akkor meg is kell s√ľtni. B√°r a szerkesztŇĎs√©gi konyha csak a nev√©ben az ‚Äď ink√°bb egyfajta nappali ‚Äď, szendvicss√ľtŇĎ pont van benne, √≠gy egybŇĎl belev√°ghattunk.

Strati time lapse videót is csinált a pirításról, íme:

Ehhez k√©pest eg√©szen t√∂m√∂ren √∂ssze tudta foglalni a v√©lem√©ny√©t a term√©krŇĎl:

az √≠ze legink√°bb √ļgy √≠rhat√≥ le, hogy szar.

N√©mi unszol√°sra az√©rt kib√ļjt belŇĎle a m√©lyre eltemetett Uj P√©ter:

rengeteg cukor, érlelt növényi trappista felhangokkal.

Csiklandozzunk csak meg jobban egy csapat programoz√≥t, √©s ki fog der√ľlni, hogy itt mindenki elvet√©lt kajablogger:

Bence szerint egy kis t√ļr√≥gomb√≥c felfedezhetŇĎ volt benne, Keki szerint m√©g a sajttorta is, triplacukorral.

A kir√°ly azonban Eszpee volt, akirŇĎl ezek ut√°n egyszerŇĪen k√©ptelen vagyok eld√∂nteni, hogy igazi emberi l√©ny, vagy Moln√°r B. Tam√°s t√°vir√°ny√≠tott gasztrorobotja, aki egyszer ellen√ľnk fog fordulni, ha megl√°tja, hogy meg√©rintett√ľnk egy kocka ipari margarint:

Nekem is hat√°rozottan megvolt a sajttorta-ut√≥√≠z, j√°r a pont az √©lelmiszerm√©rn√∂k√∂knek. Nem neh√©z azt sem eld√∂nteni, hogy haszn√°lt-e a pir√≠t√°s: egy√©rtelmŇĪen igen, a cukros √≠z a Maillard-reakci√≥nak k√∂sz√∂nhetŇĎen komplexebb, karamell√°s √∂sszetevŇĎt kapott; valamint a text√ļr√°ban is megjelenŇĎ √°talakul√°s (v√©letlen√ľl kem√©nyre √©gett√ľk az alj√°t) izgalmasabb falat√©lm√©nyt eredm√©nyezett. √Ėsszess√©g√©ben m√©gsem okoz maradand√≥ √©lm√©nyt, a fenti tr√ľkk√∂k meglepet√©se hamar elm√ļlik, √©s a kipukkan√≥ lufik m√∂g√∂tt m√°r csak a t√∂m√©ny gejl ‚Äúfeh√©rcsoki‚ÄĚ √≠z marad.

Ezt a KitKatot, mint az eddigiekbŇĎl kider√ľlhetett, √©n m√©g pont nem tudtam megk√≥stolni, mert mire be√©rtem a szerkesztŇĎs√©gbe, a c√°p√°k m√°r r√°vetett√©k magukat. A t√∂bbi cuccot viszont igen.

Advertisement

A z√∂ldte√°s KitKat pazarul n√©z ki a z√∂ldteaz√∂ld sz√≠n√©vel, √©s az√©rt is, mert j√≥l hangzik a neve. √ćzre ehhez k√©pest ki√°br√°nd√≠t√≥: √©mely√≠tŇĎen, pusz√≠t√≥an, egyhang√ļan √©des, ami minden √°rnyalatot ki√∂l belŇĎle. Vagyis olyan, mint szinte minden jap√°n √©dess√©g, amit √©letemben k√≥stoltam.

A k√©szletben a KitKatokon k√≠v√ľl egy rak√°s Pocky m√°rk√°j√ļ t√∂lt√∂tt-m√°rtott √©des ropiszerŇĪs√©g is volt. Ezek m√°r sokkal jobban adt√°k.

Advertisement

Az √©dess√©gipar nemzetk√∂zi szlengj√©ben a ‚Äúszic√≠liai citrom‚ÄĚ annyit jelent, hogy ‚Äúl√©gfriss√≠tŇĎ √≠zŇĪ‚ÄĚ, esetleg ‚Äúmintha kisz√≠vn√°d a toalettkacs√°t‚ÄĚ. De a Pockynak valahogy siker√ľlt elker√ľlnie az elvegyszeresed√©st, √≠gy ez a kegyetlen √©dess√©ge mellett kicsit legal√°bb savanyk√°s-fanyar p√°lca volt a teszt kellemes meglepet√©se.

Advertisement

A m√°sik az epres ropi. Annyira magas labda volt ez, hogy csukott szemmel kaptam be, de az egymilli√°rd √©dess√©gmolekula mell√© belef√©rt p√°r sz√°z horg√°szetetŇĎanyag-illat√ļ is, √ļgyhogy √©n m√°r √ľnnepeltem.

FŇĎleg amikor megl√°ttam, hogy a keresztmetszete sz√≠v alak√ļ. Ezt norm√°lisan persze nem lehet √©szrevenni mag√°n a ropin, de elk√©pzelhetŇĎ, hogy a gy√°rt√≥ a kez√ľkben tartott t√°rgyakat 2 centirŇĎl √≥r√°kig vizsg√°lgat√≥ pszichedelikusdrogosokra gondolt ezzel a fejleszt√©ssel. Kalap √ör aj√°nl√°s√°val!

Advertisement

A csokis meglepŇĎ h√ļz√°ssal egyszerŇĪen csokis volt, annyira, hogy egyik papucsos programoz√≥nak √°lc√°zott zseb-Moln√°r B. Tam√°s sem bevon√≥massz√°zott, pedig ez a szekta egyik kedvenc sl√°gere.

A r√∂vid teszt alapj√°n a jap√°n √©dess√©giparban mindenk√©ppen jelen van a polg√°rian visszafogott, a felsz√≠ni durvul√°sok ellen√©re a m√©lyben a klasszikus √©mely√≠t√©ssel oper√°l√≥ vonulat. A Jap√°nban sŇĪrŇĪbben j√°r√≥ olvas√≥k kieg√©sz√≠thetn√©k a k√©pet. T√©nyleg ennyivel vadabbak √©s izgalmasabbak a s√≥s snackjeik, vagy csak mi v√°logattunk v√©letlen√ľl visszafogottabb √©des darabokat?