Hogy működik a társalgás a Kinján?

Akárcsak az életben, a neten is csak akkor gyümölcsöző egy párbeszéd, ha megválogatjuk a résztvevőket. Egy párbeszéd ábrázolható egy fával – jó, egy fejjel lefelé fordított fával –, ahol a törzs szimbolizálja azokat a társalgásokat, melyekben a szerző is részt vesz, az ágak pedig azok a határvonalak, melyeken túl a szerző hangja közvetlenül már nem jelenik meg.

De hogy azt a kritikát alkalmazzuk, amit a felületes gondolkodásra vagy érvelésre szoktak alkalmazni, nem látjuk a fától az erdőt, mert az ágak és a levelek kitakarják. A beszélgetés lendületét elfojtja a zaj és a behízelgés, szálai követhetetlenné válnak, ahogy egy fa alakját is elrejti a túlburjánzó lombkorona.

Hogy kibontható legyen a párbeszéd, a Kinja három módon szűri a kommenteket:

1. Ritkítás

A Kinja belső kört alakít ki a poszt szerzője köré, ami két vagy több lépcsőből áll. Azok az olvasók vannak benne, akikkel a szerző beszédbe elegyedett a témáról; azok, akiknek ezek az olvasók válaszoltak; azok a felhasználók, akiket a szerző bekövetett; valamint egyéb, népszerűségnek örvendő Kinja-felhasználók. Népszerű beszélgetések több száz, akár több ezer résztvevőt is vonzhatnak. Ha ezt leszűkítjük 10 emberre – egy kommentelői minyanra –, a lombkorona kellően megritkul ahhoz, hogy szerkezete látható legyen.

Advertisement

2. Metszés

A nyitóposzt és a beszélgetés fő törzse mindig látszani fog, még akkor is, ha régen születtek. Ezek adják a bevezetőt, ami szükséges az élő beszélgetés témájának megértéséhez. De rangsorolni fogjuk a frissen beérkező válaszok megjelenítését, és el fogjuk rejteni azokat, amelyek nem váltanak ki reakciót. Ez tovább egyszerűsíti a kommentfa szerkezetét.

3. Átforgatás

Egy fát vagy bármilyen más struktúrát úgy lehet jól elképzelni, ha több szögből is megvizsgáljuk. Nem a szerzőé az egyetlen nézőpont. Ha egy olvasó nem kíván résztvenni abban a társalgásban, ami a szerző belső körében alakul ki, átforgathatja a nézetet egy másikba. Ha a szerző nincs jelen, mások is továbbvihetik a beszélgetést.

Advertisement

Nick Denton eredeti, angol nyelvű posztja alább elolvasható. Minden pontatlanság és hiba a fordítóé. Nick az eredeti poszt alatt több kérdésre is válaszolt, érdemes legörgetni.

How do Kinja group chats work?

Online as well as in the real world, a discussion is only productive if participation is curated. A discussion can be represented as a tree — okay, an upside-down tree — in which the trunk represents the column of replies in which the author has participated and the branches maybe the line along which the author's contacts veer off.

But to adapt a criticism often applied to sloppy thought or argument: we can't see the wood for the tree, because of all the twigs and leaves that get in the way. The momentum of a conversation is killed by spam and smarm, the threads become unintelligible, as much as the shape of a tree is obscured by over-exuberant foliage.

To reveal the underlying discussion, Kinja filters comments in three ways:

1. Thinning. Kinja establishes a circle stretching two or more degrees from the original author, including those readers with whom the author has interacted on this topic, people they've responded or even contacts that they follow or popular Kinja users beyond that. Some popular discussions attract hundreds or thousands of participants. Limiting that to 10 people — a minyan of commenters — thins the tree to the point that its structure becomes visible.

2. Pruning. The starter post and the main trunk of discussion will always be displayed, no matter how long ago they were published. They provide an introduction essential to the understanding of the live conversation. But we will prioritize the display of more recent responses; and collapse those that have not elicited replies. That further reduces the complexity of tree.

3. Pivoting. In order fully to visualize a tree or any other structure, you need to examine it from different points of view. The author's perspective is not the only one. If a reader doesn't relate to the circle chosen by the author, they can pivot to another. And if the author is absent, others can move the discussion forward.