Mik járnak egy álmosságtól szédelgő apa fejében, amikor az iskola sarkánál nyoma vész az újabban zöldaktivistává vált köztársasági elnöknek?

Semmi sem ébreszti föl olyan hamar az embert, mint a hosszú szálú IKEA-szőnyegen megpillantott kutyafos – állapítottam meg magamban 6:36-kor, de mire bármiféle további következtetést le tudtam volna vonni, fostalanítottunk, megtaláltuk a pórázt, majd hozzá a kutyát, aztán a rollereket, beszereztünk egy Kubu és egy Ice Fruit márkájú multivitamin italt, egy pizzás korongot, egy kókuszgolyót, egy kakaós csigát és két töpörtyűs pogácsát, és egy saroknyira jártunk az iskolától.

Épp befejeztem a "miért ilyen piros a napfelkelte?" tematikájú, minden tudományos alapot nélkülöző előadásomat, amikor az Iskola Előtti Kötelező Megadugó közepén megpillantottuk a köztársasági elnöki konvojt.

Advertisement

Hátul ment, vagyis állt a testőrök autója, előttük Bulgur János bioköztársasági elnök és a lánya a veszélyeztetett amazonasi törzs által egyetlen fatörzsből kiégetett, kézműves bödöncsónakban Volkswagen kisbuszban. Ezt igazából nem láttuk, csak elképzeltük, mert a busznak sötétített üvege van.

Egy perc, és ott álltunk a suli előtt, elbúcsúztam a gyerekektől, érdeklődve figyeltem egy ideig, ahogy egy Angolszász Gazdasági Bevándorló Apuka "Charlie, Charlie" kiáltásokkal próbál lenyugtatni egy Jack Russell terriert, a várható eredménnyel, aztán nagyot ugrottam, mert egy némán közlekedő vizsla hátulról a csuklómhoz nyomta az orrát. És akkor rájöttem, hogy Áder János eltűnt. Vagyis nem láttam megállni a kapunál, pedig ott araszoltak tőlem az autók fél méterre, és mi száz méterre innen hagytuk őket el a dugóban. Elindultam visszafelé, de a konvojt nem láttam sehol.

Advertisement

Mi történhetett? Villámgyorsan végigzongoráztam a lehetőségeket:

1. Mivel Áder János nemrég leplezte le, hogy ő a Bolygó Kapitánya, szupererejénél fogva, miután megunta a dugót, lyukat fúrt – esetleg rágott – a föld alatt, és minket megelőzve törte át az aszfaltot a főbejárat közelében. Ehhez el is képzeltem őt testhez tapadós dresszben, hülye szuperhőscsizmában, amint irtó gyorsan rág, a kezével vakondmozdulatokat téve.

Advertisement

2. Földanya János villámgyorsan meditált egy sort, meggyújtott két hozamkorlátozott fair trade füstölőt, majd Gaia erejét felhasználva teleportálta a konvojt.

Advertisement

3. A dugót látva az elnök rájött, hogy ez egy környezetszennyező iskola, akkora ökológiai lábnyommal, mint Habony Árpád szolgálati álterepjárója, ezért megfordíttatta a konvojt, a tankot megtöltötte az ott álló Tasnádi-villa kertjéből szerzett komposzttal, és inkább elmentek biovályogot vetni.

Ezer bulgur és tofu – gondoltam magamban, és hazagyalogoltam Fülessel, a környezettudatos biotacskóval. Már az utcánkban jártam, amikor rájöttem, hogy az az eshetőség eszembe sem jutott, hogy Áderék a másik bejáraton mentek be.

Advertisement

Hát ezért jó hajnalban kelni. Napközben csak egy unalmas konvojt láttam volna.