Az Erzs√©betligeti pancsolda olyan mint egy szabadt√©ri strandm√ļzeum: minden van benne, ami egy rendes strandon, csak kicsiben. Na de melyik gyerek ne rajongana a makettek√©rt? Ha gyerekekkel kell √°tv√©szelned a k√°nikul√°t Pesten, ir√°ny M√°ty√°sf√∂ld!

A m√°ty√°sf√∂ldi uszoda √©p√≠t√©sekor egy j√≥ nagy placcot hagytak szabadon m√∂g√∂tte, hogy ott majd egyszer szabadt√©ri midnenf√©le lesz. √Ām kor√°ntsem akkor√°t, hogy egy norm√°l strand elf√©rjen rajta - sz√≥val mindenki csak tippelgetett, mi lesz belŇĎle. Azt√°n tavaly kider√ľlt, hogy val√≥ban strand ny√≠lt, csak kicsi. Viszont gyerekekkel √°lmodni sem lehet jobbat.

Advertisement

Van egy darab h√ļsz centi m√©ly "medence", egy nagyj√°b√≥l k√©tszer ilyen m√©ly, meg egy √ľlŇĎs pancsol√≥s melegvizes. A nagymedenc√©ben 120-as a v√≠z, nyakzuhanyokkal, sz√∂kŇĎkutakkal, h√°rom szem√©ly sz√©les, nagyj√°b√≥l k√©t m√©ter magasr√≥l indul√≥ cs√ļszd√°val √©s egy √∂rv√©nnyel (tudj√°tok, ez ut√≥bbi az, amelyik messzirŇĎl olyan, mintha a pokolban kavargatn√° az √∂rd√∂g az emberfejlevest, √©s aminek hivatalosan olyan sz√©p "oszporonto" neve van: sodr√≥folyos√≥.)

Ennyi. Strandnak nem sok, de ha azt vessz√ľk, hogy ez tulajdonk√©ppen egy uszoda kieg√©sz√≠tŇĎje, amit n√©h√°ny sz√°z forint r√°fizet√©ssel haszn√°lhatunk, nem is rossz. (FŇĎleg, hogy a rendes uszibel√©pŇĎ n√©gy √≥r√°ra sz√≥l, a strandos eg√©sz napra.)

Viszont ez a m√©ret t√∂k√©letesen bel√∂vi a c√©lk√∂z√∂ns√©get: ide gyakorlatilag mindenki gyerekkel j√∂n. Egy kamasznak m√°r uncsi, hogy nincsenek extr√©m dolgok, meg nekik val√≥ j√≥ csajok (b√°r a milf-felhozatal igen erŇĎs), a nyugd√≠jasoknak nem el√©g nyugis.

Advertisement

√ćgy azt√°n nem kell ag√≥dnod azon, hogy sz√°guld√≥ lakli k√∂lyk√∂k r√ļgj√°k fel a kicsiket, de szerencs√©sen hi√°nyzik az a lebegŇĎ idŇĎsh√∂lgy-t√≠pus is, amelyik megbotr√°nkozik azon, hogy mi√©rt pancsol valaki mellette.

M√©ret√©bŇĎl ad√≥d√≥an elveszni se nagyon lehet senkinek.

Ami meg k√ľl√∂n j√≥, hogy a legt√∂bb fiatal stranddal ellent√©tben van n√©h√°ny hatalmas ny√°rf√°ja is, √≠gy nem kell se megs√ľln√∂d, se napernyŇĎt b√©relned (b√°r az sem olyan v√©szes √°r√ļ), a homokoz√≥ felett pedig van √°rny√©kol√≥.

Advertisement

Kaj√°t √©rdemes hozni: b√°r nagyj√°b√≥l minden van, aminek egy strandon lennie kell, ha ez marad a felhozatal, nem lesz egy gasztrot√ļrac√©lpont. Ha ott vesztek ennival√≥t, √©rdemes bemenni az uszoda saj√°t b√ľf√©j√©be: kevesen vannak, el√©g sz√©les a v√°laszt√©k √©s le lehet √ľlni a hŇĪv√∂sben. (Azt mondjuk sajn√°lom, hogy minden k√≥rh√°zi √©s uszodai b√ľf√© sl√°gerterm√©k√©t, az √≥ri√°skiflibŇĎl k√©sz√ľlt melegszendvicset itt valami fura t√©szt√°j√ļ keny√©rf√©les√©gre cser√©lt√©k, na de ez legyen a legnagyobb baj.)

Advertisement

Zar√°ndokolni messzirŇĎl nem √©rdemes, de ha erre laksz vagy a szomsz√©d ker√ľletek valamelyik√©ben, √©s gyerekekkel izzadsz otthon, akkor felt√©tlen√ľl pr√≥b√°ld ki. Kellemes eg√©sz napos laz√≠t√°s, mi ezen a h√©ten k√©t napot is ott v√©szelt√ľnk √°t.

Advertisement

Ja √©s √ļsz√≥sapk√°t hozzatok, az uszod√°ba csak azzal lehet bemenni.