Az Erzsébetligeti pancsolda olyan mint egy szabadtéri strandmúzeum: minden van benne, ami egy rendes strandon, csak kicsiben. Na de melyik gyerek ne rajongana a makettekért? Ha gyerekekkel kell átvészelned a kánikulát Pesten, irány Mátyásföld!

A mátyásföldi uszoda építésekor egy jó nagy placcot hagytak szabadon mögötte, hogy ott majd egyszer szabadtéri midnenféle lesz. Ám korántsem akkorát, hogy egy normál strand elférjen rajta - szóval mindenki csak tippelgetett, mi lesz belőle. Aztán tavaly kiderült, hogy valóban strand nyílt, csak kicsi. Viszont gyerekekkel álmodni sem lehet jobbat.

Advertisement

Van egy darab húsz centi mély "medence", egy nagyjából kétszer ilyen mély, meg egy ülős pancsolós melegvizes. A nagymedencében 120-as a víz, nyakzuhanyokkal, szökőkutakkal, három személy széles, nagyjából két méter magasról induló csúszdával és egy örvénnyel (tudjátok, ez utóbbi az, amelyik messziről olyan, mintha a pokolban kavargatná az ördög az emberfejlevest, és aminek hivatalosan olyan szép "oszporonto" neve van: sodrófolyosó.)

Ennyi. Strandnak nem sok, de ha azt vesszük, hogy ez tulajdonképpen egy uszoda kiegészítője, amit néhány száz forint ráfizetéssel használhatunk, nem is rossz. (Főleg, hogy a rendes uszibelépő négy órára szól, a strandos egész napra.)

Viszont ez a méret tökéletesen belövi a célközönséget: ide gyakorlatilag mindenki gyerekkel jön. Egy kamasznak már uncsi, hogy nincsenek extrém dolgok, meg nekik való jó csajok (bár a milf-felhozatal igen erős), a nyugdíjasoknak nem elég nyugis.

Advertisement

Így aztán nem kell agódnod azon, hogy száguldó lakli kölykök rúgják fel a kicsiket, de szerencsésen hiányzik az a lebegő időshölgy-típus is, amelyik megbotránkozik azon, hogy miért pancsol valaki mellette.

Méretéből adódóan elveszni se nagyon lehet senkinek.

Ami meg külön jó, hogy a legtöbb fiatal stranddal ellentétben van néhány hatalmas nyárfája is, így nem kell se megsülnöd, se napernyőt bérelned (bár az sem olyan vészes árú), a homokozó felett pedig van árnyékoló.

Advertisement

Kaját érdemes hozni: bár nagyjából minden van, aminek egy strandon lennie kell, ha ez marad a felhozatal, nem lesz egy gasztrotúracélpont. Ha ott vesztek ennivalót, érdemes bemenni az uszoda saját büféjébe: kevesen vannak, elég széles a választék és le lehet ülni a hűvösben. (Azt mondjuk sajnálom, hogy minden kórházi és uszodai büfé slágertermékét, az óriáskifliből készült melegszendvicset itt valami fura tésztájú kenyérféleségre cserélték, na de ez legyen a legnagyobb baj.)

Advertisement

Zarándokolni messziről nem érdemes, de ha erre laksz vagy a szomszéd kerületek valamelyikében, és gyerekekkel izzadsz otthon, akkor feltétlenül próbáld ki. Kellemes egész napos lazítás, mi ezen a héten két napot is ott vészeltünk át.

Advertisement

Ja és úszósapkát hozzatok, az uszodába csak azzal lehet bemenni.

Share This Story

Get our newsletter