Illustration for article titled Hősök 1. Cristiano Ronaldo

Két ember volt a tegnapi szuperkedd győztese. Egyiknek és másiknak is rajongója vagyok, ezért megéneklem teljesítményüket. Az első óda főhőse portugál labdarúgó. Ki lesz a másodiké?

Advertisement

Cristiano Ronaldo két gólt lőtt a Schalkénak a Bajnokok Ligájában, ezzel 242 találatos a Real Madridban, ami azt jelenti, hogy beérte a klub örökranglistáján Puskás Ferencet. Elképesztő, amit ez a futballista csinál. Amikor a hetvenes években elkezdtem labdarúgást nézni, Pelé már aktív pályafutása utoljánál tartott, Johan Cruyff dettó, és olyanok voltak a nagymenők, mint Franz Beckenbauer, Michel Platini vagy Diego Maradona. Nagy játékosok voltak, nemcsak meccseket, nemzeti és világbajnokságokat döntöttek el, nem egyet, többet. De az mégsem jutott eszébe senkinek, hogy különbek lennének a Fekete Gyöngyszemnél vagy Öcsi bácsinál. Mást ne mondjak, nem rúgtak idények sokaságában több gólt, mint ahány meccset játszottak. Azt hittük, a modern, rohanós-rakkolós-védekezős futballban ez nem is lesz lehetséges többé.

Erre mi történt nemrégiben? Az, hogy szinte egyszerre robbant be az élmezőnybe egy kisméretű argentin és egy nyafogó portugál, akik egymást húzva akkora ászai lettek ennek a sportnak, mint senki előttük. Komolyan, boldog lehet minden focibuzi napjainkban. Igaz, Lionel Messi mintha kicsit megfáradt volna (róla itt olvashattok jó kis elemzést), de annyi mindent csinált és ért ő már eddig, hogy ha pályára sem lépne többet, akkor is kerek lenne az élete.

A másik viszont nem fárad. Hosszú ideig második volt, 2013-ban végül első lett belőle, és úgy viselkedik mostanában, mint aki első is akar maradni, amíg világ a világ. Tudom, hogy sokan nem szeretitek, de az legyen a ti bajotok. Hőbörög, színészkedik, nagy az arca, zselés a feje stb., csakhogy engem ez nem érdekel.

Advertisement

Az érdekel, hogy nincs nála lendületesebb, erősebb, célratörőbb, eredményesebb játékos pillanatnyilag. Cristiano Ronaldo játéka nem sport-, hanem esztétikai élmény. Még egyszer: minden idők két legmenőbb futballistájának egyikét láthatjátok akciózni hétről hétre. Aki még mindig csak 29 éves, és mivel a fizikuma elképesztő, egy darabig bizonyára látni is fogjátok. Ez valami, nemde? Szerintem mindenesetre simán megér egy Hősök 1. c. posztot.

(fotó: Denis Doyle/Getty)

Share This Story

Get our newsletter