Horváth András szerint a NAV fantomcégekkel vitetné el a balhét

Illustration for article titled Horváth András szerint a NAV fantomcégekkel vitetné el a balhét

A volt adóellenőr azt mondta, csak figyelemelterelés a 2 milliárdos áfacsalás, aminek a szenzációs leleplezését ma jelentette be Varga Mihály.

Advertisement

Nagyon nagyot megy ma Varga Mihály, szerintem összesen nem írtuk le a nevét ennyiszer eddig a Cinken, ahányszor ma megtettük. A nemzetgazdasági miniszter ma délben jelentette be, hogy sikerült lebuktatni egy áfacsaló bandát, melyből négyen már előzetesben vannak.

Advertisement

Az persze már akkor nyilvánvaló volt, hogy Varga pont a lényegről nem beszél, de most ezt a témához nálunk sokkal jobban értő Horváth András el is magyarázta az Origónak. A kétmilliárdos áfacsalásra azt mondta, hogy „egy strómanok által vezetett fantomcég, három hónap alatt okoz ennyi kárt az államnak áfavisszaigénylés vagy -elkerülés segítségével. A piac jelenleg olyan szennyezett, hogy több ezer hasonló cég lehet, az adóhivatal tudtával, így bármikor találhatnak ilyet, ha éppen arra van szükség, hogy látszólagos eredményeket mutassanak fel."

Horváth szerint az is gyanús, hogy ezt az ügyet most, az amerikai kitiltási botrány kellős közepén vették elő, miközben állítólag már december óta vizsgálják. Az egykori adóellenőr is megerősítette, hogy a Bunge már évekkel ezelőtt jelezte a tömeges adócsalásokat a NAV-nak, ám a vizsgálatot akkor leállították, most pedig a hálózat legalsó szintjét képviselő stróman cégeket kapcsolták csak le.

Advertisement

Fotó: Botos Tamás/444

Share This Story

Get our newsletter