ElsŇĎ eg√©sz alakos szobr√°n l√°thatatlan cigarett√°t tart a kez√©ben a szocialist√°k valaha volt legfigur√°bb minisztereln√∂ke. Gyorskritika a 13. ker√ľletben ma fel√°ll√≠tott eml√©kmŇĪrŇĎl.

B√°rmit gondoljon is az ember Horn Gyul√°r√≥l ‚Äď a szem√©t pufajk√°st√≥l a legjobb szabadon v√°lasztott minisztereln√∂kig terjedŇĎ sk√°l√°n ‚Äď, az nem k√©ts√©ges, hogy figura volt, a sz√≥ j√≥ √©rtelm√©ben. Ahhoz k√©pest, hogy mennyire karakteres, engem egy derŇĪs man√≥ra eml√©keztetŇĎ fick√≥ volt, a mellszobra ‚Äď aminek egy-egy p√©ld√°nya √°ll Marcaliban √©s az MSZP-sz√©kh√°zban ‚Äď egy√°ltal√°n nem tal√°lta el a Horn-karaktert.

A ma leleplezett, XIII. ker√ľleti szobor m√°r rendes, eg√©sz alakos munka, √©s egy√©rtelmŇĪen a legjobb az eddigiek k√∂z√ľl, b√°r ez ugye √∂nmag√°ban nem t√ļl nagy teljes√≠tm√©ny. Kutas L√°szl√≥ alapvetŇĎen eltal√°lta a figur√°t, csak az idealiz√°l√°sban egy kicsit t√ļlh√≠zlalta az arc√°t √©s kev√©sb√© karakteresre mint√°zta jellegzetes, √°zsiai hangulat√ļ szemeit. √Čs √©lŇĎben sokkal nagyobb feje volt Hornnak.

A szobor legerŇĎsebb l√°tv√°nyeleme viszont l√°thatatlan.

Hornhoz olyan alapvetŇĎen hozz√°tartozott, hogy mindig, minden √©lethelyzetben folyamatosan cigizett, hogy a bronzszobr√°n is azt csin√°lja. Csakhogy az alkot√≥ tal√°n megijedt att√≥l, hogy egy szenved√©lybetegs√©g t√°rgyi bizony√≠t√°k√°t adja az √ľnnepelt kez√©be, ez√©rt kihagyta a bl√°zt. Ami m√©gis annyira ott van, hogy √≠gy, hi√°nyk√©nt erŇĎsebben l√°tszik, mintha ott lenne egy p√°r centis bronzrudacska. Modern mŇĪv√©szet a jav√°b√≥l az egy√©bk√©nt hagyom√°nyos szobron!

Advertisement

A m√°sik, a cigarett√°val ellent√©tben rendesen megform√°lt l√°tv√°nyelem a nyakkendŇĎ. Annyira nem tudtam szabadulni a hat√°sa al√≥l, hogy gyorselemz√©st/szakv√©lem√©nyt k√©rtem r√≥la az √©pp Jap√°nban tart√≥zkod√≥ Talli√°n Mikl√≥s publicista-nyakkendŇĎszakembertŇĎl, aki a bronz kieg√©sz√≠tŇĎt kap√°sb√≥l "vastag modern cs√≠kos nyakkendŇĎnek" nevezte. Majd √≠gy folytatta:

Viszont nem √©rtem, mi√©rt √©r a t√∂k√©ig, √©s hogy mi√©rt nem v√©konyodik el legal√°bb egy kicsit feljebb. √Čs a gall√©r is b√©na. Olyan, mintha egy golfinges √≥vod√°sra k√∂t√∂tt, felnŇĎtt m√©retŇĪ nyakkendŇĎrŇĎl lett volna mint√°zva. Vagy valami ilyesmi. Rendszerv√°lt√°s ut√°ni k√©sŇĎalkesz korszak, lehetne ezt √≠rni.