A vil√°g legnagyobb ingyenes zeneszolg√°ltat√≥ja, a felt√©telezett Itunes-verŇĎ, Thom Yorke s√°t√°nja √©s a leg√°lis kereszteslovagja ber√ļgta az ajt√≥t n√°lunk is.

A 2006-ban, Sv√©dorsz√°gban indult Spotify l√©nyege az, hogy ingyen √©s leg√°lisan ad neked zen√©t. Ennyi. El√©g csak regisztr√°lni, √©s teljesen t√∂rv√©nyszerŇĪen hallgathatsz mindent, ami az adatb√°zis√°ban van, csin√°lhatsz lej√°tsz√°si list√°kat, k√∂vetheted a haverjaidat, n√©zheted, hogy mik az √ļjdons√°gok. Ha ingyenesen akarod haszn√°lni, akkor √≥r√°nk√©nt √∂sszesen 3 perc rekl√°mot tol az arcodba √©s 6 h√≥nap ut√°n havi 10 √≥r√°ra korl√°tozza a lej√°tszhat√≥ zene hossz√°t.

Ha viszont kicsengetsz √©rte havi 5 eur√≥t, ami j√≥ esetben mondjuk alig t√∂bb, mint egy mozijegy √°ra, az√©rt korl√°tlanul, rekl√°mok n√©lk√ľl hallgathasz zen√©t, haszn√°lhatod a Spotify-t a telefonodon, sŇĎt, le is t√∂ltheted a zen√©idet, hogy offline is tudd hallgatni ŇĎket.

Tudom, hogy irt√≥zatosan rekl√°mszag√ļ amit most csin√°lok, pedig nem errŇĎl van sz√≥. A Spotify t√©nyleg egy habzsol√≥ zenebuzi √°lma, ahol olyanokat is meg lehet tal√°lni, amiket torrenten, soulseeken vagy what.cd-n sem. M√©g √©vekkel ezelŇĎtt haszn√°ltam elŇĎsz√∂r a programot, de csak harminc napig, mert √ľgyeskednem kellett √©s egy sv√©d haverommal kellett regisztr√°ltatni a profilomat, hogy azt higgye a Spotify, hogy leg√°lisan haszn√°lom. Amikor elŇĎsz√∂r kipr√≥b√°ltam, akkor t√©nyleg olyan √©rz√©s volt, mintha kinyitott√°k volna a vil√°g √∂sszes zen√©j√©nek kapuj√°t. De csak elŇĎsz√∂r, mert azt√°n r√°j√∂ttem, hogy itt sem minden papsajt, h√≠res elŇĎad√≥k nincsenek fenn (p√©ld√°ul a Led Zeppelint is most jelentett√©k be, Bill Callahan egyelŇĎre sehol nincsen), a rekl√°m az√©rt meg-megakaszt h√°rom sz√°monk√©nt, de akkor is ott van a lehetŇĎs√©g, hogy bŇĪntudat n√©lk√ľl hallgass zen√©ket.

Advertisement

Kiv√©ve, hogyha mondjuk Thom Yorke-ra hallgatsz, aki id√©n k√©t k√ľl√∂nb√∂zŇĎ alkalommal is kifakadt azon, hogy a Spotify nevets√©ges √∂sszegeket fizet a zen√©szeknek egy meghallgat√°s ut√°n, √©s az eg√©sz szolg√°ltat√°s igaz√°b√≥l nem m√°s, mint a vergŇĎdŇĎ zeneipar utols√≥ cs√°pja. Levetette az Atoms For Peace zenekar√°nak az album√°t. A teljes Radiohead-diszkogr√°fia m√©g fenn van.

Az elsŇĎ pr√≥b√°lkoz√°s ut√°n m√©g h√©be-h√≥ba haszn√°ltam mindenf√©le tr√ľkk√∂z√©ssel, de most m√°r senkinek nem lesz erre sz√ľks√©ge. Holnap d√©ltŇĎl n√°lunk is elindul a Spotify. Lehet ingyen haszn√°lni, √©s lehet 5 eur√≥√©rt elŇĎfizetni.

Advertisement

Itt lehet letölteni és regisztrálni.

Ezt olvasd el, hogyha zenész vagy és szeretnél szerepelni a Spotify-on.

Ez t√©nyleg nem egy rekl√°m volt. √Čn k√©t hete csak ezt haszn√°lom zenehallgat√°sra √©s az√≥ta sokkal jobb a k√∂z√©rzetem, d√ļsabb a hajam, √©s t√∂bb sv√©d popzen√©t tudok befogadni.

Advertisement

K√≠v√°ncsi leszek, hogy milyen magyar elŇĎad√≥k fognak hamarosan felker√ľlni. Dopeman van bŇĎven, √Ākos is, LGT-bŇĎl csak k√©t √ļj v√°logat√°s, Ill√©s nincs, R-G√≥b√≥l is csak egy besztof, Zombie Girlfriend sehol, EZ BasicbŇĎl az elsŇĎ album kiv√©tel√©vel minden. Szily L√°szl√≥ legnagyobb b√°nat√°ra nincs se Prosectura, se R√≥zsasz√≠n pitbull. Hofi van, Markos-N√°das van, b√°r bekeveredett a lemezeik k√∂z√© egy Markos nevŇĪ rom√°n √©nekes.