Illustration for article titled Holnap délben indul Magyarországon a Spotify

A világ legnagyobb ingyenes zeneszolgáltatója, a feltételezett Itunes-verő, Thom Yorke sátánja és a legális kereszteslovagja berúgta az ajtót nálunk is.

Advertisement

A 2006-ban, Svédországban indult Spotify lényege az, hogy ingyen és legálisan ad neked zenét. Ennyi. Elég csak regisztrálni, és teljesen törvényszerűen hallgathatsz mindent, ami az adatbázisában van, csinálhatsz lejátszási listákat, követheted a haverjaidat, nézheted, hogy mik az újdonságok. Ha ingyenesen akarod használni, akkor óránként összesen 3 perc reklámot tol az arcodba és 6 hónap után havi 10 órára korlátozza a lejátszható zene hosszát.

Ha viszont kicsengetsz érte havi 5 eurót, ami jó esetben mondjuk alig több, mint egy mozijegy ára, azért korlátlanul, reklámok nélkül hallgathasz zenét, használhatod a Spotify-t a telefonodon, sőt, le is töltheted a zenéidet, hogy offline is tudd hallgatni őket.

Advertisement

Tudom, hogy irtózatosan reklámszagú amit most csinálok, pedig nem erről van szó. A Spotify tényleg egy habzsoló zenebuzi álma, ahol olyanokat is meg lehet találni, amiket torrenten, soulseeken vagy what.cd-n sem. Még évekkel ezelőtt használtam először a programot, de csak harminc napig, mert ügyeskednem kellett és egy svéd haverommal kellett regisztráltatni a profilomat, hogy azt higgye a Spotify, hogy legálisan használom. Amikor először kipróbáltam, akkor tényleg olyan érzés volt, mintha kinyitották volna a világ összes zenéjének kapuját. De csak először, mert aztán rájöttem, hogy itt sem minden papsajt, híres előadók nincsenek fenn (például a Led Zeppelint is most jelentették be, Bill Callahan egyelőre sehol nincsen), a reklám azért meg-megakaszt három számonként, de akkor is ott van a lehetőség, hogy bűntudat nélkül hallgass zenéket.

Kivéve, hogyha mondjuk Thom Yorke-ra hallgatsz, aki idén két különböző alkalommal is kifakadt azon, hogy a Spotify nevetséges összegeket fizet a zenészeknek egy meghallgatás után, és az egész szolgáltatás igazából nem más, mint a vergődő zeneipar utolsó csápja. Levetette az Atoms For Peace zenekarának az albumát. A teljes Radiohead-diszkográfia még fenn van.

Advertisement

Az első próbálkozás után még hébe-hóba használtam mindenféle trükközéssel, de most már senkinek nem lesz erre szüksége. Holnap déltől nálunk is elindul a Spotify. Lehet ingyen használni, és lehet 5 euróért előfizetni.

Itt lehet letölteni és regisztrálni.

Ezt olvasd el, hogyha zenész vagy és szeretnél szerepelni a Spotify-on.

Ez tényleg nem egy reklám volt. Én két hete csak ezt használom zenehallgatásra és azóta sokkal jobb a közérzetem, dúsabb a hajam, és több svéd popzenét tudok befogadni.

Advertisement

Kíváncsi leszek, hogy milyen magyar előadók fognak hamarosan felkerülni. Dopeman van bőven, Ákos is, LGT-ből csak két új válogatás, Illés nincs, R-Góból is csak egy besztof, Zombie Girlfriend sehol, EZ Basicből az első album kivételével minden. Szily László legnagyobb bánatára nincs se Prosectura, se Rózsaszín pitbull. Hofi van, Markos-Nádas van, bár bekeveredett a lemezeik közé egy Markos nevű román énekes.

Share This Story

Get our newsletter