​Holnap a közvélemény elé áll egy egészen bizarr hazai szubkultúra

Nem is felvonulást, tüntetést fognak tartani a magyarországi észtrajongók, észtmániások és észtkedvelők. Illetve azok, akik az Áldás utcai észt nagykövetségért rajongtak. Az ok: a magyar kormány bezárta a nagykövetségünket náluk, és megszűnnek a magyar–észt kapcsolatok.

Advertisement

Nagyon remélem, hogy észt vicceket és észt popkulturális utalásokat is fogok hallani pénteken a Rózsadombon, ahol az apró balti népek rajongóiban sajnos meg fog törni valami. Én eddig nem is sejtettem, hogy nálunk léteznek észtofilek, holnap elválik, mennyien vannak. Azt el sem tudom képzelni, hogy zokogó finnugrisztikusok helyett mondjuk DK-s arcokat lássak.

Írtam a szervezőknek, akik a meghívón nem árulták el, kik ők. Ha elmesélik, posztolok megint.

Advertisement

Ez itt a meghívó:

Búcsúzzunk el együtt az észt nagykövetségtől!

Szimpátia-megmozdulás 2014. szeptember 25-én, csütörtökön, 18 órakor

A magyar kormány július elején váratlanul bejelentette, hogy bezárja a tallinni magyar nagykövetséget. A hivatalos indoklás külgazdasági, külkereskedelmi, külpolitikai és kulturális diplomáciai szempontokra hivatkozott. A döntés Észtországban és hazánkban is széles körben értetlenséget keltett. Sokakban felmerül a kérdés, hogy ez az észt néppel, nyelvrokonainkkal való kapcsolatunkat hátrányosan érintő lépés nem lett volna-e elkerülhető.

Az észt fél a Magyar Külügyminisztérium júliusi bejelentése nyomán úgy döntött, hogy válaszképpen maga is bezárja budapesti képviseletét. Őexc. Priit Pallum, Észtország utolsó hivatalban levő budapesti nagykövete ez év szeptember 30-án távozik hazánkból, és vele távozik egy darabka Észtország is.

Az észt nagykövetség budapesti működése során nemcsak méltóképpen képviselte Észtországot, hanem egyúttal számos hazai tudományos, művészeti és más rendezvényt is támogatott, továbbá sok magyar és magyarországi észt állampolgárnak, szervezetnek, diákoknak, kutatóknak, vállalkozóknak és másoknak nyújtott segítséget észt ügyeikben. Ezért arra kérünk Titeket, hogy szeptember 25-én, 18 óráragyertek el minél többen a megszűnő észt nagykövetség épülete elé, hogy köszönetet mondhassunk Észtországnak és nagykövetének az elmúlt évekért.

Helyszín: Budapest, II. kerület Áldás utca 3.

Időpont: 2014. szeptember 25., 18:00

Gyülekezés: 17.45-kor. Kérjük, érkezzetek pontosan!

Tervezett program: Pontban 18 órakor becsengetünk a nagykövetségre, kihívjuk a nagykövetet a kapu elé, majd virággal és rövid beszéddel köszönünk el tőle és az Észt Köztársaság Nagykövetségétől. Így fejezzük ki a "népi diplomácia" jegyében, hogy mi

magyarok továbbra is fontosnak tartjuk a két ország közti jó kapcsolatot, és értékeljük azoknak a munkáját, akik tettek és tesznek érte.

A búcsúzás keretében elhangzik az Ärkamisaeg című észt dal első három versszaka. Az éneklés természetesen nem kötelező, de a dal könnyű, és örülnénk, ha a résztvevők közül minél többen csatlakoznának az alkalmi kórushoz. A dalt az alábbi linken hallgathatjátok meg: Ugyanitt megtaláljátok a szövegét is, melyből viszünk magunkkal a helyszínre is.

Share This Story

Get our newsletter