Még csak szombat van, de a legerősebb húsvéti címek egyike már meg is van, hála az MTI-nek. A Távirati Iroda a holland ünnepi szokásokról hozott le összeállítást.

Tudtátok, hogy Hollandiában:

  • a családok jelentős része apró fatojásokkal, nyuszifigurákkal, színes girlandokkal, tavaszköszöntő feliratokkal dekorált, már-már karácsonyfa méretű fűzfaágakkal díszíti fel a házát?
  • csak a húsvéti ünnepek alatt 35 millió tojást fogyasztanak el a 16 millió 800 ezer lakosú országban?
  • az általános iskolába járó gyerekek úgynevezett húsvéti reggeliző dobozt ajándékoznak egy-egy osztálytársuknak? (Ezek többnyire egyszerű cipős dobozok, amelyeket a gyerekek saját kezűleg díszítenek különböző húsvéti motívumokkal, természetesen elsősorban színes tojásokat és nyulat ábrázoló képecskékkel. A dobozokat a legkülönbözőbb finomságokkal töltik meg, ezeket a gyerekek az osztályban közösen fogyasztják el.)
  • néhány iskolában az utóbbi években – úgymond az egészséges táplálkozás jegyében – megtiltották, hogy a húsvéti reggelihez édességet, gyümölcslekvárt, illetve fehér kenyeret csomagoljanak a szülők? (Így aztán a csokoládétojások is tiltólistára kerültek, átadva helyüket a jóval unalmasabb, viszont ezerszer egészségesebbnek ítélt sajtos szendvicsnek.)
  • a boltok polcain az ünnepek előtt felbukkannak a bárány formájú vajcsomagok is?
  • tavaszköszöntő pogány hagyományt őriznek az úgynevezett húsvéti örömtüzek – az ország egyes részein más-más időpontokban gyújtják meg ezeket? (Az északon fekvő Espelo település fő nevezetessége, hogy ott gyújtották eddig a legmagasabb – 27 méter magas –daru nélkül felhalmozott máglyát. Daru segítségével egyébként – ugyancsak Espelóban –46 méter magas tüzet is raktak már.)
  • Hollandiából érkeznek a római Szent Péter térre a tulipánok, amelyekkel a pápa húsvét vasárnapi áldásosztására díszítik fel a Vatikán központját? (A holland virágkertészek huszonkilenc éve minden esztendőben 42 ezer darab tulipánt szállítanak Rómába erre az eseményre. A hagyományok szerint az ajándékért a pápák hollandul mondanak köszönetet. E szokás eddig csupán egy alkalommal tört meg, 2013-ban Ferenc pápa olaszul mondta el a köszönő szavakat.)

Én ezeket mind nem tudtam!