Illustration for article titled Hogyhogy nem rúgta még ki Orbán Viktor a közmédia vezetőit?

Méghogy a kommunikációban és a dezinformációban a legügyesebb a Fidesz! Nagyobb kárt okoznak nekik a saját kétbalkezes propagandistáik, mint legádázabb ellenfeleik. Szabó László Zsolt MTVA-elnök és Medveczky vezérigazgató nagyobb baj, mint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon véres szelleme együttvéve.

Advertisement

Rögzítsük jegykönyvbe, mert ez tényleg médiatörténet: 2015-re oda jutott a magyar köztévé, hogy fizikalilag képtelenné váltak a műsorkészítésre. Hétfőn olyan történt, ami talán a világ egyetlen tévéjében sem, mióta feltalálták ezt a technológiát: egy nemzeti televízió főműsoridőben órákon át azért nem tudott műsort sugározni, mert a munkatársak képtelenek voltak kezelni a gépeket, és nem készültek el a videóikkal.

Mindezt a vasárnapi mókás bénázássorozat után egy nappal.

Advertisement

Én a törpe libertárius szekta tagjaként – ha rajtam múlna – azonnal megszüntetném a közmédiát, de sosem hittem volna, hogy ilyen hirtelen megtörténik, és ezt pont egy baloldali-populista-osztogató politikát folytató kormányzat fogja megtenni. A közmédia felszámolásának a dicsősége ugyanis – fáj bevallani, de – az övék, én csak fotelkommentelő voltam.

Mostanra bontakozott ki ugyanis teljes valójában a 2010-ben kialakított állami média igazi arca. Az egyetlen központból irányított, a kormányzati üzeneteket a létező összes platformon egységesen harsogó, nem titkoltan egy politikai párt érdekeit szolgáló, közpénzből fenntartott fanatikus szervezeté. Ezt megszokásból sem lehet közmédiának hívni, mert ami úgy néz ki, mint a pártsajtó, úgy viselkedik, mint a pártsajtó, és úgy ír-beszél-mutogat, mint a pártsajtó, az a pártsajtó.

Advertisement

Ez egy egészen egyedi és új jelenség.

A magyar politika legtöbb sötét vonása egyformán jellemző a szemben álló erőkre. De ez éppen nem. Az MDF-, illetve az MSZP–SZDSZ-kormányok idejében is saját emberek vezették a közmédiát, a híradókat sem esküdt ellenségek szerkesztették, és a műsorok nem kis része – így vagy úgy – kormánypropaganda volt. De az egész közmédiának nevezett valami mégsem volt egységesített, egyetlen irodából kormányzott, a politikai szlogenek továbbítására és terjesztésére optimalizált, gigantikus méretűre duzzasztott pártsajtóiroda. Elvárták a lojalitást, de a kereteken belül engedték az önálló munkát.

Advertisement

Mennyire félelmetes egy ilyen katonás, egységes, lojális, fanatikus, elkötelezett médiasereg?

Semennyire.

Ugyanis ezek a valóban lojális, fanatikus, pártelkötelezett médiahonvédek eközben annyira kétbalkezesek, hogy a saját szemüket lövik ki a puskával, amitől megbotlanak, fejjel előre beleesnek a gulyáságyúba, és bele is fulladnak.

Advertisement

De mi lehet az oka, hogy ilyen abszurd módon teheségtelen és balfék a köztévé, miközben az azt megteremtő kormány minden újkeletű ingadozása ellenére szinte mindható, övék minden pénz, hatalom és lehetőség? Az Ország Urai miért nem tudnak kiállítani ezer fegyelmezett klónkatonát, és leuralni a nyilvánosságot?

Először is fejétől bűzlik a mamelukmédia. A mi közmédiánk fejesei azt képzelik, ha eleget mozgatom a nyelvem a Főnök ánuszán, abból egyszer csak materializálódni fog egy másfél perces bejátszás a nutriafodrász-bajnokságról. De ez nem így van.

Advertisement

Bár az érintettek láthatólag úgy gondolják, hogy az ország irányítása tényleg valami posztapokaliptikus sci-fi kaland, géntenyésztett pártkatonákkal, az élet egyszerűen nem így működik. Egy köztévébe és közrádióba hagyományos úton felnevelt, hús-vér emberek kellenek. És egy érzésekkel bíró hús-vér újságíró, hiába szavaz a Fideszre, és hiába gondol akár egész mást a szakmájáról, mint mondjuk én, mégiscsak egy ember, aki valaha szerkesztő vagy riporter akart lenni, tartalmat csinálni, amit mások megnéznek, és jó esetben élvezik, amit kaptak. Ez jólesik a tartalom előállítójának, ezért másnap is felkel tartalmat előállítani. Egy több ezer főt foglalkoztató pártsajtóosztály propagandistájának lenni viszont nem hús-vér emberhez méltó elfoglaltság, így egy idő múlva csak alkalmatlanok fognak ott dolgozni.

Jót nevettem, amikor rájöttem, hol hibádzott a Fidesz médiatervezőinek okoskodása. Ott cseszték el, hogy kizárólag kádári mintákban tudnak gondolkodni. És a kádári időkben – főleg a mostani állapothoz képest – a maga módján tényleg profin-olajozottan elketyegett a közmédia. Csakhogy akkor nem létezett más sajtós álláslehetőség azon kívül, így a sok sötét kommunista mellé-közé bekerültek alkalmas emberek is. Ők ma elmehetnek bárhová. Ez az, amivel nem számoltak a Fideszben. Pedig ezt kitalálni sem atomfizika.

Advertisement

Magyarország kis ország, ahol egyszerűen nincs elég ember mindenre. Nem tízezrek képesek előállítani egy leadható tévéhíradót, hanem csak tucatok.

Mindebből az következik, hogy egy közmédiának nevezett pártsajtóosztály csak rossz lehet, és okszerűen értékelhetelen terméket állíthat csak elő.

Advertisement

De a rossznak is vannak fokozatai. Csütörtökre van interjúidőpontunk Szabó László Zsolt MTVA-elnökhöz. Meg lennék lepve, ha még hivatalban lenne, amikor bekopogunk hozzá.

Share This Story

Get our newsletter