A Heti V√°lasz eg√©sz √©vben a MOL k√∂r√∂z√∂tt vez√©rigazgat√≥j√°t v√©dte. A jutalom egy dr√°ga √©vv√©gi mell√©klet, benne etik√°tlan rekl√°moz√°ssal √©s egy elk√©pesztŇĎ matolcsyz√°ssal.

MinŇĎs√©gi pap√≠r, ig√©nyes nyomdai munka, j√≥ fot√≥k, veretes t√©ma. Az ember elsŇĎ pillant√°sra azt hihetn√©, hogy a Heti V√°lasz elŇĎfizetŇĎknek j√°r√≥ √©v v√©gi kiadv√°nya, a hossz√ļ c√≠mŇĪ "2013 Magyarok a cs√ļcson, az √©v 30 legkiemelkedŇĎbb teljes√≠tm√©nye" (2013MACSA√Č30LT) az, aminek kin√©z. Egy √©rtelmis√©gi lap jobbk√∂z√©p olvas√≥inak sz√°nt sz√≥rakoztat√≥ √ļjs√°g√≠r√≥i teljes√≠tm√©nye a t√©li sz√ľnetre.

Azt√°n jobban belelapozol, ugr√°lsz egy kicsit oda-vissza, elolvasol ezt-azt, √©s r√°j√∂ssz, hogy ez semmi m√°s, mint √ļjs√°g√≠r√°snak √°lc√°zott √≥cska korm√°nypropaganda, amit egym√°s segg√©t nyal√≥ oligarch√°k oda-vissza szivess√©gei hoztak l√©tre.

A toplista klasszikus szerkezetet k√∂vet: a 30, legkiemelkedŇĎbb teljes√≠tm√©nyt ny√ļjt√≥ magyarr√≥l elŇĎbb t√∂m√∂r √∂sszefoglal√≥t tal√°lunk egy j√≥ nagy k√©ppel, majd r√∂vid interj√ļt.

Az eg√©sz cuccban az a szomor√ļ, hogy a 2013MACSA√Č30LT lehetne ak√°r j√≥ is, p√©ld√°ul kiv√°l√≥ v√©c√©olvasm√°ny, ami a legkev√©sb√© sem degrad√°l√≥ dolog. Sikeres emberekrŇĎl olvasni lelkes √©s cinikus olvas√≥knak is egyform√°n √©lm√©ny, √©s pont nemr√©g mutatta meg a magyar Forbes magazin, hogy ezt lehet j√≥l is csin√°lni.

Advertisement

Itt sem tŇĪnik eleve elveszettnek a dolog, egym√°s ut√°n j√∂nnek a sikeres sportol√≥k, bor√°szok, agykutat√≥k, az agyhalott anya magzat√°t √©letben tart√≥ orvoscsoport. SŇĎt m√©g csak azt sem lehet mondani, hogy minden √≠r√°s propagad√°ba fullad. Ott van p√©ld√°ul az interj√ļ Tak√°ts Zolt√°nnal, a r√°kos sejteket mŇĪt√©t k√∂zben kimutat√≥ IKnife szike feltal√°l√≥j√°val, akit v√©gig arr√≥l k√©rdeznek, hogy ugye j√≥ hazaj√∂nni kutatni, ŇĎ meg v√©gig azt magyar√°zza, hogy mi√©rt nem j√∂n haza, sŇĎt "szakmai √∂ngyilkoss√°gnak" √©s "√©lete legrosszabb d√∂nt√©s√©nek" nevezi, amikor 2004-ben m√©gis hazaj√∂tt Amerik√°b√≥l. Ez a cikk m√©gis hiteles, hiszen egy olyan embertŇĎl, aki mindezt √≠gy l√°tja, k√ľl√∂n√∂sen nagy sz√≥, hogy dafke-patrotizmusb√≥l a tal√°lm√°nya szabadalmait a magyar bejegyz√©sŇĪ kft.-j√©n√©l tartja.

Advertisement

√Čs amikor m√°r elandalodn√°nk, hogy egy korm√°nycs√∂cs√∂n h√≠zott oligarcha p√©nz√©b√≥l egy volt korm√°nysz√≥vivŇĎ √°ltal szerkesztett lap is k√©pes lehet fogyaszthat√≥ sajt√≥term√©ket l√©trehozni, bumm, odaugrunk a 22.oldalra, ahol tudod, kinek a kiemelkedŇĎ TOP 30-as teljes√≠tm√©ny√©t m√©ltatja a duplaoldal, lajk√≥f√©lixek, benedektiborok √©s szepsyk k√∂z√∂tt? Matolcsy Unortodox Gy√∂rgy√©t, egy eg√©szen elk√©pesztŇĎen benyali √∂sszefoglal√≥val √©s interj√ļval.

Advertisement

Matolcsy√©t, aki m√©g a Heti V√°lasz m√©rs√©keltebb korm√°nyp√°rti k√∂reiben is irt√≥ ciki figura. Persze ha b√°rmi √≠zl√©s szorult volna a Heti V√°lasz propagarandist√°iba, √©rezn√©k, hogy mag√°ra ad√≥ b√°rmilyen sz√≠nŇĪ √ļjs√°gnak egy minisztert ilyen toplist√°ra tennie akkor is v√©gtelen√ľl √©gŇĎ, ha az nem egy hab√≥kos, hanem mondjuk t√©nyleg brilli√°ns teljes√≠tm√©nyt ny√ļjtott.

Az eg√©sz ann√°l sz√°nalmasabb, mert azt minden, a korm√°nyt kicsit is ismerŇĎ ember, √≠gy Bor√≥kai fŇĎszerkesztŇĎ is pontosan tudja, hogy Matolcsy Gy√∂rgy egy √∂n√°ll√≥ akarat n√©lk√ľli b√°b, √©n is √ľlhetn√©k a hely√©n meg te is, b√°rki legy√©l, ha te is elv√°llaln√°d, hogy Orb√°n Viktor bel√©d dugja a k√©zfej√©t √©s elkezdje mozgatni az ujjait. A magyar gazdas√°gpolitik√°t egyszem√©lyben Orb√°n Viktor tal√°lja ki, √©s vezeti, az teljesen esetleges, hogy a miniszteri sz√©kben Matolcsy, Varga, Szily vagy az Ismeretlen Cink-olvas√≥ √ľl kesztyŇĪb√°bk√©nt. Matolcsy jav√°ra legyen mondva, hogy ŇĎ ezt nemhogy mindig is tudta, de ebben az interj√ļban is becs√ľletesen bevallja:

Advertisement

Sz√≥val a Heti V√°lasz a Vez√©nyl√≥ T√°bornok urat akarta f√©nyesre nyalni, de direktben m√©g ŇĎk sem mert√©k, csak a j√°t√©kszer√©n kereszt√ľl.

Na meg, mit tesz isten, beker√ľlt a 30 legkiemelkedŇĎbb teljestm√©ny egyike a devizahitel elleni tiltakoz√°s meg az √°rv√≠zi v√©dekez√©s is, innen t√©nyleg csak N√©meth Szil√°rd rezsih√°bor√ļ-√ľgyi biztos hi√°nyzik, hogy teljes legyen az idei korm√°nypropaganda szenth√°roms√°ga.

Advertisement

A Matolcsy-bomba ut√°n az ember figyelmesebben olvas, √≠gy v√°lik nyilv√°nval√≥v√° a 2013MACSA√Č30LT igaz√°n m√©lyen magyar mivolta. A kiadv√°ny szponzora, mint az a c√≠mlapj√°n is szerepel, a MOL. Az a MOL, amelyiknek k√∂r√∂z√∂tt eln√∂k-vez√©rigazgat√≥j√°t a lap eg√©sz √©vben elk√©pesztŇĎen √°d√°z sz√≠v√≥ss√°ggal v√©dte, cikkfolyamokban, c√≠mlapfot√≥kkal, amennyire csak lehetett. Hern√°di Zsolt teh√°t megh√°l√°lta Nyerges Zsoltnak a sz√≠vhez sz√≥l√≥ szavakat.

Nem maradhat el a pitiáner cselezés sem:

√ďnodi Eszter a 33. oldalon mint egy hirdet√©s szereplŇĎje tŇĪnik fel, a MOL √öj Eur√≥pa Alaptv√°ny√°nak j√≥szolg√°lati nagyk√∂vetek√©nt, majd az 58. oldalon top 30-as figurak√©nt. A 20. oldalon GŇĎz L√°szl√≥ a Budaprest Music Center megalap√≠t√≥jak√©nt cikkszereplŇĎ, hogy a 32.-en m√°r BMC-s-MOL-os k√∂z√∂s hirdet√©st tal√°ljunk.

Advertisement

Ez meg pont olyan, mint amikor elolvasunk egy cikket a Tipikus Magyar √Čp√≠t√©szeti Magazinban egy szuper csal√°di h√°zr√≥l, hogy mell√©t√∂rdelve ott tal√°ljuk a kivitelezŇĎ hirdet√©s√©t. Vagy egy csukafog√≥ kalandot a Jellegzetes Horg√°szlapban, a benne szereplŇĎ term√©kek rekl√°mjaival k√∂r√≠tve.

H√°t egyelŇĎre ennyire futotta a korm√°nyp√°rti polg√°ri √ļjs√°g√≠r√≥kt√≥l.