Sok√°ig nyomasztott a magyar belpolitika. Kil√°t√°stalan, felsz√≠nes, ostoba idŇĎt√∂lt√©snek gondoltam, amivel minden perc az √©let elveszteget√©se. Szerencs√©re haz√°nk korm√°nya seg√≠tett leszokni az agg√≥d√°sr√≥l, √©s r√°j√∂ttem, hogy val√≥ban kil√°t√°stalan, felsz√≠nes √©s ostoba idŇĎt√∂lt√©s ‚Äď de rendk√≠v√ľl sz√≥rakoztat√≥.

:-DDD

Amikor elŇĎsz√∂r hallottam Kocsis M√°t√© drogtesztj√©rŇĎl, arra gondoltam, hi√°ba t√∂rt√©nt m√°r egy csom√≥ minden 2010 m√°jusa √≥ta, az abszurd humor k√∂vetkezŇĎ l√©p√©s√©t soha nem lehet megj√≥solni. Ahogy a jap√°nok √°ltal √≠rt angol mondatok kisz√°m√≠thatatlan sz√ľrrealit√°s√°t nem lehet reproduk√°lni ‚Äď mert nem nyelvtani logika szerint, hanem d√≠sz√≠tŇĎelemk√©nt haszn√°lj√°k az angol szavakat ‚Äď, √ļgy azt sem lehet kital√°lni, hogy milyen bizarr h√ľlyes√©g lesz a korm√°ny k√∂vetkezŇĎ bizarr h√ľlyes√©ge, csak azt, hogy bizarr lesz √©s h√ľlyes√©g.

Valamint azt, hogy egyre gyorsabb temp√≥ban fog √©rkezni. A korm√°nyzati humor az id√©n valamikor teny√©sztŇĎreaktorr√° alakult, √©s m√°r egy√°ltal√°n nem lehet vele l√©p√©st tartani. Az megvan, hogy az eg√©sz internetad√≥s h√ľlyes√©g alig m√°sf√©l h√≥napja volt? M√°s-f√©l-h√≥-na-pja! K√∂zben √ļgy tŇĪnik, mintha h√≥napokkal ezelŇĎtt t√∂rt√©nt volna, de ink√°bb valamikor az √©v elej√©n.

Eg√©sz j√≥ ez a Kocsis M√°t√© egy√©bk√©nt, aki meg√∂r√∂k√∂lte Szijj√°rt√≥ P√©ter hely√©t a sz√≠npadon, aki annak idej√©n Rog√°n Antalt v√°ltotta. Ezek az emberek semmi egy√©bre nem lenn√©nek j√≥k az √©letben, de ne gondoljuk, hogy k√∂nnyŇĪ munka az √∂v√©k: √©veken kereszt√ľl nap mint nap ki√°llni a nyilv√°noss√°g el√©, r√∂h√∂g√©s n√©lk√ľl felmondani m√°sok bizarr, cinikus h√ľlyes√©geit, azt√°n valami m√©g bizarrabb h√ľlyes√©get, √©s √≠gy tov√°bb, annak rem√©ny√©ben, hogy p√°r √©v ut√°n, melynek minden napja √≠gy telik, majd transzcend√°lni lehet egy zs√≠ros polg√°rmesters√©gbe vagy miniszters√©gbe. R√°ad√°sul a munka egy√°ltal√°n nem agg√≥d√°s n√©lk√ľl val√≥: val√≥sz√≠nŇĪleg Dun√°t lehetne rekeszteni m√©g √ľresebb fejŇĪ, m√©g fiatalabb, m√©g energikusabb, m√©g agressz√≠vebb potenci√°lis ut√≥dokb√≥l, akik m√©g annyira se r√∂h√∂gn√©k el a bizarr h√ľlyes√©get.

Advertisement

Viszont Kocsis M√°t√© az elsŇĎ, akirŇĎl eszembe jutott Stanley Kubrick par√°d√©s filmje, a Dr. Strangelove, eg√©szen pontosan az a jelenet, amikor a hidrog√©nbomb√°z√≥kat ir√°ny√≠t√≥ Jack D. Ripper t√°bornok kifejti brit √∂sszek√∂tŇĎ tisztj√©nek a kommunista besziv√°rg√°sr√≥l, a kommunista agymos√°sr√≥l, a kommunista felforgat√°sr√≥l √©s az eg√©sz nemzetk√∂zi kommunista √∂sszeesk√ľv√©srŇĎl ‚Äď amely kisz√≠vja √©s beszennyezi √©rt√©kes testnedveinket ‚Äď alkotott n√©zeteit.

Advertisement

Persze Ripper karakter√©t Kubrick nem annyira munkak√∂ri le√≠r√°snak, mint hidegh√°bor√ļs szat√≠r√°nak sz√°nta, de ennyi idŇĎ eltelt√©vel ‚Äď a film f√©l √©vsz√°zada k√©sz√ľlt ‚Äď elker√ľlhetetlen volt, hogy az t√∂rt√©njen vele, ami a norv√©g black met√°llal: valaki komolyan vette.

Kocsis norm√°lisan azzal sz√°molhatna, hogy √∂t √©v ‚Äď az j√≥ sok bizarr h√ľlyes√©ggel t√∂lt√∂tt munkanap ‚Äď alatt meglesz a fŇĎpolg√°rmesters√©g, de a humor-teny√©sztŇĎreaktorok vil√°g√°ban √ļgy telik az idŇĎ, mint az esem√©nyhorizontok k√∂rny√©k√©n, √ļgyhogy KI TUDJA.

:-DDDDD

18 √©s 24 √©ves korom k√∂z√∂tt az idŇĎm egy r√©sz√©t orvosi egyetemeken t√∂lt√∂ttem. Meghallgattam p√°r t√°rgyat, amit √©rdemes volt, √©s m√©g t√∂bbet, amit nem volt √©rdemes, v√©g√ľl kaptam egy diplom√°t Petrus Orosz n√©vre. Egyetlen kapcsolatom a szakm√°val az, hogy van egy csomag Pro Familia receptem, amit minden orvos kap, f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy hol √©s mit dolgozik, √©s ami arra j√≥, hogy fel√≠rjam a nagyany√°m sz√≠vgy√≥gyszer√©t, ami√©rt egy√©bk√©nt sorba k√©ne √°llnia, hogy az orvosa k√∂zben megvizsg√°lja. Pardon, hogy a term√©szetesen soha jelen nem l√©vŇĎ orvosa k√∂zben ‚Äěmegvizsg√°lja‚ÄĚ. A nagyany√°m 88 √©ves, √°llt m√°r eleget sorban.

Advertisement

Eszem √°g√°ban nem lenne orvosi tan√°csokat adni embereknek, hiszen orvosk√©nt egy percet nem dolgoztam, √©s utolj√°ra t√∂bb mint t√≠z √©ve j√°rtam orvosegyetemi elŇĎad√°son, de ezt a logik√°t l√°tsz√≥lag nem k√∂veti egy m√°sik hagyom√°nyos professzi√≥, a jog n√©h√°ny k√©pviselŇĎje, akik √©pp az orsz√°g k√∂zjogi m√©lt√≥s√°gai. Amikor Orb√°n Viktor minisztereln√∂k Andr√© Goodfriend amerikai √ľgyvivŇĎ beperl√©s√©re sz√≥l√≠tja fel volt koll√©giumi t√°rs√°t, Vida Ildik√≥ NAV-eln√∂k√∂t, az pont olyan, mintha koll√©g√°imnak kezden√©k ter√°pi√°kat javasolni, de √ļgy, mintha be se j√°rtam volna az orvosi egyetem elŇĎad√°saira, √©s olyan orvosi alapfogalmakkal sem lenn√©k tiszt√°ban, mint a v√©rnyom√°s.

Tudom, van az az √©rtelmez√©s, hogy ez csak egy kalkul√°lt performansz ‚Äď annak mondjuk el√©g v√©rfagyaszt√≥an cinikus, a jogot nem ismerŇĎ t√∂bbs√©g jognemismeret√©re viszolyogtat√≥an r√°j√°tszva ‚Äď, de mi van, ha nem? Mi van, ha √ļgy mŇĪk√∂dik az orsz√°g, mint egy orvosi rendelŇĎ, aminek √©n vagyok az igazgat√≥ja?

A v√°lasz szerencs√©re nem a trag√©dia, hanem a fergeteges humor. Russell Peters indiai‚Äďkanadai humorist√°nak van egy jelenete, amelyben az indiai v√°s√°rl√≥ alkudozik a k√≠nai boltossal egy t√°sk√°ra, aki fill√©res kedvezm√©nyt k√©pes csak adni. √Črdemes megn√©zni, h√°rom perc sincs, de amikor tegnap Orb√°n Viktor minisztereln√∂k sz√≥ szerint id√©zte Peters k√≠nai boltos√°t a parlamentben, miszerint

HEY! BE A MAN!

akkor √ļgy √©reztem, hogy ak√°rmilyen ir√°nyba bukd√°csol Magyarorsz√°g kis haj√≥ja, √©n boldog vagyok, hogy a fed√©lzeten lehetek, mert m√©g ann√°l is sokkal-sokkal viccesebb, mint amikor egyszer a sz√ľleimmel √©s az √∂cs√©mmel egy bukd√°csol√≥ kis haj√≥ fed√©lzet√©n nagyon-nagyon sok rumpuncsot fogyasztottam el, mik√∂zben a nap belebukott az √≥ce√°nba.

Advertisement

:-DDDDDDDD

1986-ban az amerikai Massachusetts √°llam mŇĪk√∂dtetett egy programot a b√∂rt√∂n√∂kben, amelynek keret√©ben bizonyos el√≠t√©ltek otthonukba t√°vozhattak h√©tv√©g√©kre, mint p√©ld√°ul a gyilkoss√°g√©rt √©letfogytiglani b√∂rt√∂nb√ľntet√©s√©t t√∂ltŇĎ Willie Horton. Aki egy vas√°rnap este elfelejtett visszamenni, annyira, hogy h√≥napokig szabadl√°bon maradt, majd n√©h√°ny h√≥nappal k√©sŇĎbb megerŇĎszakolt egy nŇĎt, megk√©selte a jegyes√©t, elrabolta a kocsijukat. Hortont elfogt√°k, majd az amerikai jog egyik, az orvosi alapfogalmakra fittyet h√°ny√≥ furcsas√°g√°nak megfelelŇĎen k√©t √©letfogytiglanra √≠t√©lt√©k.

Advertisement

A k√©t √©vvel k√©sŇĎbbi amerikai eln√∂kv√°laszt√°si kamp√°nyban a demokrata p√°rt a Horton kalandja alatt az √°llamot ir√°ny√≠t√≥ Michael Dukakis korm√°nyz√≥t ind√≠totta a republik√°nus aleln√∂kbŇĎl lett eln√∂kjel√∂lt George H. W. Bush ellen. Az 1988-as kamp√°ny nyar√°n Bush 17 sz√°zal√©kpontos h√°tr√°nyban is volt, ekkor azonban tan√°csad√≥i megtal√°lt√°k Horton t√∂rt√©net√©t. Bush kamp√°ny√°t Lee Atwater vezette, akirŇĎl sok √©vvel k√©sŇĎbb Boogie Man, azaz Mumus c√≠mmel k√©sz√ľlt film. Nem neh√©z elk√©pzelni, mit mŇĪvelt a szabadl√°bra helyezett gyilkos t√∂rt√©net√©vel. ‚ÄěHa v√©geztem vele, Horton lesz Dukakis aleln√∂kjel√∂ltje‚ÄĚ ‚Äď foglalta √∂ssze karaktergyilkoss√°gi strat√©gi√°j√°t. A massachusettsi korm√°nyz√≥ ettŇĎl f√ľggetlen√ľl el√©g gyenge jel√∂lt volt, de a Horton t√∂rt√©net√©re √©p√ľlŇĎ kamp√°nyfilmek megsemmis√≠tett√©k: Bush novemberre annyira megford√≠totta a kamp√°nyt, hogy a v√°laszt√°son felmosta Dukakisszal a padl√≥t, h√©tmilli√≥val t√∂bb szavazatot kapott, az 50 √°llamb√≥l 40-et megnyert.

Amikor Rog√°n Antal tegnap R√°kosi M√°ty√°s h√≠res, biblikus eredetŇĪ mondat√°t parafraze√°lva azt mondta, hogy ‚Äěaki a drogszŇĪr√©st ellenzi, az [‚Ķ] a drogot t√°mogatja‚ÄĚ, Atwater kott√°j√°b√≥l j√°tszott. A magyar √°tlagember sz√°m√°ra drog √©s drog k√∂z√∂tt nincs k√ľl√∂nbs√©g ‚Äď lesz√°m√≠tva term√©szetesen az alkoholt √©s a cigeratt√°t ‚Äď, puszt√°n a marihu√°na nev√©nek ismerete k√∂r√ľlbel√ľl ugyanazt jelenti, mint a v√©gst√°dium√ļ heroinista fetreng√©s a csatorn√°ban. Ahogy Szily L√°szl√≥ tegnap meg√≠rta, innentŇĎl gyerekj√°t√©k lesz b√°rkit csatorn√°ban fetrengŇĎ heroinist√°nak √©s a csatorn√°ban fetrengŇĎ heroinist√°k t√°mogat√°j√°nak be√°ll√≠tani, aki a korm√°ny b√°rmilyen int√©zked√©s√©t kritiz√°lja.

Advertisement

Ezen lehetne sop√°nkodni, a j√≥istennek, a genetik√°nak √©s mag√°nak Atwaternek azonban sokkal jobb a humora. A demokrat√°k m√©sz√°rosa k√©t √©vvel a Dukakist f√∂ldbe d√∂ng√∂lŇĎ kamp√°nya ut√°n √∂sszeesett egy kamp√°nyesem√©nyen, majd kider√ľlt, hogy rendk√≠v√ľl agressz√≠v agydaganatban szenved. 39 √©ves volt ekkor, alig egy √©ve maradt h√°tra, amelyet egyre sz√∂rnyebb k√≠nok k√∂z√∂tt t√∂lt√∂tt, √©s a v√©g√©n ŇĎ is bel√°tta, hogy 1988-at egy kicsit t√ļlz√°sba vitte. B√°r remek humor√°t szerencs√©re ekkor sem vesz√≠tette el, ezt nyilatkozta hal√°la elŇĎtt nem sokkal a Life magazinnak: ‚ÄěPolitikai kamp√°nyokban edzett h√°bor√ļs strat√©gi√°m es√©lytelen ezzel a k√∂ny√∂rtelen ellenf√©llel szemben. A r√°k nem egy demokrata.‚ÄĚ

√ćrtam egy cikket n√©h√°ny h√≥nappal ezelŇĎtt, hogy mi√©rt nem megyek el soha szavazni. Ezt az√≥ta is tartom, meg azt√°n nem k√≠v√°nok Magyarorsz√°ghoz k√©t l√©p√©s t√°vols√°gn√°l soha k√∂zelebb ker√ľlni, de ha m√°r √ļgy alakult az √©letem, hogy egy magyar belpolitikai √ļjs√°g k√∂zel√©ben t√∂lt√∂m a munkanapjaim egy r√©sz√©t, akkor legal√°bb hagyom az agg√≥d√°st √©s kifog√°stalanul fogok sz√≥rakozni. A sz√≠npad teljes√≠tm√©ny√©re pedig semmi panasz nem lehet.

Advertisement

Csak így tovább, doktorok, kiugrott doktorok és exdoktorok!