Hogyan győzte le az internet a nyomtatott sajtót és a tévét?

Őrült jó dolgot találtam. A Riptide egy lenyűgöző projekt, ami interjúkon és marha jó írásokon keresztül mutatja be a folyamatot, ahogy az internet először megcsipkedte, aztán megharapdálta, aztán felfalta a világ legfejlettebb sajtópiacát, az amerikait.

Akit érdekel, hogy hogyan jött létre a netes sajtó, a blogok, hogy mit tettek és mit nem a New York Timeshoz és Washington Posthoz hasonló mogulok, hogy mit láttak az egészből a ma ismert net nyugati és keleti parti alapító atyái, annak ennél nem kell jobb szórakozás.

Advertisement

Tényleg vége a minőségi újságírásnak? Ettől tényleg gyengül a demokrácia Amerikában? És ez tényleg a köcsög bloggerek meg mikrobloggerek miatt van? A jól megírt szöveges részek, amellett, hogy segítenek látni az összeképet, egyik interjútól a másikig vezetik az olvasót.

A Riptide ugyanis igazi oral history, a projekt gerincét az internet, a netes sajtó és a hagyományos média kulcsfigiráival készített videós mélyinterjúk alkotják, amiket szöveges átiratban is közölnek. Van interjú a Gawker Media és Cink-tulajdonos Nick Dentonnal is, ha érdekelne, hogyan mételyezte meg a komoly újságírást egy ember, aki kompromisszumok nélkül akart szórakoztatni és közbern megváltoztatni a szerző és az olvasó viszonyát.

A cucc napokig olvasható, én már két estét töltöttem vele, lehet időrendben is olvasni - ezt tettem én - de akár ugrálni is, az érdekesebb nevekre keresve.

A Riptide a Joan Shorenstein Center on the Press, Politics and Public Policy és a Nieman Journalism Lab projektje, földig hajtottam előttük a bloggerbőr süvegemet.

Advertisement

Ja, és kinézhetne bárhogy, de nem, az egész vizuálisan akkora élmény, mint egy igazán jól megcsinált nyomtatott magazint olvasgatni. Olyan nyomtatott magazint, amiben videókat is le lehet játszani.

Share This Story