Balla J√°nos r√≥mai magyar nagyk√∂vetnek siker√ľlt m√©g k√∂cs√∂gebb n√©ps√©gnek be√°ll√≠tania minket, mint amilyenek vagyunk. Kumin Ferenc nemzetk√∂zikommunik√°ci√≥-√ľgyi helyettes √°llamtitk√°r boldogan m√°sodk√∂zli az angol nyelvŇĪ korm√°nypropaganda-blogj√°n Balla helyreigaz√≠t√≥ level√©t, amit a La Repubblica napilap kiad√≥j√°nak √≠rt.

A dologban az a f√°jdalmas, hogy Balla olyan t√©m√°ban levelezett, amiben abszol√ļte lett volna keresnival√≥ja, ha nem Fidesz-st√≠lusban kommunik√°l. A nagyk√∂vet a k√∂vetkezŇĎ bekezd√©ssel ind√≠tja a level√©t: "Megr√∂k√∂ny√∂dve olvastam berlini tud√≥s√≠t√≥juk, Andrea Tarquini legut√≥bbi gyal√°zkod√≥ cikk√©t, amelynek c√≠me "Magyarorsz√°g, 500 ezren menek√ľlnek Orb√°nt√≥l. Ilyen exodust m√©g 56 ut√°n sem l√°ttunk". Le szeretn√©m sz√∂gezni, hogy ezzel a cikkel a tud√≥s√≠t√≥juk - aki az orsz√°gunk ellen √≠rt, rosszindulat√ļ hamis√≠t√°sokt√≥l hemzsegŇĎ, d√ľh√∂dt cikkeirŇĎl ismert - √°tl√©pte az etikus √ļjs√°g√≠r√°s minden hat√°r√°t."

A megd√∂bbentŇĎ az, hogy ez ut√°n a szem√©lyeskedŇĎ, agressz√≠v bevezetŇĎ ut√°n a nagyk√∂vet eg√©szen √©pk√©zl√°b m√≥don veszi sorra a La Repubblica cikk√©nek val√≥ban nem el√©gg√© al√°t√°masztott vagy √©ppen megt√©vesztŇĎ √°ll√≠t√°sait. Mivel senki sem tudja, hogy h√°ny magyar emigr√°lt, azt meg v√©gk√©pp nem, hogy 2010 √≥ta mennyi, egy ilyen cikket p√°r j√≥ visszak√©rdez√©ssel √©s n√©h√°ny adattal h√°rom flekkben izz√©-porr√° lehet z√ļzni.

De a korm√°nyzat megmagyar√°zhatatlan m√≥don nem √©rti meg, hogy ezzel a szem√©lyeskedŇĎ st√≠lussal p√°ri√°v√° tesznek minket nyugaton √©s minden kultur√°lt √©gt√°jon. Ugyanez volt a paraszttaktika, amikor az amerikai Kim Lane Scheppele professzor √°ll√≠t√°sait f√°jlalta a korm√°ny: ahelyett, hogy √°ll√≠t√°sra c√°folattal, t√©nyekkel t√°madtak volna, azonnal Scheppele szem√©lyes hiteless√©g√©t, integrit√°s√°t, becs√ľlet√©t t√°madt√°k a leg√ļtsz√©libb m√≥don. Magyarorsz√°gon ugyanezt mŇĪvelik az √ļjs√°g√≠r√≥kkal. Alap√©lm√©ny a "tudom, hogy mag√°t ki fizette meg ez√©rt" t√≠pus√ļ ny√≠it√≥mondat, ha az ember korm√°nyzati szereplŇĎt h√≠v telefonon. De a kult√ļrorsz√°gok lapjainak olvas√≥i ezt a st√≠lust √©s szem√©lyes lej√°rat√≥ taktik√°t a harmadik vil√°g viccesen k√≠nos orsz√°gainak viccesen k√≠nos diplomat√°it√≥l szokt√°k meg, a rajtuk val√≥ r√∂h√∂g√©sre √©p√≠tŇĎ olvas√≥i levelek-rovatban.

Balla J√°nos olvas√≥i levele az√©rt v√©gtelen√ľl k√≠nos dokumentum, mert a sz√∂veg nagy r√©sze t√∂bb√©-kev√©sb√© v√°llalhat√≥ √∂sszefoglal√°sa annak, amit egy ilyen cikkre egy diplomat√°nak reag√°lnia lehet. De az eleje √©s a v√©ge pontosan olyan, mint a kommunizmus idej√©n a v√∂r√∂s faroknak cs√ļfolt k√∂telezŇĎ merxista-leninista bekezd√©s, amit minden nagyobb sz√∂veg v√©g√©re illett hozz√°ragasztani. De a kommunizmus j√≥ r√©gen v√©get √©rt √©s senkinek sem hi√°nyzik egy √ļj, narancss√°rga farok.