Hogy Sándor Terézia vámpír lett volna? Ugyan már!

Világraszóló múmiakiállítás nyílik Budapesten, a Természettudományi Múzeumban. Néhány holttestet a sajtó jelenlétében csomagol ki Mathias, a múmiák otthonaként működő mannheimi múzeum munkatársa. A jelenlevők nem is sejtik, a múmia kicsomagolása mivel jár.

Egy horrorfilm is kezdődhetne így, de semmi hasonló nem történt: Mathias óvatosan kinyitotta a ládát, amelyből egy bebugyolált, több ezer éve halott chinchorro újszülött apró múmiája került elő, aztán még kinyitottak a jelenlétünkben két másikat: egy csecsemő múmiáját rejtő wari múmiabatyut, illetve Sándor Teréziáét, a szív nélküli apácáét a váci Fehérek Templomából.

Advertisement

Addigra már megszoktam, hogy több száz, illetve ezer éves holttesteket nézegetünk: a kiállítás csak október 1-jén nyílik, de egy része már áll. Az, hogy 28 emberi és tíz állatmúmiát láthatunk a világ minden részéről, a váciaknak köszönhetjük: a Természettudományi Múzeum nélkülük nem lett volna képes finanszírozni ezt a kiállítást, a húsz évvel ezelőtt feltárt lelet turnéztatása viszont megfelelő cserealap volt.

Láthatók lesznek múmiák az összes földrészről, Ausztráliától Dél-Amerikáig, ahonnét a világ legrégebbi múmiái származnak, és nem Egyiptomból, ahogy azt sokan hiszik, hittük. De természetesen lesz a kiállításon egyiptomi is, naná. Sőt, nemcsak úgy ki lesznek rakva ők, lesz egy antropológiai labor is, amelyben megnézhetjük, mit is csinálnak a tudósok a múmiákkal.

Advertisement

Számomra a legérdekesebbnek a múmiákhoz kapcsolódó történetek tűnnek, ugyanis mindegyiknek megvan a sajátja, mint azt a kurátorok elmondták. Itt a tájékoztatón csak egyről beszéltek részletesebben, a már említett szív nélküliről (itt az alsó képen). Sándor Teréziát Vácon érte a halál, noha valahová máshová tartott, de a 18. században a holttesteket nem lehetett csak úgy szállítani, ezért eltemették, és csak a szívét vitték haza a városába.

Legalábbis ez az egyik elmélet, de van másik, egy fokkal kevésbé valószínűbb is: annyira féltek abban az időben attól, hogy tetszhalottként temetik el őket, hogy a biztonság kedvéért a holtnak hitt emberek szívét átszúrták/kivágták. A harmadik teória, amely szerint Sándor Terézia vámpír lett volna, a kurátorok szerint komolytalan.

Advertisement

A Múmiavilág kiállítás megjárt már több európai és amerikai nagyvárost is, 1,7 millióan látták, és bár elsőre kicsit bizarrnak hathat a gondolat, hogy holttesteket nézegetünk tudományos kíváncsiságból, ezután a kiállítás után tényleg okosabbak lehetünk. Pláne, ha már én is az lettem úgy, hogy a kiállítás egy részét láttam csak.

Advertisement

További képeink a készülő kiállításról:

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

(Fotó: Nagy Attila/Cink)

Share This Story

Get our newsletter