Azon morfondírozok ma reggel, hogy készítik-e már a 100 millió eurót Robert Lewandowskiért a Manchester City tulajdonosai.

Advertisement

Pont a napokban beszélgettünk arról barátommal, hogy a lengyel pályafutása nem igazán illeszkedik az aktuális trendekbe. Közép- és Kelet-Európa ugyanis az utóbbi egy-két évtizedben mintha felhagyott volna a tényleges és valóságos világklasszisok kitermelésével. Most nem is a hőskorszakra gondolok, amikor Puskás Ferenc lehetett a legeslegnagyobb, az itteni és az ottani – értsd: keleti és nyugati – futball közt akkor még nem volt különbség, ugyanazt a játékot játszották mindenfelé. Ez később megváltozott, különösen szakmailag és még különösebben pénzügyileg, nagy foci és nagy futballista ott terem, ahol nagy pénz is van. Valamint játékos ott is még, ahol mélyek a tradíciók (Dél-Amerika), vagy figyelemre méltóak a felemelkedés lehetőségei (Afrika).

Közép- és Kelet-Európa ehhez képest megrekedt valahol a senki földjén, nekem a néhány jó, de szupersztárstátusig mégsem jutó horvátot nem számítva Andrij Sevcsenko óta senki sem jut eszembe, aki kétségkívül kiemelkedő labdarúgóvá nőtte volna ki magát, ráadásul a Dinamo Kijev 1999-es Bajnokok Ligája-elődöntője után Nyugatra kijutó ukránnak sem volt túl sok pompás szezonja a milanos fénykor után már.

Advertisement

Robert Lewandowski viszont – ne feledjük, ez a fiatalember még jóval azelőtt nevelkedett és lett valaki, hogy a lengyel futball elkezdett volna magára találni – hosszú évek óta megállja a helyét Európa három legjobb bajnokságának egyikében, és egyre jobb és jobb. Persze német gólkirálynak lenni szép dolog, két csapattal – Borussia Dortmund, Bayern München – bajnoki címet ünnepelni dettó, de eddig valami apróság hiányzott még a megasághoz.

Hát a Wolsfburgnak 10 perc alatt lőtt mesterötös után már nem hiányzik semmi.

Ez most minőségi ugrást fog jelenteni, nyilván nem Lewandowski tudásában, hanem a megítélésében. Tavaly nyáron, amikor a súlyban és körítésben hozzá talán inkább illő Dortmundtól a Bayernhez szerződött, némelyek tartottak attól, hogy durva az neki, egy ilyen kirakatcsapatban nem lesz képes ugyanazt nyújtani, mint sárga-feketében. A Borussiában mégiscsak ő volt a legnagyobb, Münchenben meg ott van Thomas Müller és sokan mások.

Advertisement

A kételyekkel kapcsolatos végső válaszra 2015. szeptember 22-éig kellett várni. Csattanósnak bizonyult, ahogy mondani szokás. Robert Lewandowski egy egészen szűk kis klub tagjai közé került most – biztos vagyok benne, hogy igen vastag figurák csekkolták le máris a bankszámlájuk állapotát tényleg –, még nem Ronaldo és Messi mellett, de Zlatan, Neymar, Suarez vagy épp Müller társaságában indokolt elképzelnünk őt. Hogy ott is marad-e? Kiderül hamarosan, de ha eddig megcsinálta, miért ne tenné ezután is?

Illustration for article titled Hogy lesz valakiből ekkora futballista, aki csak innen, Közép-Európából indult?
Advertisement

[a screenshoton Pep Guardiola Bayern-edző gólöröme látható az ötödik után, a videót pedig érdemes végignézni, realtime ábrázolja, hogy mi és hogyan történt tegnap este]

Share This Story

Get our newsletter