Azzal kezdŇĎd√∂tt minden, hogy ezen a remek vas√°rnapon, a Nemzeti Egy√ľttmŇĪk√∂d√©s Rendszer√©nek √∂t√∂dik √©v√©ben, a V√°s√°rl√°smentes Vas√°rnap kor√°nak elj√∂vetele elŇĎtt n√©h√°ny h√©ttel ki kellett tal√°lnom, hogy mit csin√°lunk a gyerekekkel vas√°rnap d√©lelŇĎtt 11 √©s d√©lut√°n 3 k√∂z√∂tt.

√Čs nem √©retlen m√°kgub√≥kat adtam a gyermekeimnek, istentelen zen√©t sem j√°tszottam nekik, a buzis√°got sem propag√°ltam, az √∂sszevissza kamatyol√°st sem relativiz√°ltam, nem ŇĪzettem vel√ľk olyan komcsi sportokat, mint a frizbi vagy az √∂rd√∂gbot, sŇĎt a meg√©lhet√©si sz√≠nes bŇĎrŇĪeket sem isten√≠tettem elŇĎtt√ľk. Hanem ‚Äď a NER mintapolg√°rak√©nt ‚Äď meg akartam mutatni a gyerekeimnek a Mi, magyarok c√≠mŇĪ ki√°ll√≠t√°st a Magyars√°g H√°z√°ban.

De nem tudtam.

Mert a ki√°ll√≠t√°s ‚Äď a tudatosan a magyar gyerekekre c√©lz√≥ ki√°ll√≠t√°s ‚Äď vas√°rnap nincs nyitva.

Advertisement

Nyilv√°n meg kellett volna n√©znem a honlapjukat elŇĎtte, de egyszerŇĪen eszembe sem jutott, hogy pont vas√°rnap ne nyitn√°nak ki. K√©ts√©gbe az√©rt nem est√ľnk, klassz idŇĎ volt, legal√°bb meg tudtam mutatni nekik Hadik Andr√°s lov√°nak a csillog√≥ t√∂k√©t, azt√°n elm√°sztunk a Hadt√∂rt√©neti M√ļzeumig, ahov√° eddig valahogy soha nem vittem el a gyerekeket. Pedig m√°r nagyobbak, mint L√°z√°r J√°nos havi krokodilbŇĎrsz√°ml√°ja.

Tal√°n amiatt, hogy ilyen r√©gen nem j√°rtam a j√≥l ismert √©p√ľletben, plusz mert k√∂zben a Magyas√°g H√°za ki√°ll√≠t√°sa j√°rt a fejemben, olyan √©lm√©ny lett az eg√©sz, mintha h√°lyog esett volna le a szememrŇĎl.

Advertisement

H√°t ez a fŇĎv√°ros legb√©n√°bb, legalulteljes√≠tŇĎbb m√ļzeuma!

Ha belegondolsz, hogy √°ltal√°ban mi √©rdekli a 3-16 √©ves gyerekeket, akkor a K√∂zleked√©si, a MezŇĎgazdas√°gi, a D√≠n√≥, a P√≥ni, a Cseten Elk√ľldhetŇĎ Matrica- √©s a Szem√©tkuka M√ļzeumok mellett a Hadt√∂rt√©netinek k√©ne a legn√©pszerŇĪbbnek lennie. Ehhez k√©pest ezen a pomp√°s vas√°rnap kora d√©lut√°non alig l√©zengett valaki a HM-ben. Nem v√©letlen√ľl!

A Hadt√∂rt√©netinek t√∂k√©letes alapanyag van a kez√©ben ahhoz, hogy a gyerekes budapestiek szt√°rja legyen. J√≥ helyen is van hozz√°. De bel√ľlrŇĎl olyan, mintha 30-40 √©ve meg√°llt volna az idŇĎ. Dolgok vannak √ľvegezett t√°rl√≥kban, n√©hol hossz√ļ sz√∂vegek, f√©lhom√°ly, szevasz.

Advertisement

Az√©rt jutott eszembe a Mi, magyarok ki√°ll√≠t√°s ellenpontk√©nt is ‚Äď azon fel√ľl, hogy ez√ļttal oda indultunk ‚Äď, hogy abban is van egy hadt√∂rt√©neti szoba. Az a t√°rlat nagyj√°b√≥l azt mutatja be, milyen tal√°lm√°nyokra, sportteljes√≠tm√©nyekre, n√∂v√©nyekre √©s √°llatokra lehetnek b√ľszk√©k a magyarok. √Čs az egy szem harci term√©ben j√≥val t√∂bb √©rdekess√©g √©s interakci√≥ akad, mint a teljes Hadt√∂rt√©netiben. Ott kipr√≥b√°lhatod, milyen messze tudn√°l lŇĎni egy ŇĎsmagyar √≠jjal, felveheted egy p√°nc√©los lovag sisakj√°t, hogy el√°mulj, milyen rohadt neh√©z, megemelheted a p√°nc√©lt, √©s fel√ľlhetsz a nyeregbe, hogy √°t√©ld, milyen lehetett olyan magasan z√∂ty√∂gni harci d√≠szben.

A Hadt√∂rt√©netiben, ahol lenne mindenhez alapanyag, az √∂sszes sz√≥rakoz√°si lehetŇĎs√©g annyi, hogy az egyik teremben k√©zbe lehet venni 3 k√ľl√∂nb√∂zŇĎ g√©pfegyvert √©s goly√≥sz√≥r√≥t, amik k√°belell vannak odak√∂t√∂zve az asztalhoz. Ok√©, egy helyen m√©g bele lehet hallgatni r√©gi Kossuth-n√≥t√°kba √©s m√°s hangfelv√©telekbe.

Advertisement

Ha valamit be lehet dinamikusan, sz√≥rakoztat√≥an mutatni egy m√ļzeumban, akkor az a h√°bor√ļ √©s a fegyverek. Szinte direkt akarni kell, hogy az embernek ne kezdjenek zsizsegni az √∂tletei. Ma, amikor sim√°n megoldhat√≥ lenne, hogy a kiskori √°lmomat megval√≥s√≠tva kipr√≥b√°ljam egy csataszimul√°ci√≥s j√°t√©kban, mire menn√©nek a honv√©dek a segesv√°ri csat√°ban, ha megjelenn√©k egy modern g√©ppisztollyal, itt √∂r√ľlni kell p√°r lek√∂t√∂z√∂tt fegyvernek.

Engem hidegen hagy a katon√°sdi, de amikor a kommunist√°k elragadtak, √©s m√©gis katon√°nak kellett lennem, √≥ri√°si √©lm√©ny volt, amikor a tankos √©s a BMP-s haverok elvittek egy-egy k√∂rre a laktanya mell√©. Pedig csak ment√ľnk 5 percig, mik√∂zben √ļgy verŇĎdtem ide-oda a f√ľlk√©ben, mint valami hullar√©szeg politikai tiszt a s√°tr√°ban. Na, itt nincs egy b√ľd√∂s szimul√°tor sem. Azt√°n ott volt a l√©gv√©delmi rak√©t√°nk, ami t√ļl dr√°ga volt ahhoz, hogy √©lesben pr√≥b√°lgassuk, ann√°l t√∂bbet gyakoroltunk a pr√≥baverzi√≥val, ami √ļgy n√©zett ki, mint az eredeti, √©s ha siker√ľlt 3 m√°sodpercre befogni vele az ŇĎrmester √°ltal r√∂ptetett t√°vir√°ny√≠t√≥s kisrep√ľlŇĎt, elkezdett cs√∂r√∂gni, mint egy hatalmas vekker. Ezt m√©g √©n is √∂nfeledten √©lveztem. Nem mintha valaha siker√ľlt volna 3 m√°sodpercre befognom a kisrep√ľlŇĎt.

Szóval, a hadtörténet bemutatása óriási ziccersorozat, a Hadtörténeti viszont nemhogy kihagyja a ziccereket, ki sem megy a pályára.

Advertisement

M√©gis √∂r√ľl√∂k, hogy elment√ľnk. Az egyik unalmas, √ľvegezett t√°rl√≥ba n√©zve ugyanis megtudtam, hogy a szabads√°gharc l√©nyeg√©ben egy nagy, √∂nfeledt, a Magyar Kir√°lys√°g eg√©sz ter√ľlet√©t bej√°r√≥ Gay Pride volt. Eg√©sz m√°s ezek ut√°n elk√©pzelni Bem "Ap√≥" √©s PetŇĎfi "S√°ndor" "haditan√°cs√°t" a seggesv√°ri csata elŇĎtt: