N√©h√°ny napja kering a neten a Munk√°cson √©lŇĎ Popovicsn√© Palojtay M√°rta levele, melyben √©rz√©kletesen √≠rja le, mik mennek arrafel√© mostan√°ban. Ezt akkor √©n reblogolom nektek.

Popovics B√©la helyt√∂rt√©n√©sz feles√©ge innen k√∂lt√∂z√∂tt oda a 90-es √©vek k√∂zep√©n ‚Äď nem volt gyakori az ilyesmi az elm√ļlt hetven √©vben ‚Äď, √©s soha nem arr√≥l volt h√≠res a szubkult√ļr√°kban, hogy sokat panaszkodott volna. Igaz, v√©g√ľl is ez sem dr√°m√°z√°s, csak helyzetle√≠r√°s.

Ti, akik ismertek, tudjátok, hogy már 18 éve Kárpátalján élek. Többször meséltem is már többeteknek arról, milyen itt a helyzet.

A mai napon viszont arra jutottam, hogy ha valamikor, akkor most igaz√°n sz√ľks√©g van arra, hogy a seg√≠ts√©geteket k√©rjem ‚Äď nem a saj√°t csal√°dunk, hanem az egyre t√∂bb k√©ts√©gbeesett ember sz√°m√°ra. Nem szeretek dr√°maian fogalmazni, de most t√©nyleg k√©ts√©gbeejtŇĎ a helyzet K√°rp√°talj√°n.

A h√≠rekbŇĎl biztos hallottatok m√°r az ukrajnai h√°bor√ļr√≥l, lehet, hogy arr√≥l is, hogy √∂sszeomlott a hrivnya √°rfolyama, √©s teljesen elszabadultak az √°rak.

Az utóbbi hetekben mindenki döbbenten figyeli a folyamatokat.

Ma reggel egy eur√≥ m√°r 36,7 hrivny√°t √©rt. Ez azt jelenti, hogy pl. az ap√≥som havi 1000 hrivny√°s nyugd√≠ja 27 eur√≥, a 115 hrivny√°s forint√°rfolyammal sz√°molva havi 8690 forint. A minib√°lb√©r (1218 hr) most 33 eur√≥. Teh√°t egy nyugd√≠jasnak kevesebb mint napi 1 Eur√≥b√≥l, egy minim√°lb√©ren dolgoz√≥nak, aki adott esetben a csal√°dj√°t is eltartja, alig t√∂bb mint napi 1 eur√≥b√≥l kellene meg√©lni. Ezzel lejjebb ment√ľnk az √©letsz√≠nvonalban, mint Banglades, Gh√°na vagy Zambia, ott enn√©l t√∂bbet keresnek.

Az √°rak viszont nem afrikaiak, sŇĎt naponta t√∂bb alkalommal n√∂vekednek, a legt√∂bb helyen ki sem √≠rj√°k m√°r. (Ez annak k√∂sz√∂nhetŇĎ, hogy kev√©s a helyi termel√©s, a gazdas√°g alapvetŇĎen import alap√ļ.) Az alapvetŇĎ √©lelmiszerek pedig eltŇĪnŇĎben vannak: napok √≥ta hi√°ba keresek lisztet √©s olajat, cukrot el√©g keveset l√°ttam, nagyon dr√°g√°n. Az √©lelmiszerhi√°ny rem√©lhetŇĎleg ideiglenes, a p√©nzhi√°ny biztos nem. Az IMF nyom√°s√°ra a korm√°ny √©v v√©g√©ig befagyasztotta (nem emeli) a fizet√©seket √©s nyugd√≠jakat, viszont a g√°z √©s villany √°r√°t a vil√°gpiaci √°rra emelik. (El nem tudom k√©pzelni, hogy lesz, mikor ezekbŇĎl a fizet√©sekbŇĎl a legalapvetŇĎbb √©lelmiszerekre se jut az elsz√°llt √°rak mellett.)

Nemr√©g √∂sszej√∂ttek az itteni magyars√°g meghat√°roz√≥ k√©pviselŇĎi, √©s arra jutottak, hogy az 1944-es m√°lenkij robot √≥ta (amikor minden 18 √©s 50 √©v k√∂z√∂tti f√©rfit elvittek) most van a legnagyobb kr√≠zis. Egyr√©szt a besoroz√°sok miatt (18-60! √©vesig b√°rkit vihetnek a h√°bor√ļba, √©s pl. a debalcevei katlanban √©pp a munk√°csi hadoszt√°ly szorult be √©s harcolt, teh√°t a k√°rp√°taljaiak, sokan meghaltak vagy megsebes√ľltek), m√°sr√©szt a kil√°t√°stalan gazdas√°gi helyzet miatt.

Ennyi a l√©nyeg, a tov√°bbiakban a konkr√©t seg√≠ts√©g lehetŇĎs√©geirŇĎl van sz√≥, ezen a linken tal√°ltok √∂tleteket, sz√°mlasz√°mokat, el√©rhetŇĎs√©geket, ha √©rdekel benneteket az ilyesmi.

Advertisement

√Čn k√∂zben egyre ink√°bb kezdem azt gondolni, hogy magyar szemmel Ukrajna lesz a 80-as √©vek v√©g√©nek Rom√°ni√°ja, a k√°rp√°taljai magyarok meg az akkori idŇĎk erd√©lyijei. A konstell√°ci√≥ persze nem pont olyan, egyszerre jobb is, rosszabb is: falurombol√°s nincs, h√°bor√ļ ellenben van.

Tal√°ltam itt m√©g egy √©rdekes cikket az ukr√°n sajt√≥b√≥l. A meglehetŇĎsen hiszt√©rikus √ļjs√°g gyakorlatilag sz√°mon k√©ri a szint√©n munk√°csi Viktor Balog√°n, a megye legbefoly√°sosabb politikus-√ľzletember√©n ‚Äď aki annyi minden volt m√°r, hogy fel sem sorolom, miniszter is t√∂bbek k√∂zt ‚Äď, hogy mi√©rt engedik, hogy a k√°rp√°taljaiak magyar √ļtlev√©lhez jussanak, √©s mi√©rt hagyj√°k, hogy magyar z√°szl√≥kat lengessenek. Baloga nem hagyja mag√°t: azt mondja, ezekkel nincsen semmi gond, magyark√©rd√©s egy√°ltal√°n nincs, √©s t√∂bbsz√∂r is megism√©tli, hogy egyf√©lek√©ppen lehet megakad√°lyozni az √ļtlev√©ljelens√©get. M√©gpedig √ļgy, hogy Ukrajna megteremti a v√≠zummentess√©g felt√©teleit.

Advertisement

Korrekt. Viszont hogy mikor lesz ebbŇĎl valami ‚Äď h√°t azt egyelŇĎre ne is k√©rdezz√©tek.

[a fot√≥ Ukrajn√°ban k√©sz√ľlt n√©h√°ny napja, de nem K√°rp√°talj√°n]