Ma t√∂bb fontos fejlem√©ny is t√∂rt√©nt a korrupci√≥ miatt Amerik√°b√≥l kiutas√≠tott magyar korm√°nyzati figur√°k √ľgy√©ben, folyik a suny√≠t√°s √©s a taktik√°z√°s.

A legt√∂bbet L√°z√°r J√°nos miniszter √°rulta el a Parlamentben, a nemzetbiztons√°gi bizotts√°g √ľl√©s√©n. H√°rom dolgot ism√©telgetett v√©gig:

  1. mi Amerika bar√°tai vagyunk
  2. fingunk sincs, kiket √©rint az √ľgy
  3. ha seg√≠tene Amerika, felt√°rhatn√°nk az √ľgyet, de nem seg√≠t

A miniszter ezen k√≠v√ľl arra is c√©lozgatott, mekkora k√©ptelens√©g megtudniuk, hogy a 100 ezer korm√°nyzati alkalmazottb√≥l kiket √©rint a tilt√°s.

Ez a porhint√©s k√ľl√∂n√∂sen nyilv√°nval√≥, hiszen az eg√©sz √ľgy messze legdurv√°bb eleme az az egyelŇĎre az √©rintett √°ltal sem c√°folt pletyka, hogy Vida Ildik√≥ NAV-eln√∂k is a list√°n van. √Čs L√°z√°r √ļgy tett, mintha nem pontosan egy darab telefonh√≠v√°sba ker√ľlt volna legal√°bb annyit megtudnia, igaz-e a h√≠rnek ez a r√©sze.

IdŇĎh√ļz√°sra j√°tsz√≥ szerepl√©se ut√°n az biztosnak l√°tszik, hogy:

  • a korm√°ny valamilyen fokon megijedt a kem√©ny amerikai l√©p√©sektŇĎl (hiszen nem t√°madnak vissza agressz√≠van, mint gyakran szoktak, L√°z√°r pedig t√©nyleg vagy harmincszor pend√≠tette meg az "Amerika a bar√°tunk" tematik√°t)
  • nyilv√°nval√≥an sokkal t√∂bbet tudnak az √©rintettek list√°j√°r√≥l, mint amit el√°rulnak; feltehetŇĎleg az eg√©szet ismerik, de ha nem is, annyit garant√°ltan, hogy √©rintett-e a NAV-eln√∂k
  • az eredeti korrupci√≥s √ľgy igen k√≠nos lehet a korm√°nyra n√©zve, ha nem √≠gy lenne, m√°r l√©ptek volna valamit, nem t√∂ketlenkedn√©nek
  • a korm√°nyzati kommunik√°ci√≥ arra utal, hogy sz√©pen el akarj√°k altatni az √ľgyet, az amerikai f√©lre tolva a felelŇĎss√©get, ami√©rt nem ŇĎk nyomoznak a magyarok helyett

Advertisement

Andr√© Goodfriend amerikai √ľgyvivŇĎ sajt√≥besz√©get√©s√©n viszont az der√ľlt ki, hogy:

Advertisement

  • Amerika nagyon nem akarja, hogy a magyar korm√°nynak siker√ľlj√∂n elaltania az √ľgyet
  • ez t√©nyleg igen komoly tesztje a magyar lojalit√°snak, ebbŇĎl a szempontb√≥l az eg√©sz t√©nyleg √∂sszef√ľgghet az Orb√°n-korm√°ny heves Putyin-bar√°ts√°g√°val
  • Szijj√°rt√≥ k√ľl√ľgyminiszert j√≥l meg fogj√°k fingatni Washingtonban

Az Index √©s az √Ātl√°tsz√≥ mai cikkei alapj√°n tal√°n t√©nyleg az amerikai √©toljagy√°rt√≥l k√©rt korrupci√≥s p√©nz volt a kirobbant√≥ ok, b√°r ez egyelŇĎre persze bizonytalan elm√©let.

Advertisement

Advertisement

Az √ľgy megmagyar√°zhatatlan balf√°c√°nja a Sz√°zadv√©g Alap√≠tv√°ny. Ha nem robbantj√°k ki az eg√©sz botr√°nyt a saj√°t lapjukban, a Napi Gazdas√°gban √≠ratott, dezinform√°ci√≥gyan√ļs cikkel, a kutya nem gondoln√°, hogy ŇĎk kapt√°k volna a korrupci√≥s p√©nzt. √ćgy viszont siker√ľlt ezt a hamis l√°tszatot kelteni√ľk saj√°t maguk ellen, pedig soha senki nem publik√°lt semmilyen erre vonatkoz√≥ bizony√≠t√©kot. Ekkora PR-√∂nt√∂k√∂nsz√ļr√°st ritk√°n l√°tni.

Mi lesz most?

Ezt a h√≥h√©r tudja. Az biztosnak n√©z ki, hogy a korm√°nynak kell valami B-terv, mert az elsŇĎ napok idŇĎh√ļz√≥s-altat√≥s taktik√°ja az amerikaiak elsz√°nts√°ga miatt nem fog bej√∂nni. Vagyis a hazai sajt√≥ban mŇĪk√∂dhet a kif√°raszt√°s, de ez az√©rt nagyobb √ľggy√© f√ļj√≥dott ann√°l, hogy ennyivel le lehessen tudni. Ha a Sz√°zadv√©g t√©nyleg √©rintett lenne, pap√≠rforma szerint biztosan soha nem lesz rendes nyomoz√°s. Ez egyben lehetŇĎs√©g is, hogy a korm√°ny leoltsa a huhog√≥kat, √©s p√°rtatlan nyomoz√°s v√©g√©n az igazs√°gszolg√°ltat√°s kez√©re adja a bŇĪn√∂s√∂ket, ha vannak.

Advertisement

Valamit l√©pni√ľk kell. Ez az √ľgy a hazai m√©di√°ban a legfanatikusabb h√≠veiknek tal√°n eladhat√≥ √ļjabb Magyarorsz√°g elleni t√°mad√°sk√©nt, erŇĎs√≠tve az ostromlottv√°r-tudatot. De az a baj, hogy a Fidesz-korm√°nyt nem a mindennel megetethetŇĎ rajong√≥i, hanem az EU √©s a vil√°ggazdas√°g szereplŇĎinek tŇĎkeelhelyz√©sei tartj√°k hatalmon. A vil√°g szem√©ben pedig ez rettentŇĎen k√≠nos eset.

Ez a botr√°ny emiatt igazi, Medgyessy P√©ter-i √©rtelemben vett √ļtel√°ga√∂zkod√°s: a Fidesznek el kell d√∂ntenie, hogy alapvetŇĎen a szabad, liber√°lis vil√°ggal tart-e (ebben az esetben terel√©s helyett √©rdemi vizsg√°latot ind√≠t, amit z√°ros idŇĎn bel√ľl be is fejez), vagy gyorsan m√©g m√©lyebbre f√ļrja mag√°t Vlagyimir Putyin segg alak√ļ p√©nzt√°rc√°j√°ban.

Advertisement

A j√≥ h√≠r az, hogy egyelŇĎre abszol√ļte van v√°laszt√°si lehetŇĎs√©g!

Fotó: Kovács Attila/MTI