Azt lehetett hinni, hogy legalább a gyerekeket szeretik. Szívszorító beleolvasni a törvénybe, ami államosítja a tankönyvkiadást. Ezek után már csak azt kell bevezetni, hogy 3 évente lehessen Nyugatra utazni.

Ha igaz√°n el akarsz szomorodni, √©s azt akarod √©rezni, hogy itt t√©nyleg az emigr√°l√°s az egyetlen megold√°s, akkor olvass bele a Balog Zolt√°n miniszter √°ltal vas√°rnap √©jjel beny√ļjtott t√∂rv√©nyjavaslatba, ami teljes eg√©sz√©ben √°llamos√≠tja a tank√∂nyvkiad√°st.

Kev√©s ter√ľlet van, ahol az olvas√≥ piac- vagy kapitalizmusszeretet√©tŇĎl, illetve -ut√°lat√°t√≥l f√ľggetlen√ľl annyira egy√©rtelmŇĪ lenne a szabad, piaci megold√°s nyilv√°nval√≥ elŇĎnye az √°llamival szemben, mint a tank√∂nyvkiad√°sban. Nem neh√©z bel√°tni, hogy 100 k√ľl√∂nb√∂zŇĎ piaci szereplŇĎ a m√∂g√∂tte √°ll√≥ t√∂bbezres szerzŇĎg√°rd√°val v√°ltozatosabb, izgalmasabb sokr√©tŇĪbb k√≠n√°latot tud ny√ļjtani, mint 1, hi√°ba lesz az az egy sokkal nagyobb, mint most b√°rmelyik j√°t√©kos.

Nem neh√©z bel√°tni, hogy egy sz√°zszereplŇĎs piac sokkal jobban k√©pes korrig√°lni, ha gyeng√©bb minŇĎs√©gŇĪ k√∂nyvek jelennek meg, mint egy monopoliz√°lt √°llami. Nem neh√©z bel√°tni, hogy az √ļj megk√∂zel√≠t√©sek, friss pedag√≥giai √©s tudom√°nyos eredm√©nyek sokkal gyorsabban tudnak beker√ľlni egy olyan rendszerbe, ami egym√°st√≥l f√ľggetlen, egym√°ssal versenyzŇĎ kisebb, rugalmasabb szereplŇĎkbŇĎl √°ll, mint egy olyanba, ami egyetlen, hatalmas egys√©gbŇĎl √°ll.

Nem neh√©z bel√°tni, hogy egy sokszereplŇĎs piacon, ahol rengeteg v√°laszt√°si lehetŇĎs√©ge marad az iskol√°knak, egy-k√©t-h√°rom darab rossz, k√°ros, ostobas√°gokat √≠r√≥ tank√∂nyv nem jelent komoly vesz√©lyt. M√°rpedig ostobas√°g mindig √°tcs√ļszhat a szŇĪrŇĎn. Bezzeg a leendŇĎ rendszerben, amelyikben kateg√≥ri√°nk√©nt k√©tfajta k√∂nyv k√∂z√ľl v√°laszthatnak majd az iskol√°k, egyetlen elcseszett tank√∂nyv iskol√°k ezreiben m√©rgezheti meg a gyerekek agy√°t.

Advertisement

Az √°llamos√≠tott tank√∂nyvpiac, illetve az enged√©lyezett tank√∂nyvek sz√°m√°nak radik√°lis cs√∂kkent√©se, amellett, hogy a fogyaszt√≥knak, vagyis a gyerekeknek rosszabb, mert szŇĪk√≠ti a k√≠n√°latot, arra is lehetŇĎs√©get ad, hogy a mindenkori korm√°nyok m√°r hat√©ves korban elkezdhess√©k a leendŇĎ v√°laszt√≥k ideol√≥giai alap√ļ √°tgy√ļr√°s√°t. Az az elm√ļlth√°rom√©v tapasztalatai alapj√°n a nem fideszut√°l√≥ olvas√≥nak is nyilv√°nval√≥, hogy a mostani korm√°ny egyetlen lehetŇĎs√©get sem hagy ki a tot√°lis propagand√°ra. De a kult√ļrharc azt√°n v√©gk√©pp az alap√©rtelmezett tev√©kenys√©g√ľk r√©sze. Mostant√≥l minimum ott lesz a k√≠s√©rt√©s, hogy m√°r a legfog√©konyabb koroszt√°lyokban elkezdj√©k a bullshitel√©st. Szeg√©ny szerencs√©tlen gyerekek! √Čn legal√°bb p√©nzt kapok az√©rt, hogy a sok kommunik√°ci√≥s maszlagot elolvassam. De azt egy, a fideszes kult√ļrhacot kedvelŇĎ √©s a saj√°t gyerekeinek direkte k√≠v√°n√≥ olvas√≥ is bel√°tja tal√°n, hogy jobb az a rendszer, ahol az ember nem Helyi T√©ma-szinten ismerkedik meg mondjuk a t√∂rt√©nelemmel. M√°rpedig az √ļj rendszerben a k√≠s√©rt√©s minimum meglesz erre. √Čs az sem jav√≠t rajta, ha mondjuk valamikor t√∂rt√©nik egy korm√°nyv√°lt√°s.

K√ľl√∂n √©rdekes, hogy Balog t√∂rv√©nyjavaslat√°b√≥l mennyire ki√ľtk√∂zik az alapvetŇĎ piacelleness√©g. Ha a korm√°ny t√©nyleg az egyenletes sz√≠nvonal√ļ, mindenki sz√°m√°ra el√©rhetŇĎ k√∂zoktat√°st akarta volna biztos√≠tani, sŇĎt m√©g ha a saj√°t ideol√≥giai szempontjait is √©rv√©nyesteni akarta volna, azt is nyugodtan megtehette volna a piaci rendszer megtart√°sa melletti szorosabb √°llami kontrollal a tartalom ter√ľlet√©n. A sz√∂vegbŇĎl azonban nem is az s√ľt, hogy a Fidesz nem b√≠zik a piacban vagy nem szereti, hanem az, hogy gyŇĪl√∂li √©s az egyik legfŇĎbb ellens√©g√©nek tartja.

Szomor√ļ, hogy a t√∂rv√©ny a kimdzsongunista tartalmat milyen szellemi sz√≠nvonalon vezeti elŇĎ. (Persze lehet, hogy egyszerŇĪen van, amit m√°r nem lehet n√≠v√≥san prezent√°lni.) A propagandakorm√°ny arra is k√©ptelen volt, hogy egy elfogadhat√≥an hangz√≥ indokl√°st szerkesszen a sz√©gyenteljes jogszab√°lyhoz.

Advertisement

√ćgy indul a remek magyar√°zat

A Korm√°ny √©s a Magyar Orsz√°ggyŇĪl√©s sz√°nd√©ka szerint a t√°rsadalmi egyenlŇĎtlens√©gek cs√∂kkent√©se √©rdek√©ben minden, a nemzeti k√∂znevel√©st √©rintŇĎ szab√°lyoz√°si ter√ľleten t√∂rekedni kell arra, hogy a szabad piaci mechanizmusokra √©s a nem √°llami, hanem piaci szereplŇĎk bevon√°s√°ra √©p√ľlŇĎ k√∂zszolg√°ltat√°sok funkci√≥zavarai ne okozhassanak ell√°t√°si neh√©zs√©geket, amelyek h√°tr√°nyos helyzetbe hozhatnak b√°rmely tanul√≥t, nevel√©si-oktat√°si int√©zm√©nyt, amelynek k√∂vetkezt√©ben a Nemzeti alaptantervben meghat√°rozott minim√°lis tud√°startalmak, k√∂vetelm√©nyek √≠gy nem tudnak megval√≥sulni.

Milyen ell√°t√°si neh√©zs√©geket? Ha valaha lett volna ilyesmi, a sz√∂veg megeml√≠ti, de mivel nem volt, k√∂d√∂sen riogat azzal, hogy ak√°r valami durva is t√∂rt√©nhetne, ha nem ker√ľlne minden √°llami k√©zbe. √Čs k√ľl√∂n par√≥dia - vagy ink√°bb az agyal√°gyults√°g jele - hogy valaki az √∂ssze l√©tezŇĎ √©rv k√∂z√ľl pont azzal v√©dje a monopoliz√°lt √°llami megold√°st, hogy az majd kik√ľsz√∂b√∂li az "ell√°t√°si neh√©zs√©geket". A javak √°llami elŇĎ√°llt√°s√°nak √©s eloszt√°s√°nak az eddig lezajlott vil√°gt√∂rt√©nelem sor√°n a legjellemzŇĎbb tulajdons√°ga √©ppen az volt, hogy okszerŇĪen ell√°t√°si neh√©zs√©geket okozott. Ez√©rt bukott meg a Szovjetuni√≥, √©s ez√©rt fog cs√ļny√°n megbukni az Orb√°n-f√©le szovjetrendszer is.

Advertisement

A sz√∂veg k√∂vetkezŇĎ r√©sze az√©rt √©rdekes, mert l√©nyeg√©ben azt fejtegeti, hogy a piaci tank√∂nykiad√°si az√©rt rossz, mert piaci, ami √∂nmag√°ban val√≥ rossz. Profit=Gonosz. Ezt a sz√∂vegr√©szt nyugodtan kioll√≥zhattuk volna a vil√°g kev√©s megmaradt uralkod√≥ kommunista p√°rtj√°nak valamelyik nyugati fogyaszt√°sra sz√°nt bros√ļr√°j√°b√≥l.

A nemzeti k√∂znevel√©si rendszerben a Nemzeti alaptanterv √©s a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kerettantervek r√©v√©n a tanul√≥k r√©sz√©re √°llamilag meghat√°rozott √©s elv√°rt tud√°s elm√©ly√≠t√©s√©t t√°mogat√≥ tank√∂nyvek elŇĎ√°ll√≠t√°s√°t √©s forgalmaz√°s√°t is alapvetŇĎen piaci mechanizmusok hat√°rozz√°k meg, ezzel befoly√°solva azt is, hogy milyen az iskol√°k tank√∂nyvv√°laszt√°sa, ez√°ltal meghat√°rozva azt is, hogy egy adott iskola adott tanul√≥ja melyik piaci alapon mŇĪk√∂dŇĎ kiad√≥ melyik tank√∂nyv√©bŇĎl tanul. A k√∂znevel√©s tank√∂nyvell√°t√°s√°nak saj√°toss√°ga, hogy a pedag√≥gus k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szakmai √©s piaci hat√°sok eredŇĎjek√©nt v√°laszt tank√∂nyvet az √°ltala oktatott tanul√≥knak. Olyan tank√∂nyveket, amelyeket piaci mechanizmusok keretei k√∂z√∂tt √°ll√≠t elŇĎ valamely ‚Äď jelenleg t√∂bb mint sz√°z ‚Äď kiad√≥, √©s az orsz√°gos tank√∂nyv-elŇĎ√°ll√≠t√°s folyamat√°ban a kiad√≥i marketing-mechanizmusok sz√©les t√°rh√°za befoly√°solja az iskol√°k majdani tank√∂nyvv√°laszt√°s√°t. A jelenleg hat√°lyos szab√°lyoz√°st tartalmaz√≥ tank√∂nyvpiac rendj√©rŇĎl sz√≥l√≥ 2001. √©vi XXXVII. t√∂rv√©ny nem az √°llami felelŇĎss√©gv√°llal√°s √©s az √°llami k√∂zfeladat ell√°t√°s elveire √©p√≠tkezik, hanem arra, hogy lehetŇĎv√© tegye, hogy a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ piaci szereplŇĎk, gazd√°lkod√≥ szervezetek ‚Äď jogi keretek k√∂z√∂tt ‚Äď szabad piaci mechanizmusokkal is √©lve min√©l nagyobb p√©ld√°nysz√°mot sz√°ll√≠tsanak a k√∂znevel√©s r√©sz√©t k√©pezŇĎ iskol√°kba, ez√°ltal is t√∂rekedve a min√©l magasabb profit megszerz√©s√©re.

√Čs ami a legszebb, miut√°n az indol√°s √∂ssze-vissza hablatyolt, azt az√©rt megvillantja, hogy a full √°llami rendszerbe be√©p√≠tett√©k azt a lehetŇĎs√©get, hogy a kiv√°lasztott fideszes politikai-√ľzleti bizniszpartnerek az√©rt m√©gis r√©szes√ľlhessenek megrendel√©sekben:

Mindezek alapj√°n sz√ľks√©gess√© v√°lt, hogy az √°llam a jelenlegi k√∂znevel√©si tank√∂nyvpiaci szab√°lyoz√°si keretek helyett √ļj szab√°lyoz√°si kereteket alkosson. Olyan szab√°lyrendszert, olyan √ļj t√∂rv√©nyt, amely a piaci mechanizmusok √©s a tank√∂nyvkiad√≥k egym√°ssal t√∂rt√©nŇĎ verseng√©se helyett megteremti az √°llam felelŇĎss√©g√©t, azt az √°llami garanci√°t, amely alapj√°n az √°llam saj√°t √°llami tank√∂nyvkiad√≥val, k√≠s√©rleti tank√∂nyvfejleszt√©s√©vel is biztos√≠tja a j√∂vŇĎben a tank√∂nyveket az iskol√°knak, de nem kiz√°rva ebbŇĎl azt sem, hogy ahol indokolt, fenntartsa a nem √°llami tulajdonban √°ll√≥ kiad√≥k tank√∂nyvfejleszt√©sbe val√≥ bevon√°s√°nak lehetŇĎs√©g√©t.

Advertisement

A Balog-javaslat √°ltal sug√°rzott vil√°gk√©p akkor is elkeser√≠tŇĎ, ha az ember nem f√©l att√≥l, hogy ezek a minden fenntart√°s n√©lk√ľl nyomul√≥ alakok politikaliag befoly√°solni akarj√°k majd a politik√°r√≥l m√©g mit sem sejtŇĎ gyerekeit. Ez egyszerŇĪen beszŇĪk√ľlt, g√∂rcs√∂s, provinci√°lis √©s f√°jdalmasan buta vil√°gk√©p, ami idŇĎvel ilyen √©retts√©gizŇĎket is fog produk√°lni.