Hogy a fenébe győzte le Beck Beyoncét?

Illustration for article titled Hogy a fenébe győzte le Beck Beyoncét?

Még mindig nem csitulnak a Grammy-díjkiosztó utáni viták, a tűzre csak olaj volt Kanye West kitörése. De vannak kész válaszok is.

Advertisement

Ki az a Beck?

Forrnak az indulatok, hogy győzhette le Beyoncét a legjobb album kategóriában egy 44 éves énekes, aki már jó tizenöt éve nincs igazán előtérben. Ráadásul Beyoncé lemezéből a többszörösét adták el annak, amennyi a Morning Phase-ből elfogyott.

Advertisement

Természetesen fel is teszik páran a kérdést a Twitteren, hogy ki az a Beck, bár sajnos ebből a műfajból az Arcade Fire sokkal viccesebb volt (úristen, annak már négy éve!).

Tehát hogyan győzhette le Beyoncét?

A Buzzfeed öt indokot is felhozott Beck mellett egy rendkívül népszerű posztban, melybe a mai popzenével kapcsolatos diskurzus összes demagógiáját belesűrítette ("Nem is Beyoncé írja a számait!", "Beyoncé nem játszik egy hangszeren sem!" stb.), viszont Kanye West orrát mindig vicces beleverni a saját hülyeségébe, és itt ő dobálózott az "artistry" (kb. művészi teljesítmény) kifejezéssel. (Erre hivatkozva szólította fel Becket, hogy adja oda a díját Beyoncénak.)

Advertisement
Illustration for article titled Hogy a fenébe győzte le Beck Beyoncét?

A két összehasonlítás azt mutatja, hány dalszerző dolgozott Beyoncé és Beck lemezén, illetve hány hangszeren játszottak ők maguk. Nyilván nem ez a fokmérője annak, hogy mennyire jó egy produkció, meg ettől még Beyoncé nem lesz Britney, akinek tényleg minimális ráhatása van csak a saját lemezeire. De ha úgy lenne, akkor mi van? Elvis Presley-n se kéri számon senki a fentieket, és mégis el szokás ismerni.

Advertisement
Illustration for article titled Hogy a fenébe győzte le Beck Beyoncét?

Ezzel együtt ha már egyszer Kanye West bedobta a csodafegyvert, a művészi teljesítményt, legalábbis vicces ez a két fenti összehasonlítás. A cikk további érvei Beck mellett:

  1. jobbak a szövegei
  2. már akkor érdemelt volna egy Grammyt, amikor Beyoncé csak 15 éves volt
  3. egyszer megdobta Thurston Moore-t egy cipővel

És még egy lehetséges indok

Végül a Crazy Days and Nights blog szellőztetett meg egy infót arról, hogy a nevén nem nevezett Beck a szcientológusok és a Grammy-bizottság közötti háttéralku eredménye. Minderre azért volt szükség, mert január végén mutatták be a Going Clear című dokumentumfilmet, amely lerántja a leplet az egyház üzelmeiről, a szektának pedig kellett valami pozitív fejlemény, ami némiképp ellensúlyozza a film okozta károkat. (Aki nem tudná: Beck szcientológus.)

Advertisement

Végül pedig adjunk helyet annak a véleménynek is, amely hozzám a legközelebb áll:

mégis, kit érdekel a Grammy?

[címlapkép: Getty]

Share This Story

Get our newsletter