Nem hitték el, hogy művészmozik sztárja képes megrendezni pár akciójelentet, ezen bukott el az Egri csillagok óta várt Nagyköltségvetésű Kardos-Kalandos Magyar Akciófilm.

Megjött a Nemzeti Filmalap nyilatkozata, hogy vége, most már egészen biztosan elbukott a Toldi-projekt.

A 2,5 milliárd forintosra tervezett költségvetésű, nagyszabásúnak szánt, reprezentatív alkotással Európába is be akart törni az Andy Vajna vezette Filmalap. Hiába azonban az itthon és a nemzetköti fesztiválokon igen sikeres rendező, hiába volt kész jó régen a forgatókönyv és állt össze a stáb, a forgatás csak nem akart elindulni.

Pálfi hosszas hallgatás után nyilatkozta le, hogy a konfliktus azon robbant ki, hogy Vajna nem hitte el, Pálfi képes élvezetes, fogyasztható akciójeleneteket rendezni, így ezeket egy másik rendezővel csináltatta volna meg. Miközben Pálfi lényegében ezek miatt akart látványos történelmi kalandfilmet rendezni.

Advertisement

A Filmalapot a jelek szerint az sem hatotta meg, hogy a Toldira való várakozás közben Pálfi koreai pénzből leforgatta a Szabadesést, amivel pillanatok alatt igen komoly díjakat nyert. Ez persze megint művészfilm és nem kardos-kalandozós.

A Cink tudomása szerint a projekt megfeneklésében közrejátszhatott az is, hogy a nagy költségvetés és a reprezentatív nemzeti téma miatt a kormányzaton belül többen is Andy Vajnát játszottak az ügyben, vagyis beleszóltak. Nekem egy egészen más kulturális területen dolgozó, de befolyásos fideszes megmondóember magyarázta hosszan, hogy a Toldit miért teszi maga a témája alkalmatlanná arra, hogy Magyarországon kívül sikeres lehessen.

Advertisement

Íme a projekt halálát jelentő friss közlemény:

A Magyar Nemzeti Filmalap döntést hozott a TOLDI című filmről

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága azt a döntést hozta, hogy Pálfi György Toldi című filmjének megvalósítását célzó, hosszú ideje tartó tárgyalássorozatot beszünteti, és az eredetileg megvalósításra szánt tervet a továbbiakban nem támogatja, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a Döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt, illetve előzőleg írásban jelezte, hogy amennyiben a Döntőbizottság október 15-ig nem hoz határozatot, akkor lezártnak tekinti az együttműködést.

A film tervezett költségvetése 2,5 milliárd forint, amely a magyarországi és az európai filmgyártási gyakorlatban is szokatlanul magas. Egy ilyen magas költségvetésű projekt finanszírozása mind az adófizető nézőközönség, mind a filmszakma felé jelentős felelősség. A Döntőbizottság szerint még nincsenek meg a feltételei annak, hogy egy ilyen magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani.

Magyar Nemzeti Filmalap

2014. oktĂłber 16.