This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Hivatalos: ez a magyar online média eddigi leghevesebb cicaharca

Illustration for article titled ​Hivatalos: ez a magyar online média eddigi leghevesebb cicaharca

Az Index olyan impresszumot csinált magának, amilyen a 444-nek van? A 444 hirtelen leszedte az összes képet a saját impresszumából!

Advertisement
Illustration for article titled ​Hivatalos: ez a magyar online média eddigi leghevesebb cicaharca

Miközben Amerika Fidesz-rezsim korrupt embereire vadászik, és bármelyik pillanatban jöhet a hír arról, hogy bilincsben raktak repülőre valami vezérfideszest, váratlanul felszikráztak az indulatok a magyar online médiapiacon is.

Advertisement

Miután az Index pénteken bevezetett pár újdonságot, lehetővé téve például a szerzők követését, a ráncfelvarrás részeként megújította az impresszumát is. Megírtam én is, hogy pont olyan lett az eredmény, mint a 444-é. Ami vicces, mert tény, hogy a világban divatos az ilyesmi, de az is tény, hogy nálunk a 444 csinált ilyet először, és az Index korábban például a cikkek pontokba szedett bevezetését is - hogy, hogy nem - pont azután vette át, hogy ez a formai elem a 444-en megjelent. Igaz, hogy ilyesmi létezett máshol is, de amíg nem tetszett meg a 444-nek, az Index sem érdeklődött.

Advertisement

Aztán ott van az Index "Mindeközben" nevű címlapos mikroblogja, ami ugyanaz, mint a 444 műsorvezetése.

Az ügyből, ha jól látom, mostanra hatalmas sértődés lett, a 444-es képek levételét mással nem nagyon lehet magyarázni.

Advertisement

Pedig egy lap impresszumánál jelentéktelenebb dolgot egyszerűen elképzelni sem lehet.

Az online sajtóban a divatos motívumok átemelése a szó szokásos értelmében nem számít lopásnak. Mindenki lop, vagyis mindenki igyekszik a létező megoldások közül a legpraktikusabbakat összemixelni, mindenki figyel mindenkit. Nem példátlan dolog valami teljesen újat kitalálni, de nem is gyakori. Az más kérdés, hogy az ember ennek ellenére nagyokat nevet, amikor valaki gyakorlatilag egy az egyben, elemről elemre lelopja egy másik menő oldal külsejét, mint tette ezt például a vs.hu az indulásakor.

Advertisement

És az is feltűnő, ha egy oldal sorozatban egymás után ugyanannak a konkurensnek veszi át a jellegezetes újításait, rövid időn belül. Nem bűn, nem undorító lopás, de humoros.

Az Index régebben arról volt híres, hogy ügyesen, sokkal a hazai konkurensei előtt megtalálta a világban az átvételre érdemes, progresszív dolgokat. Az Index, vagyis ebből a szempontból Uj Péter, mert az alapvető dizájnkérdéseket végig kézben tartotta. Amióta elment, az Index már Magyarországon is rendszeresen talál követni érdemes példaképet. Minden esetben a 444-et.

Advertisement

Szóval az online tolvajozást nem kell olyan nagyon komolyan venni, itt nyilván az mérgesíti a hangulatot, hogy a 444 túlnyomó részben volt indexesekből áll, az élén Uj Péterrel mint Index-alapítóval.

Én inkább büszke lennék, és örülnék neki, ha minden újításom lenyúlnák, mert az azt jelentené, hogy jókat újítottam, ők meg képtelenek voltak jobbat kitalálni. Dehát nem vagyok Uj Péter.

Share This Story

Get our newsletter