Yoda mester m√°sa egy r√©gi egyh√°zi dokumentumban bukkant fel, S√°mson bibliai t√∂rt√©net√©t illusztr√°lt√°k vele. Az nem vil√°gos, hogy a z√∂ld l√©ny pontosan melyik szereplŇĎt hivatott √°br√°zolni.

Kép: The British Library

A k√©pet a British Library egyik munkat√°rsa, Julian Harrison posztolta ki a k√∂nyvt√°r Medieval Manuscripts nevŇĪ blogj√°ra, r√°ad√°sul egy vers k√≠s√©ret√©ben. A poszttal ‚Äď kilenc m√°sik l√©nyrŇĎl is √≠rnak benne ‚Äď egy√©bk√©nt egy k√∂z√©pkori sz√∂rny√°br√°zol√°sokr√≥l sz√≥l√≥ √ļj k√∂nyvet rekl√°moznak.

Sendak, Burton, Lucas, and Seuss

Their films: medieval monster reuse!

Handsome, playful, quirky, and whimsical

Nothing, it seems, is ever new in principle.

Harrison √ļgy nyilatkozott, hogy nagyon b√≠rn√°, ha t√©nyleg a kilencsz√°z √©ves Yod√°r√≥l mint√°zta volna a figur√°t valami k√∂z√©pkorba t√©vedt idŇĎutaz√≥, de nyilv√°n nem ez a helyzet, val√≥sz√≠nŇĪleg csak √©l√©nk volt az illusztr√°tor fant√°zi√°ja. A Smithfield dekret√°li√°k n√©ven ismert k√∂tet ‚Äď amelyben az √°br√°zol√°s is tal√°lhat√≥ ‚Äď 1300 √©s 1340 k√∂z√© dat√°lhat√≥, Franciaorsz√°g d√©li r√©sz√©rŇĎl sz√°rmazik.

Advertisement

Yoda maga A birodalom visszav√°gban tŇĪnt fel elŇĎsz√∂r, a film 1980-ban ker√ľlt a mozikba. A jedi mester kin√©zet√©t Stuart Freeman maszkmester tal√°lta ki, Yoda arc√°t a saj√°tj√°r√≥l, a b√°b kedves √©s b√∂lcs szemeit pedig Albert Einstein szemeirŇĎl mint√°zta.

via Telegraph, NYDailyNews