Illustration for article titled Híres jedi lovagot találtak egy 14. századi kódex lapjain

Yoda mester mása egy régi egyházi dokumentumban bukkant fel, Sámson bibliai történetét illusztrálták vele. Az nem világos, hogy a zöld lény pontosan melyik szereplőt hivatott ábrázolni.

Illustration for article titled Híres jedi lovagot találtak egy 14. századi kódex lapjain
Advertisement

Kép: The British Library

A képet a British Library egyik munkatársa, Julian Harrison posztolta ki a könyvtár Medieval Manuscripts nevű blogjára, ráadásul egy vers kíséretében. A poszttal – kilenc másik lényről is írnak benne – egyébként egy középkori szörnyábrázolásokról szóló új könyvet reklámoznak.

Sendak, Burton, Lucas, and Seuss

Their films: medieval monster reuse!

Handsome, playful, quirky, and whimsical

Nothing, it seems, is ever new in principle.

Harrison úgy nyilatkozott, hogy nagyon bírná, ha tényleg a kilencszáz éves Yodáról mintázta volna a figurát valami középkorba tévedt időutazó, de nyilván nem ez a helyzet, valószínűleg csak élénk volt az illusztrátor fantáziája. A Smithfield dekretáliák néven ismert kötet – amelyben az ábrázolás is található – 1300 és 1340 közé datálható, Franciaország déli részéről származik.

Yoda maga A birodalom visszavágban tűnt fel először, a film 1980-ban került a mozikba. A jedi mester kinézetét Stuart Freeman maszkmester találta ki, Yoda arcát a sajátjáról, a báb kedves és bölcs szemeit pedig Albert Einstein szemeiről mintázta.

via Telegraph, NYDailyNews

Share This Story

Get our newsletter