Yoda mester mása egy régi egyházi dokumentumban bukkant fel, Sámson bibliai történetét illusztrálták vele. Az nem világos, hogy a zöld lény pontosan melyik szereplőt hivatott ábrázolni.

Kép: The British Library

A képet a British Library egyik munkatársa, Julian Harrison posztolta ki a könyvtár Medieval Manuscripts nevű blogjára, ráadásul egy vers kíséretében. A poszttal – kilenc másik lényről is írnak benne – egyébként egy középkori szörnyábrázolásokról szóló új könyvet reklámoznak.

Sendak, Burton, Lucas, and Seuss

Their films: medieval monster reuse!

Handsome, playful, quirky, and whimsical

Nothing, it seems, is ever new in principle.

Harrison úgy nyilatkozott, hogy nagyon bírná, ha tényleg a kilencszáz éves Yodáról mintázta volna a figurát valami középkorba tévedt időutazó, de nyilván nem ez a helyzet, valószínűleg csak élénk volt az illusztrátor fantáziája. A Smithfield dekretáliák néven ismert kötet – amelyben az ábrázolás is található – 1300 és 1340 közé datálható, Franciaország déli részéről származik.

Advertisement

Yoda maga A birodalom visszavágban tűnt fel először, a film 1980-ban került a mozikba. A jedi mester kinézetét Stuart Freeman maszkmester találta ki, Yoda arcát a sajátjáról, a báb kedves és bölcs szemeit pedig Albert Einstein szemeiről mintázta.

via Telegraph, NYDailyNews