Illustration for article titled Himalája ellen játssza első meccsét Székelyföld futballválogatottja

Nem tréfálok, Wenczel Kristóf budapesti sportjogász kezdeményezésére a Székelyföld Labdarúgó Egyesületet januárban felvették az NF-Tanácsba, amelyet szekelyhon.ro cikke szerint a nem FIFA-tag labdarúgó-válogatottak alkotnak. Világbajnokságra is mennek.

Advertisement

A székely válogatott létrehozása még folyamatban van, de az már biztos: május 31-én játssza első hivatalos mérkőzését Himalája ellen. Hogy hol, azt még nem tudni.

Továbbá:

A 2003. december 12-én alakult NF-Tanács célja, hogy minden olyan labdarúgó-válogatott számára nemzetközi szereplést biztosítson, amely etnikai, földrajzi vagy politikai helyzete miatt nem lehet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tagja. Az NF-Tanács labdarúgótornája – a FIFA labdarúgó-világbajnokságának mintájára – a VIVA-világbajnokság, amelyet eddig ötször rendeztek meg. Az első vébét Lappföld nyerte, majd Padánia uralma következett, az észak-olaszországi régió egymás után háromszor nyert. Legutóbb Kurdisztán lett első, a döntőben 2-1-re legyőzte Észak-Ciprus válogatottját.

Advertisement

Az idei vb helyszíne egyelőre nem ismert, és a pontos dátum sem, ez május 20-án fog kiderülni, amikor az NF-Tanács sajtótájékoztatót tart. Valószínű, hogy Finnországban lesz a tíznapos torna, tizenhat csapattal.

Székely szövetségi kapitány már van, őt Jakab Zoltánnak hívják, csapat még nincs. Azt mondják, nem véletlenül beszélnek Székelyföld válogatottjáról, és nem pedig székely nemzeti csapatról, ugyanis nyitva van a kapu a román futballisták előtt is. Ezzel együtt székely színeket fognak használni, továbbá terveznek felkészülési meccset Katalóniával is.

Advertisement

(balról Wenczel, jobbról Jakab, fotó: szekelyhon.ro)

Share This Story

Get our newsletter