Nem trĂ©fĂĄlok, Wenczel KristĂłf budapesti sportjogĂĄsz kezdemĂ©nyezĂ©sĂ©re a SzĂ©kelyföld LabdarĂșgĂł EgyesĂŒletet januĂĄrban felvettĂ©k az NF-TanĂĄcsba, amelyet szekelyhon.ro cikke szerint a nem FIFA-tag labdarĂșgĂł-vĂĄlogatottak alkotnak. VilĂĄgbajnoksĂĄgra is mennek.

A szĂ©kely vĂĄlogatott lĂ©trehozĂĄsa mĂ©g folyamatban van, de az mĂĄr biztos: mĂĄjus 31-Ă©n jĂĄtssza elsƑ hivatalos mĂ©rkƑzĂ©sĂ©t HimalĂĄja ellen. Hogy hol, azt mĂ©g nem tudni.

TovĂĄbbĂĄ:

A 2003. december 12-Ă©n alakult NF-TanĂĄcs cĂ©lja, hogy minden olyan labdarĂșgĂł-vĂĄlogatott szĂĄmĂĄra nemzetközi szereplĂ©st biztosĂ­tson, amely etnikai, földrajzi vagy politikai helyzete miatt nem lehet a Nemzetközi LabdarĂșgĂł-szövetsĂ©g tagja. Az NF-TanĂĄcs labdarĂșgĂłtornĂĄja – a FIFA labdarĂșgĂł-vilĂĄgbajnoksĂĄgĂĄnak mintĂĄjĂĄra – a VIVA-vilĂĄgbajnoksĂĄg, amelyet eddig ötször rendeztek meg. Az elsƑ vĂ©bĂ©t Lappföld nyerte, majd PadĂĄnia uralma következett, az Ă©szak-olaszorszĂĄgi rĂ©giĂł egymĂĄs utĂĄn hĂĄromszor nyert. LegutĂłbb KurdisztĂĄn lett elsƑ, a döntƑben 2-1-re legyƑzte Észak-Ciprus vĂĄlogatottjĂĄt.

Advertisement

Az idei vb helyszĂ­ne egyelƑre nem ismert, Ă©s a pontos dĂĄtum sem, ez mĂĄjus 20-ĂĄn fog kiderĂŒlni, amikor az NF-TanĂĄcs sajtĂłtĂĄjĂ©koztatĂłt tart. ValĂłszĂ­nƱ, hogy FinnorszĂĄgban lesz a tĂ­znapos torna, tizenhat csapattal.

SzĂ©kely szövetsĂ©gi kapitĂĄny mĂĄr van, Ƒt Jakab ZoltĂĄnnak hĂ­vjĂĄk, csapat mĂ©g nincs. Azt mondjĂĄk, nem vĂ©letlenĂŒl beszĂ©lnek SzĂ©kelyföld vĂĄlogatottjĂĄrĂłl, Ă©s nem pedig szĂ©kely nemzeti csapatrĂłl, ugyanis nyitva van a kapu a romĂĄn futballistĂĄk elƑtt is. Ezzel egyĂŒtt szĂ©kely szĂ­neket fognak hasznĂĄlni, tovĂĄbbĂĄ terveznek felkĂ©szĂŒlĂ©si meccset KatalĂłniĂĄval is.

Advertisement

(balrĂłl Wenczel, jobbrĂłl Jakab, fotĂł: szekelyhon.ro)