Hihetetlen méretű rekord domolykót fogtak

Cink-exkluzív: örökre megdönthetelennek tűnő álomhatár dőlhetett volna meg a hét végén, amikor Biró “Csiró” Attila 74 centis, jóval hat kiló feletti domolykót fogott a Sióból. A hal talán világrekord is, de Biró egy fotó után azonnal visszaengedte.

Nem horgász el sem tudja képzelni, milyen extra különleges fogás ez a domolykó, és hogy micsoda képtelen országos rekordot döntött volna meg valószínűleg Biró Attila – aki egyébként a barátom és ladiktulajdonos társam a Dunán –, ha azonnal el nem ereszti. Eszébe sem jutott megtartani, és tilalmi időszak is van rá amúgy is, május végéig, így belegondolva legálisan nem is nagyon lehetett volna igazolni a fogást. Hacsak véletlenül épp ott nem jár egy halőr pont akkor.

Advertisement

Ez egy olyan horgászat volt, amin, ha ráérek, én is ott lettem volna. De akkor sem én fogtam volna ki a gigahalat, mivel pergettem volna, ez pedig műlégyre jött.

Mérleg nem volt a társaságnál, így csak annyit tudunk, hogy a farokúszó tövéig mérve 74 centis volt a hal, és igen kövér, valószínűleg tele ikrával. A sokat vitatott magyar csúcs 72 centi volt, és ehhez 6,25 kiló. 1987-ben fogta Pul József a Dunán, Gyönyűnél. Jellemző és Csiró fogását is a helyére teszi, hogy miért vitatott és miért ilyen régi a majdnem harmincéves rekord.

A domolykó gyakori hal Magyarországon, a legkisebb patakoktól a csatornákon át a tavakig és nagy folyókig mindenütt él, úszóval, fenéken, pergetve és legyezve is fogható. Vagyis sokan fognak belőle. A nagyját inkább pergetve vagy legyezve. A jellemző mérete húsz-harminc deka, a félkilós a szebb, a kilós a már komoly zsákmány, a kettes álom. Én például bár rengeteg horgászt ismerek, még soha senkit nem hallottam – hencegésből sem – azt állítani, hogy akár csak négykilós domolykót fogott volna. Sőt olyat sem hallottam, hogy bárki halott volna ekkora fogásról. A valóság az, hogy a legügyesebb pergető és legyes ismerőseim egyéni rekordja sem szokta sokkal meghaladni a két kilót, a hármas domolykóról szóló sztorikat meg a tapasztalt ember hümmögve fogadja, bár ügyes pecás esetében elhiszi. A négyeset már nem.

A horgászlapok minden évben csinálnak összesítést az év legnagyobb fogásaiból, ezt a ranglistát 2,5 kiló körüli eredménnyel simán lehet nyerni. Nem nagyon akad halfaj, amelynél ekkora szakadék lenne a nyilvántartott rekord és a tényleges fogások között. Talán emiatt tartják magukat azokat a pletykák, hogy a hivatalos rekordhal igazából amur volt, ami összehúzott szemmel tényleg hasonlít kicsit a domolykóra, és elvileg fogható a Dunán is. Hiszen már 4 vagy 5 kilós domolykókról sem hall az ember soha, nemhogy ekkoráról.

Advertisement

A csodaállat Biró második hala volt vasárnap, és a fogás még különlegesebb attól, hogy 16-os, vagyis mindössze 0,16 milliméteres átmérőjű előkével fogta, ráadásul ekkora zsákmány kiemeléséhez nem volt semmilyen segédeszköze, bónuszként 70 centis híg iszap volt a parton. De mégis kiszedte, lefotózták, aztán visszaengedte.

Hogy hogy, arról nemsokára maga a mester tart élménybeszámolót itt nemsokára. Elöljáróban annyit, hogy szerinte az ekkora domolykót meg sem lehet fogni mással, mint műléggyel.

Share This Story

Get our newsletter