Illustration for article titled Hibernált állapotban várja a napfényt a Philae

A leszállóegység akkumuláturai lemerültek, úgyhogy alvó állapotban várja, hogy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös közelebb kerüljön a Naphoz.

Advertisement

A küldetést nem így tervezték, de még semmi sincs veszve. Kicsit döcögősre sikerült a landolás az üstökösön – a "futómű" bizonyos elemei nem működtek, így a Philae kétszer visszapattant a felszínről. Ennek az lett az eredménye, hogy egy szikla árnyékába került az egység, és a napelemei nem jutnak elég fényhez, hogy biztosítsák a gép energiaellátását.

Advertisement

Viszont már a kezdeti töltöttség felhasználásával is több fontos mérést el tudott végezni a Philae. Ezek közül a két legfontosabb, hogy az élethez szükséges szerves molekulákat és aminosavakat keresett a felszín alatt, illetve a büdös üstökösön található hidrogénizotópokat vizsgálta meg az egység. Ezzel azt szeretnék megállapítani, hogy a földi vízkészlet származhatott-e üstökösökről.

Advertisement

Ráadásul néhány mérés eredményeit a Philae továbbította is a Földre, így rengeteg olyan fontos adathoz jutottunk, amelyeket egyébként nem tudtunk volna megszerezni, úgyhogy az Európai Űrügynökség pozitívan áll a dologhoz. A tíz éve tartó küldetést sikeresnek tekintik, főleg, hogy a Nap közelébe érve simán lehet, hogy az egység felébred.

Illustration for article titled Hibernált állapotban várja a napfényt a Philae
Advertisement

A Rosetta űrszonda pedig továbbra is dolgozik az üstökös mellett.

via Gizmodo

Share This Story

Get our newsletter