Illustration for article titled Hevesi Tamás népzenészkori bajuszával ajánljuk a Magyar Dal Napját

A Magyar Dal Napja elsőre olyan erőltetett összeborulásnak tűnik mint amilyenek a Barackfa-próbálkozások voltak, vagy azok a rendezvények, ahol 60-70 éves popzenészek ünnepeltetik magukat 40-50-esekkel. De becsszó nem ilyen.

Advertisement

Sőt, tulajdonképpen remek dolog, még ha ez a tegnapi sajtájon nem is derült ki teljesen.

Na de mi az a Magyar Dal Napja?

Az indulása elég erőltetett volt pár éve. Amióta vannak a Szigetnek természetes számok halmazán kívül eső napjai, azóta szenvednek velük a szervezők.

Ilyen szenvedés eredménye volt a Magyar Dal Napja. Elsőre elmondva tök jó, hogy mittomén a Tankcsapdától a Dolly Rollig midnenki egy színpadra áll és eljátszik egy-két számot, adózva a magyar nyelvű vokális zene oltárán, de nincs az az ember, aki ezt kibírja a valóságban.

Mert ugye a sok finom kajából is moslék lesz összekotyvasztva, és a moslékot amúgy sem kizárólag finom kajákból csinálják.

Éppen ezért kitalálták, hogy mi lenne, ha az egészet nem egy színpadra gyömöszölnék, hanem szétszórnák tematikusan a városban, sőt az országban. (Sőt, idén lesz például Székelyföldön, Sepsiszentgyörgyön is, meg ha lesz rá keret, akkor Kassán is - ez utóbbi még nem biztos.) Vagyis lejátszották ugyanazt nagyban, mint amit a Szigettel kicsiben az első években.

Az eredmény olyasmi lett, mint a Zene Ünnepe, csak jobban beszálltak a települések, a szórakozóhelyek, meg egy csomó nagy név. Ez utóbbi mondjuk nem biztos, hogy használt az egésznek, de nem szorította ki mindenesetre a kicsi feltörekvőket sem, meg megmaradt egy csomó alternatív helyszín is - sőt egyre újabbak lépnek be. A zenélős villamos például tök jó húzás, természetesen idén is lesz.

Vagyis lett egy jó nagy zenei fesztivál rengeteg lazán kapcsolódó helyszínnel, közös marketinggel és menedzsmenttel. A Magyar Dal Napja szervezői ugyanis nem döntenek a fellépőkről, csak rendszerbe fogják az egész kezdeményezést.

Itt az idei program csemegézzetek belőle - most meg vissza a sajtájra!

A sajtótájékoztatón felsorakozott az összes helyszín képviselője és főbb fellépője és a nagy alapító, Presser Pici bácsi beszélt hozzánk. Presser Pici bácsi beszéde alatt elgondolkoztam, hogy vajon hosszú idők munkájával fejlesztette-e ki az öreg ezt a mormogós motyorgást, vagy magától lett ilyen, de az biztos, hogy most már pont úgy beszél, mint ahogy énekel.

Advertisement

Gondoltam is magamban, hogy milyen lenne, ha fogna néhány szép akkordot, mint FülöpPeti és a beszéde alatt nyomkodna négyet-ötöt, aztán kiadhatná aranylemeznek. Amúgy is oylan szépeket mondott, hogy "gyökereink egyre mélyebbre nyúlnak", meg hogy "szeretetből és örömből próbáljuk", illetve "jó lenne ha itt lenne mindenki az utolsó mesélő embernel is".

Advertisement

Utána bemutatkoztak sorra az összes helyszín. Nem mondom, hogy a másfél órás bemutatkozás cunami alatt nem aludtam el, de azért voltak érdekes részletek.

Például amikor Hevesi Tamás - a városi rendezvények népszerű félplayback-sztárja - elárulta, hogy a nagy békéscsabai életműkoncertjén előveszi népzenei múltját is. Ugyanis ő a Békés Bandában bőgőzött. Rákerestem és mint a fenti képen látható tényleg!

Advertisement

Tatán bemutatják az új Mystery Gang feat Péterfy Bori dalt, Szombathelyen menetrendbe illesztik a 30Y buszát, a pesti Blokk bringás felvonulást szervez, meg ilyenek. Nem fogok programfelsorolásba kezdeni, mindenki - de tényleg mindenki - talál magának értelmes programot ezen a napon: magyardalnapja.hu

Ha Budapesten leszek, engem nagy valószínűséggel az R33-ban találtok meg, de szemezek a Fonó és a Kobuci programjával is.

Advertisement

[A fotó (melyen természetesen a bőgős Hevesi Tamás) a Gyula Anno oldalról való]

Share This Story

Get our newsletter