Gyerekkorunk kedvenc VHS-filmjeivel t√°mad a h√©ten a telev√≠zi√≥, amelynek agresszivit√°sa csak egy j√©gkok√≥z√≥ jakuzavez√©r √ľzletpolitik√°j√°hoz foghat√≥. M√©g szerencse, hogy b√©kemenetileg lesz Hair is. Egy√©bk√©nt pedig: k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂knek Milos Formant.

H√©tfŇĎ: Amerikai nindzsa

Jobban nem is kezdŇĎdhetne az √©v, hiszen a Viasat3 21:00-t√≥l az egyetemes emberi kult√ļra, Nyugat √©s Kelet kanoniz√°lt alf√°j√°t √©s omeg√°j√°t, az Amerikai nindzs√°t tŇĪzi mŇĪsorra. Michael Dudikoff volt az, aki az 1980-as √©v√©k v√©gi n√©pszerŇĪs√©gi list√°k √©l√©rŇĎl k√©pes volt letasz√≠tani Pozsgay Imr√©t, de m√≠g ut√≥bbi a 2000-es √©vekben is alkotm√°nyoz√≥ atya lehetett, Dudikoff valahol a sokadik plasztikai mŇĪt√©tje ut√°n ihat nindzsajelmezben.

Pedig az Amerikai nindzsa egy korszak emblematikus filmje, amely akkora revel√°ci√≥ volt a v√©reshurka- √©s CASCO-rekl√°mok ut√°n, hogy amelyik gyerek l√°tta, menten nindzsa akart lenni, √©s nem Fekete Laci vagy Nyers RezsŇĎ. A c√≠mszerepet eredetileg Chuck Norris j√°tszotta volna, de az orosz √©s kubai terrorist√°k floridai partrasz√°ll√°sa okozta elfoglalts√°ga miatt a minden akci√≥szt√°rn√°l elm√©ly√ľltebb tekintetŇĪ gyermekpszichol√≥gus, Dudikoff kapta meg a nindzsafilmet n√©mi modellked√©s √©s dzs√ļd√≥m√ļlt ut√°n. Ezzel olyan magasra tette a l√©cet, hogy nemhogy a trambulinr√≥l h√°rmas√°val dobbant√≥ nindzsastatiszt√°k, Szergej Bubka se tudta volna √°tugrani.

A hazai nindzsakultuszt megalapoz√≥ filmben Michael Dudikoff eltulajdon√≠tott fegyversz√°ll√≠tm√°nyokat visszak√∂vetelve √©s egy enyh√©n szellemi fogyat√©kos hiszt√©rik√°t v√©dve (Judy Aronson) szembesz√°ll a F√ľl√∂p-szigeteki Simicsk√°val. A kezdeti s√ļrl√≥d√°sok ut√°n seg√≠tŇĎt√°rsa is akad Curtis Jackson (Steve James) szem√©ly√©ben, aki biztos dobog√≥s lenne a Karl Ved√∂rsz-ut√°nzatok d√©l-karolinai verseny√©n. Legend√°s kettŇĎj√ľk elsŇĎ √©s utols√≥, sz√ľrre√°lis vereked√©se, amikor Dudikoff egy v√∂d√∂rrel a fej√©n veri le slaggal. M√©lt√°n kaphatna helyet az Andal√ļziai kutya mellett. Az Amerikai nindzs√°ban van m√©g aljas csapda az anyagell√°t√≥ban √©s egy l√©zerfegyver m√©g aljasabb haszn√°lata is, de k√ľl√∂n√∂sen aj√°nlom figyelembe a lass√≠tott jelenetet, ahol j√≥l l√°that√≥, ahogy a motorral ugrat√≥ Dudikoff-dublŇĎr megfejeli a korm√°nyt.

Kedd: Piszkos Harry

Advertisement


Piszkos Harry-filmeket csak a TCM-en szabad n√©zni. Szerencs√©nk van, ez√ļttal az 1971-es elsŇĎ r√©szt, a Piszkos Harryt adja a csatorna 0:50-tŇĎl. Clint Eastwood √∂nazonos szerepe, Piszkos Harry az ide√°ltipikus republik√°nus karakter, akire csak a Bossz√ļv√°gy-sorozat Paul Kersey-je ver r√°. Hiszen Harry Callahan nyomoz√≥ azt√°n rendet tesz San Francisc√≥ban: p√°ros√°val l√∂vi ki a perverz alakokat, a k√°b√≠t√≥szeres pedig hi√°ba k√ļszik m√°r a f√∂ld√∂n, ell√∂vi a m√°sik t√©rdkal√°cs√°t is.

Callahan tudniillik m√©lyen megveti a szociol√≥gi√°t. Nincsenek k√©rd√©sei, csak v√°laszai. FŇĎleg az elromlott, elferd√ľlt igazs√°gszolg√°ltat√°sra, amellyel szemben a sarki hamburgeres, Budweiser, lŇĎt√©r h√°romsz√∂gben pozicion√°lja mag√°t. ‚ÄěManaps√°g, ha egy zsaru kicsin√°l egy rohadt punkot az utc√°n, jobban teszi, ha el√°ssa a holttest√©t, mert azok a tetves √ľgy√©szek elŇĎbb-ut√≥bb √ļgyis minket v√°gnak a sittre, az igazi bŇĪn√∂s√∂k meg szabadon futhatnak" ‚Äď mondja.

Ez a film t√©telmondata, √©s a cinikus Callahan fel√ľgyelŇĎ nem ehet meg nyugodtan egy whoppert, mert m√°ris t√°sk√°t lop egy harcsabajszos afroamerikai. EbbŇĎl ad√≥dik a republik√°nus programfilmben az egzisztenci√°lis fesz√ľlts√©g, ami kirobbantja a bŇĪn√∂zŇĎket, hogy a film cs√ļcspontjak√©nt Callahan kizsigerelje Skorpi√≥t is, a San Francisc√≥t retteg√©sben tart√≥ egzalt√°lt orvl√∂v√©szt. Hiszen: ‚ÄěEzekhez az emberekhez az √©n m√≥dszereim kellenek." A Pax Americana-vonulat Magnum-f√©tisben tobz√≥d√≥ k√∂telezŇĎ klasszikusa.

Advertisement

Szerda: Hair

Milos Forman musicalfilmj√©t, a Hairt adja 22:10-tŇĎl a Duna. Nyilv√°n m√°r mindenki rongyosra n√©zte, de h√°tt√©rzajnak tov√°bbra is t√∂k√©letes. A cseh rendezŇĎ megtekerte a Broadway-musical befejez√©s√©t, √≠gy lehetett BergerbŇĎl a hippik Krisztusa Treat Williams ihletett alak√≠t√°s√°ban, akit az√≥ta sajnos legink√°bb C-kateg√≥ri√°s parti ŇĎrk√©nt l√°thattunk Michael Dudikoff szintj√©n.

Advertisement

A diktat√ļr√°b√≥l menek√ľlŇĎ Milos Forman az Elszakad√°s √©s a Sz√°ll a kakukk f√©szk√©re ut√°n ez√ļttal is idegenben oktatja a szabads√°gr√≥l Amerik√°t, mindenkinek k√∂telezŇĎ, aki sz√°m√°ra a hajviselet az identit√°s elsŇĎdleges terepe, √©s akinek nem, azt is k√©rem, t√°mogassa ind√≠tv√°nyom, √©s hozzuk Magyarorsz√°gra Milos Formant k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂knek.


Cs√ľt√∂rt√∂k: Nikita

Advertisement

Az √©letet √ļgy kell √©lni, mint Luc Besson: bizony√≠ts magadnak negyven√©ves korodig, hogy kurva j√≥ vagy, azt√°n g√°tl√°stalanul adj el ak√°rmit. Miut√°n Besson az 1989-es A nagy k√©ks√©ggel megcsin√°lta minden idŇĎk legszebb faszm√©regetŇĎs f√©rfifilmj√©t, elsŇĎ feles√©g√©re, a t√©pett Anne Parillaud-ra meg√≠rta az 1990-es Nikita t√∂rt√©net√©t, a nŇĎi akci√≥filmek cs√ļcs√°t, amelyet 21:00-t√≥l tekinthet√ľnk meg a Film+2-n. A hivatalosan kiv√©gzett rendŇĎrgyilkos vad√≥cl√°nyt majdnem t√∂k√©letes b√©rgyilkoss√° k√©pezi ki a titkosszolg√°lat, csak az a baj, hogy a kettŇĎs √©let √©s a megb√≠z√°sok s√ļlya alatt nagyj√°b√≥l a m√°sodik bevet√©sen √∂sszeroppan.

Ha megn√©zz√ľk, alapvetŇĎ k√©ts√©g√ľnk t√°madhat, hogy a nŇĎk t√©nyleg a h√ľvelygomb√°r√≥l besz√©lgetnek-e t√°voz√°sunk ut√°n. A film v√°l√°shoz vezetett, mert Besson mindent h√°tt√©rbe szor√≠tva terroriz√°lta asszony√°t, hogy kihozza belŇĎle a kizs√°km√°nyolt b√©rgyilkosnŇĎt, akinek persze a forgat√°ssal elege lett. A Nikita volt az utols√≥ √°llom√°s a Leon, a profiig vezetŇĎ √ļton, amelyben Besson t√∂k√©lyre vitte a mŇĪv√©szfilm √©s a kommersz, az eur√≥pai √©s az amerikai mozi szintetiz√°l√°s√°t. A zeneszerzŇĎ term√©szetesen Eric Serra.


Péntek: Spartacus

Advertisement


A Howard Fast reg√©ny√©bŇĎl k√©sz√ľlt marxista kardoz√≥s-szand√°los nagyeposzt, az 1960-as Spartacust adja 11:50-tŇĎl a Film+, Hollywood legnagyobb szt√°rjaival √©s t√≠zezer statiszt√°val, akiket nem m√°s, mint a rezzen√©stelen kezŇĪ perfekcionista rendezŇĎg√©niusz, Stanley Kubrick mozgatott. M√©g csak harminck√©t √©vesen, b√©rmunk√°sk√©nt, de √ļgy kezdett, hogy menten kir√ļgott mindenkit, aki visszapof√°zott.

A forgat√≥k√∂nyvet az 1947-ben kommunistaszimp√°tia miatt letart√≥ztatott Dalton Trumbo jegyezte, aki ha tehette, f√ľrdŇĎk√°dban g√©pelt √©s tot√°l alkoholista volt, ezek ut√°n nem meglepŇĎ, hogy a Spartacus egy nem is annyira burkolt √°ll√°sfoglal√°s a mccarthyzmus √©s a hollywoodi feketelist√°k ellen. √ćgy ann√°l ink√°bb gyal√°zat, hogy a 2010-es Spartacus-sorozatban m√°r csak basztak. A segg√°ll√ļ Kirk Douglas √©lete alak√≠t√°s√°t ny√ļjtja a tr√°k rabszolgavez√©r szerep√©ben, sok-sok monol√≥ggal a szabads√°gr√≥l, Laurence Olivier hozza a biszexu√°lisra gy√ļrt Crassust, Tony Curtis Antoniust, Peter Ustinov pedig a gladi√°torist√°ll√≥k Klapk√°j√°t, Batiatust.

A teljes hollywoodi erŇĎdemonstr√°ci√≥hoz m√°r csak Henry Fonda hi√°nyzott volna, √©s hogy a v√©g√©n kimagyar√°zza Spartacust a szarb√≥l, de h√°t nem √≠gy t√∂rt√©nt.

Advertisement

Szombat: James Bond: A mag√°nyos √ľgyn√∂k


Ha valaki megn√©zi a Duna James Bond-sorozat√°ban 20:55-kor kezdŇĎdŇĎ A mag√°nyos √ľgyn√∂k√∂t, r√°j√∂het: az a senki √°ltal sem bizony√≠tott t√©tel, hogy Timothy Dalton a legrosszabb James Bond, akkora hiedelem, mint az, hogy a Hubertus ihatatlan. De ezt m√°r meg√≠rtam az elŇĎzŇĎ r√©sz elŇĎtt, √©s minden ugyan√ļgy √©rv√©nyes ez√ļttal is. √ćz, cs√≠n, tŇĪz, cukor stb.

Advertisement

Vasárnap: Leszámolás Kis-Tokióban


A Film+-on 19:40-tŇĎl vet√≠tendŇĎ Lesz√°mol√°s Kis-Toki√≥ban atyj√°nak nem gyeng√©n lehetett valami fajelm√©leti frusztr√°ci√≥ja, hisz mi m√°sra v√©lhetn√©nk annak filmre √°lmod√°s√°t, ahogy egy √°rja m√°sf√©l √≥r√°ban legyilkolja az √∂sszes szeme el√© ker√ľlŇĎ s√°rg√°t. Dolph Lundgren maga a megtestes√ľlt √úbermensch, egy m√°sik p√≥luson pedig a Szuper Szovjetember, a sz√©lsŇĎs√©gek teh√°t nemcsak a Molotov-Ribbentrop-paktumban, de Lundgrenben is √∂ssze√©rnek.

Advertisement

A Rocky-sorozat hidegh√°bor√ļs r√©sze, a Rocky IV. robotikus szovjet csodabokszol√≥jak√©nt befut√≥ sz√≠n√©sz√≥ri√°s egy multikultur√°lis rendŇĎrt alak√≠t, amit mi sem bizony√≠t jobban, minthogy a t√ľdŇĎgaty√°j√°ba tŇĪrt fekete p√≥l√≥ja f√∂l√© h√ļzott bŇĎrbekecse h√°t√°n a felkelŇĎ Nap fesz√≠t. HŇĎs√ľnk Jap√°nban nŇĎtt fel, mivel apja megsz√°ll√≥ amerikai katona volt a gyerekeknek r√°g√≥gumit osztogat√≥ fajt√°b√≥l, eg√©szen addig, m√≠g a Hirosim√°t√≥l √©s Nagaszakit√≥l frusztr√°lt ŇĎslakosok le nem kaszabolt√°k. Olyanok, akik s√°rg√°k √©s tetov√°ltak, ak√°r a Linkin Park sutyer√°kosa: ‚ÄěAz az elfajzott harcos rend a 12. sz√°zadb√≥l." De nem a jap√°n MŇĪv√©szeti Akad√©mia, hanem a jakuz√°k.

Nehogy k√©ssetek a filmrŇĎl, mert a Lesz√°mol√°s Kis-Toki√≥ban erŇĎsen ind√≠t, ak√°r a wasabis csi√≥. Miut√°n v√©gign√©zhetj√ľk egy kok√≥s kurva eml√©kezetes meggyilkol√°s√°t, Kenner (Dolph Lundgren) a kedvenc b√ľf√©s√©t szek√°l√≥, lila locsol√≥√∂lt√∂ny√∂s √©s friderikuszz√∂ld zak√≥s jakuz√°k szem√©ly√©ben azokba botlik, akik anno legyilkolt√°k apuk√°t s√°padt holdf√©nyben. Dolph persze k√≠m√©letlen√ľl leveri ŇĎket, s k√∂zben v√°ratlan harcost√°rsa is akad az odat√©vedŇĎ Johnny Murata (Brandon Lee) szem√©ly√©ben, hogy egy√ľtt sz√°moljanak le a jakuz√°k L√°z√°r√°val, Josid√°val.

A l√°tsz√≥lag a Back Street Boysb√≥l kiugr√≥, anan√°szfrizur√°s jegyeket mutat√≥ Kenner hamar maga mell√© ok√≠tja a fiatal Bon Jovi-fan Johnny Murat√°t, t√∂bbek k√∂z√∂tt az ilyen tan√≠t√°sokkal, mint hogy: ‚ÄěAz a harcos, aki csak az √∂l√©shez √©rt, k√∂nnyen sebezhetŇĎ; a legnagyobb szamur√°jok gy√∂ny√∂rŇĪ haikukat √≠rtak." Tegye fel a kez√©t, aki m√©g ezut√°n sem rendeln√© meg a Bookline-on Andrassew Iv√°n haikuk√∂tet√©t.