Neve még nincs, de már készült vele tévéinterjú. Úgy néz ki, mintha összekutyultak volna egy tornagyűrűt, egy szörnyű látomást és egy alkoholista bohócot. 300 000 forintba került.

Május elsején, a város 60. születésnapján mutatta be Kazincbarcika a hivatalos kabaláját, amit az önkormányzat tulajdonában lévő Barcika Art Kft. kulturális szervezője és grafikai tervezője, Nagy Gyula álmodott meg, írja a Vastagbőr. Szerintem a megálmodás kicsit túlzás, a névtelen figura inkább úgy néz ki, mintha egy csatornán egyszerre menne a Teletabik és egy tetszőleges film David Cronenberg csúcskorszakából.

Az entitásnak egyelőre nincs neve, azt majd a város vezetése fogja eldönteni a május 21-ével záruló közönségszavazás után. Név nincs, de eredettörténet igen, remélem, már be volt készítve a szmoki, mert innentől fejest ugrunk a kőkemény dilibe:

Évmilliókkal ezelőtt furcsa élőlények éltek a Földön. Két különleges tulajdonságokkal bíró kék és sárga magocska bejárta az egész világot. Utazásuk során varázslatos helyeket láttak, óriási teremtményekkel találkoztak. Végül a Sajó völgyébe sodorta őket a szél. Egyikük Sajókazincon, másikuk Barcikán talált otthonra, ahol épp színes várost kezdtek építeni. Az építkezéstől megrémült magocskák egy elhagyott bányajáratban kerestek menedéket. Itt találtak egymásra, szerelmesek lettek, s az azóta eltelt hatvan év alatt egyesülve, teljes titokban végleges testet öltöttek. Február 1-jén, Kazincbarcika születésnapján megtörtént a csoda, „felszínre tört" a város kabalafigurája. Azóta várja, hogy bemutatkozhasson nektek, kazincbarcikaiaknak!

Advertisement

Én teljesen elmentem volna a hír mellett, ha nem kerül elém a kazincbarcikai tévé műsora, amiben hosszú interjú készült a figurával, és ami simán pályázik minden idők egyik legsúlyosabb vidéki tévéinterjújának címére, pedig Magyarországon azért bőven van verseny a témában.

Nem is tudom, melyik a jobb, a szuperlelkes műsorvezető, a kabala atyja, aki irtó büszke magára, vagy az a szerencsétlen, aki belebújt ebbe a messziről szarvas plüsslepedőnek és vidámparki díszletnek kinéző gúnyába, és nem vesztette el a józan eszét.

Advertisement

Az Átlátszó kikérte a kabalakészítés költségeit, egy nap alatt meg is kapták, abból kiderült, hogy a figura 300 000 forintba került, és eredetileg így nézett ki:

Advertisement

[Vastagbőr]