Illustration for article titled Hetekig rosszat fogok álmodni Kazinbarcika kabalafigurájától

Neve még nincs, de már készült vele tévéinterjú. Úgy néz ki, mintha összekutyultak volna egy tornagyűrűt, egy szörnyű látomást és egy alkoholista bohócot. 300 000 forintba került.

Advertisement

Május elsején, a város 60. születésnapján mutatta be Kazincbarcika a hivatalos kabaláját, amit az önkormányzat tulajdonában lévő Barcika Art Kft. kulturális szervezője és grafikai tervezője, Nagy Gyula álmodott meg, írja a Vastagbőr. Szerintem a megálmodás kicsit túlzás, a névtelen figura inkább úgy néz ki, mintha egy csatornán egyszerre menne a Teletabik és egy tetszőleges film David Cronenberg csúcskorszakából.

Az entitásnak egyelőre nincs neve, azt majd a város vezetése fogja eldönteni a május 21-ével záruló közönségszavazás után. Név nincs, de eredettörténet igen, remélem, már be volt készítve a szmoki, mert innentől fejest ugrunk a kőkemény dilibe:

Évmilliókkal ezelőtt furcsa élőlények éltek a Földön. Két különleges tulajdonságokkal bíró kék és sárga magocska bejárta az egész világot. Utazásuk során varázslatos helyeket láttak, óriási teremtményekkel találkoztak. Végül a Sajó völgyébe sodorta őket a szél. Egyikük Sajókazincon, másikuk Barcikán talált otthonra, ahol épp színes várost kezdtek építeni. Az építkezéstől megrémült magocskák egy elhagyott bányajáratban kerestek menedéket. Itt találtak egymásra, szerelmesek lettek, s az azóta eltelt hatvan év alatt egyesülve, teljes titokban végleges testet öltöttek. Február 1-jén, Kazincbarcika születésnapján megtörtént a csoda, „felszínre tört" a város kabalafigurája. Azóta várja, hogy bemutatkozhasson nektek, kazincbarcikaiaknak!

Advertisement

Én teljesen elmentem volna a hír mellett, ha nem kerül elém a kazincbarcikai tévé műsora, amiben hosszú interjú készült a figurával, és ami simán pályázik minden idők egyik legsúlyosabb vidéki tévéinterjújának címére, pedig Magyarországon azért bőven van verseny a témában.

Nem is tudom, melyik a jobb, a szuperlelkes műsorvezető, a kabala atyja, aki irtó büszke magára, vagy az a szerencsétlen, aki belebújt ebbe a messziről szarvas plüsslepedőnek és vidámparki díszletnek kinéző gúnyába, és nem vesztette el a józan eszét.

Advertisement

Az Átlátszó kikérte a kabalakészítés költségeit, egy nap alatt meg is kapták, abból kiderült, hogy a figura 300 000 forintba került, és eredetileg így nézett ki:

Illustration for article titled Hetekig rosszat fogok álmodni Kazinbarcika kabalafigurájától
Advertisement

[Vastagbőr]

Share This Story

Get our newsletter