Illustration for article titled Hét Teslája van a sarkkörön túl élő norvég szemésznek

A narviki Jens Kratholm tíz évig egy Volkswagen kisbusszal járt, aztán látatlanban vett egy Teslát. Bejött neki, mert rendelt még hatot.

Advertisement

Narvik 220 kilométerre van északra a sarkkörtől, a 68. szélességi fok felett, az évi átlaghőmérséklet 3,8 fok. Kratholmot ez nem zavarja abban, hogy rövidgatyában járjon egy kaliforniai kabrióval. Saját autója egy Roadster, amit úgy vett, hogy Koppenhágában volt a legközelebbi Tesla-szalon, és még csak nem is látta, amikor 2010-ben először hallott róla. Azóta vett még öt ilyet és egy Model S szedánt, feleségének és gyerekeinek.

Kratholmné először csak nevetett dilis férjén, aki egy motor nélküli játékautót vett, aztán rájött, hogy milyen jól működik, és hogy különösen jól bírja a hideget, amiből Norvégiából van épp elég.

Advertisement

Mindez nem annyira bizarr, mint elsőre hangzik. A gazdag és környezettudatos Norvégiában szinte hülye, aki nem elektromos autót vesz, annyi kedvezményt kap, kezdve azzal, hogy a normális autók vételárát másfélszeresére emelő adóktól kapásból mentesül:

  • ingyen lehet parkolni
  • ingyen lehet tölteni
  • lehet buszsávban menni
  • nincs autópályadíj
  • nincs alagútdíj

Forrás: Tesla, Quartz

Share This Story

Get our newsletter