Illustration for article titled Hét határrendészt súlyos évekre ítéltek cigarettacsempészés miatt

A magyar–ukrán határon segítettek egy bandát. Ott, ahonnan ma minden ukrán vámost kirúgatott a miniszterelnök. És ahol a csempészet miatt lövöldözhettek a Pravij Szektor tagjai.

Advertisement

A nap találós kérdése: lehet-e úgy csempészni, hogy a határátkelőnek csak az egyik oldalán fizetem le a vámosokat?

Ezzel a szöveggel osztottam ma meg Albert bejegyzését, ami arról szólt, hogy a parancsnokoktól az utolsó beosztottig minden ukrán vámost kirúgat a kárpátaljai magyar–ukrán határról Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök.

Nem hittem volna, hogy a Blikkben fogom olvasni a választ, ami természetesen az, hogy:

nem.

A Blikk nem azt írta, hogy nem, hanem hírt adott a Nyíregyházi Törvényszék friss, nem jogerős ítéletéről, ami egy 33 tagú csempészbanda tagjaira vonatkozik, köztük hét határrendészre, akik alkalmanként 300-500 ezer forintért engedtek át ukrán zárjegyes illegális szállítmányokat a határon. A vámosok 8-8,5 éveket kaptak, a banda három vezetője 8, 10 és megint 8 évet.

Advertisement

Az akciókba helyi lakosokat is bevontak, akiknek alkalmanként 15-20 ezer forintért azt kellett figyelniük, tiszta-e a levegő.

(Fontos, hogy a nyíregyházi ügyben nem vámosokat, hanem határrendészeket ítéltek el elsőfokon.)

Advertisement

Jacenyuk azért húzhatta meg ezt a lépést, mert a bizarr munkácsi tűzharc oka jó eséllyel a virágzó csempészbiznisz újrafelosztása volt.

Share This Story

Get our newsletter