Igen, j√≥l hallott√°tok, Helmut Kohl, N√©metorsz√°g volt kancell√°rja. Az a n√©met kereszt√©nydemokrata politikus, akinek oly nagy √©rdemei voltak az orsz√°g hidegh√°bor√ļ ut√°ni √ļjraegyes√≠t√©s√©ben.

Kohl 1982-tŇĎl 1998-ig volt az NSZK kancell√°rja. A francia-n√©met kapcsolatok √©s az eur√≥pai integr√°ci√≥ √ľgy√©nek elŇĎremozd√≠t√°s√°r√≥l h√≠res politikus levelet √≠rt Orb√°n Viktornak. Ilyenek vannak benne:

N√©h√°ny napon bel√ľl, √°prilis 6-√°n orsz√°godban parlamenti v√°laszt√°sokra ker√ľl sor, √©s eldŇĎl, hogy a j√∂vŇĎben ki ir√°ny√≠tja korm√°nyfŇĎk√©nt Magyarorsz√°g sors√°t. Ezt a j√≥ alkalmat szeretn√©m megragadni, hogy biztos√≠tsalak arr√≥l, Te √©s p√°rtod, a Fidesz, teljes t√°mogat√°somat √©lvezik.

A term√©szetesen m√©g l√©tezŇĎ minden kih√≠v√°s ellen√©re orsz√°god az elm√ļlt √©vekben korm√°nyz√°sod alatt gazdas√°gilag is √∂rvendetes fejlŇĎd√©sbe kezdett. Ezt az ir√°nyt kell k√∂vetni.

Tudom, egyet√©rt√ľnk abban, hogy mindehhez olyan √©rt√©kalap√ļ politika tartozik, amely megb√≠zhat√≥, k√©pes a vezet√©sre, s ezzel vil√°gos perspekt√≠v√°t ad az embereknek. Ez az√©rt is k√ľl√∂n√∂sen fontos, mert a vil√°g √∂sszetettebb√© v√°lt √©s felgyorsult, a demokr√°cia pedig a m√©dia √ļjfajta form√°in kereszt√ľl m√°sk√©nt √©lhetŇĎ meg √©s √©rz√©kelhetŇĎ.

√Čn ezen most nagyon meglepŇĎdtem.

[MTI]