Helló, Majom úr! Tudod, mi a legjobb dolog most az interneten?

Az a YouTube-csatorna, amely régi músorújságok alapján rekonstruál rádiós zenei műsorokat, a Tánczenei koktéltól a Slágermúzeumon át az Ötórai teáig. Magasról verve bármelyik mai rádió műsorát!

Advertisement

Tavaly ilyenkor jöttem rá, hogy imádom a régi Rádió- és Televízió Újságokat. Már nem tudom, miért, de hetekig hányódott az origós íróasztalomon egy 1978-as RTV, én pedig nem bírtam vele betelni, különös tekintettel a zenés műsorokra, melyeknek előre közölték a pontos programját. (Nem is beszélve a magyarra fordított számcímekről, lásd: Helló, Majom úr!)

Ma már nehéz elhinni, hogy egy héttel korábban tudni lehetett, leadják-e a Tánczenei koktélban vagy az Ötórai teában az In Zaire-t, vagy meg kell-e emiatt hallgatni külön a kívánságműsort is, hátha onnét fel lehet venni magnóra.

Advertisement

Ezek a zenés műsorok harminc-negyven év távlatából nemcsak a nosztalgia miatt érdekesek, hiszen egészen más kép rajzolódik ki belőlük a korszakról, mint ami utólag él bennünk. Egy-egy Tánczenei koktél vagy Popzene sztereóban adás ugyanis kb. harmadarányban tartalmaz tényleg ismert slágereket, a többieket talán hallottam már egyszer, de leginkább soha az életben.

Ez annyira felvillanyozott, hogy fel is mentem a Széchényi Könyvtárba, hogy még átlapozzak több évnyi RTV újságot, és végül így született egy cikk arról, hogy mennyiben járulhatott hozzá ez a ma is tapasztalható alternatív zenei valósághoz, hiszen teljesen esetleges volt, mi jön be külföldről és mi kap egyáltalán lehetőséget arra, hogy megismerje a szélesebb közönség.

Advertisement

A Szelerailway nevű YouTube-felhasználó ennél is sokkal lelkesebb lett, és úgy döntött, önálló műalkotásként rekonstruálja az adásokat: az RTV újság alapján letölti az egyes műsorokban leadott számokat, sorrendben összeszerkeszti őket, és az egész mixet feltölti a YouTube-ra.

Nem számoltam meg, de talán már több száz Tánczenei koktél, Ötórai tea, Slágermúzeum és Zenedélelőtt hallgatható a YouTube-on teljes egészében. Ráadásul az egykori szerkesztők kiléte sem titok, így olyan, rég elfeledett nevek kerülnek elő, mint Csiba Lajos, Divéky István vagy Salánki Hédi, nem is beszélve azokról, akiket el sem felejtettünk, mint B. Tóth László vagy Göczey Zsuzsa. (UPDATE: Divéky István azóta jelentkezett is, Radio-D néven csinál intetnetes rádiót.)

Meg is kerestem Szelerailwayt, aki a rendes nevét nem akarta elárulni, de az összes többi kérdésemre készséggel válaszolt. Így megtudtam, hogy nála is néhány régi RTV újság indította az egészet, amit az egyik kollégájától kapott. Eleinte csak a saját szórakozására állította össze a kilistázott műsorokat, majd tavaly hirtelen ötlettől vezérelve feltöltött hármat is a YouTube-ra, aztán egyre többen kérték, hogy rakjon föl még újabbakat:

A 70-es, 80-as évek a gyermekkoromat és a felnőtté válás időszakát jelentették, rengeteget jelentett nekem a rádió és a könnyűzenei műsorai. Mindig is figyeltem a szerkesztőket és azok összeállításait. Ezek az újságok részletesen tartalmazták az adott műsor tartalmát és készítőit. Egy idő után már tudta az ember, hogy kitől milyen stílust, esetleg zenei csemegét várhat. Ha ma azt mondják valakinek, aki ebben az időszakban hallgatta a rádiót, hogy Göczey Zsuzsa, akkor bizton számíthatott progresszívabb zenékre, a 80-as évek elején pedig az új hullámos zenék meghonosítására. Nekem elsősorban ebben az időszakban ő és Salánki Hédi volt a kedvencem, aki inkább a dallamosabb pop-rock illetve elsősorban a francia (sanzonok) zenei világot mutatta be nekünk, kiegészítve, a komolyzene terén, a csembalómuzsika iránti szeretetével.

Advertisement

Annak, hogy konkrétan a hetvenes, illetve a nyolcvanas évek első felének műsoraira szorítkozik, praktikus okai vannak, de hátha valaki tud hasznos információval szolgálni az alábbi problémára:

Az RTV újságokat egy barátom segítségével én fotóztam. Mégpedig egy nagy megyei könyvtárban. Ott kötetbe fűzve 1950–1987- ig bezárólag megtalálható mindegyik példánya. Tervezem, hogy 1987 utáni időszakot is beszerzek valahogy, de ezen időszakból tudomásom szerint csak Széchenyi könyvtárban lelhetők fel példányok, ott viszont nem lehet fotózni, talán a Szabó Ervin Könyvtár jöhet szóba még, ott nem tudom, engedélyezik-e a fényképezést.

Advertisement

Sok visszajelzést is kapott már, bár maguk az egykori szerkesztők még nem keresték meg. Viszont a Wastaps együttes igen, melynek egy száma szerepel egy 1983-as Tánczenei koktélban, ezért ez Szelerailway kedvenc Tánczenei koktélja. A tiéd melyik?

Share This Story

Get our newsletter