A Design Termin√°lban kedden megny√≠lt a 2B3D - Budapest 3D Printing Days, ami a magyar 3D nyomtat√≥s startupokat mutatja be. Retr√≥futurizmus √©s hatalmas keny√©rs√ľtŇĎk a belv√°ros k√∂zponti √ľvegh√°z√°ban.

A 3D nyomtat√°sr√≥l nekem k√©t dolog jut eszembe, persze egyik sem hasonl√≠t hozz√° igaz√°n, de legal√°bb mindkettŇĎ a Star TrekbŇĎl van. Az egyik a sorozatban mŇĪk√∂dŇĎ fŇĎzŇĎg√©pek, vagyis azok a kis lyukak a falakban, amik mellett csak meg kell nyomni egy gombot √©s m√°ris k√©sz a gŇĎz√∂lgŇĎ tea vagy az igazi sz√©kelyk√°poszta. A m√°sik meg a teleport√°l√°s ugyanebben a sorozatban, vagyis az az elm√©let, hogy b√°rmilyen dolgot lehet transzport√°lni egyik messzi pontb√≥l a m√°sikba, azon az √°ron, hogy sz√©tbontja a cucc az atomjaidat √©s m√°shol √∂sszerakja. A 3D nyomtat√°s sor√°n az egyik sem t√∂rt√©nik. Nem a semmibŇĎl lesznek a t√°rgyak, igaz, a kajag√©p is biztos valami olyan √ľzemanyaggal, amit ink√°bb nem √≠rtak meg a forgat√≥k√∂nyv√≠r√≥k. De amikor bel√©ptem a lemenŇĎ nap s√ľt√©s√©tŇĎl nagysz√ľleim kerti f√≥lias√°tr√°ra eml√©keztetŇĎ Design Termin√°lba, akkor elŇĎsz√∂r is √ļgy √©reztem magam, mint egy gyorsan √©r√©sre buzd√≠tott paprika, m√°sr√©szt meg mintha t√©nyleg a j√∂vŇĎbe √©rkeztem volna meg.

A j√∂vŇĎ pedig biztos a 3D nyomtat√°s lesz, nem felt√©tlen√ľl az√©rt, mert t√∂bb gy√°rt√≥ sz√≥r√≥lapj√°n is ez √°ll, hanem mert a sz√°m√≠t√°stechnika √©s vele √°ltal√°ban a felhaszn√°l√≥i technol√≥gi√°k fejlŇĎd√©se tele van olyan mozzanatokkal, amikor az eredetileg iparinak haszn√°lt elj√°r√°sok hirtelen otthon is el√©rhetŇĎek lesznek. Ilyen a sima nyomtat√°s is, b√°r nem kell betŇĪszedŇĎnek tanulni, ha ki akarok nyomtatni egy √∂nkorm√°nyzati k√©relmet, ugyan√≠gy nem kell elf√°radnom a Hungarotonhoz, ha szeretn√©k √≠rni egy DVD-t. A 3D nyomtat√≥k egyelŇĎre m√©g horribilis √∂sszegbe ker√ľlnek ahhoz, hogy ezt vehess√ľk a sz√ľleinknek kar√°csonyra: az egyik ki√°ll√≠tott darab 15.000 amerikai doll√°rn√°l kezdŇĎdik, a legt√∂bb startup pedig nem a k√©sz√ľl√©k√©t, hanem a szolg√°ltat√°sait rekl√°mozza. De ahogy CD-√≠r√≥k lettek p√°r √©v leforg√°sa alatt alaptartoz√©kok, √ļgy lesz mondjuk 10 √©v m√ļlva minden h√°ztart√°sban 3D nyomtat√≥. √öristen, mekkor√°t fogok √©n r√∂h√∂gni, ha 10 √©v m√ļlva megtal√°lom ezt a posztot √©s kider√ľl, hogy ez egy Laserdischez hasonl√≠t√≥ zs√°kutca √©s mondjuk r√°ad√°sul pillanatok alatt r√°kot is okoz!

A Design Termin√°lban ki√°ll√≠t√≥ startupok szerint a k√∂vetkezŇĎkre lehet haszn√°lni ezeket a k√©sz√ľl√©keket: orvostudom√°nyban haszn√°lt prot√©zisek, d√≠szt√°rgyak, modern mŇĪv√©szet, alkatr√©szek, k√ľty√ľk √©s dilik. Engem legjobban az ut√≥bbi √©rdekelt, a melegtŇĎl izzad√≥ √©s majdnem fuldokl√≥ szakemberek k√∂z√∂tt √ļgy k√∂r√∂ztem, hogy b√°rmikor fel tudjam tenni a c√≠mben is emlegetett k√©rd√©st, de azt√°n hamar bel√°ttam, hogy ha valahol nem fog menni a Jackassbe oltott Vice-√ļjs√°g√≠r√°s, az egy belv√°rosi startup-tal√°lkoz√≥. √ögyhogy elkezdtem elŇĎsz√∂r egyed√ľl, azt√°n Orosz P√©terrel v√©gign√©zni a ki√°ll√≠tott g√©peket √©s t√°rgyakat. M√©g j√≥, hogy P√©ter csatlakozott, mert n√©lk√ľle nem sz√ļrtam volna ki, hogy az √ļj technol√≥gia elsŇĎ k√©sz√ľl√©keinek olyan robosztus neveket adtak, mint a r√∂gt√∂n megkedvelt MAKERBOT REPLICATOR 2.

Advertisement

A 3D nyomtat√≥kat legjobban √ļgy lehet le√≠rni, mint √≥ri√°sira √©p√≠tett konyhai g√©peket. K√≠s√©rtetiesen hasonl√≠tanak mikrohull√°m√ļ √©s keny√©rs√ľtŇĎkre, r√°ad√°sul amikor meg√°lltam n√©zni, hogyan programozza be a DNS-c√≠met az egyikbe az egyik szakember, akkor n√©zhettem volna azt is, ahogy valaki pr√≥b√°l egy 16 √©s f√©l perces s√ľtŇĎ+grill komb√≥t be√°ll√≠tani egy s√ľltcsirk√©nek. M√©retben volt amelyik egy kisebb aut√≥ra hasonl√≠tott, volt, ami egy mos√≥g√©pre √©s √ļgy is mozgott nyomtat√°s k√∂zben a pulpitus√°n, mintha √©ppen r√°k√©sz√ľlne a centrifug√°ra. Az egyetlen nyomtat√≥, ami elŇĎtt t√©nyleg az√©rt √°lltam meg, mert baromi j√≥l n√©z ki, az pont a magyar fejleszt√©sŇĪ DO3D volt. A DO3D-t √ļgy kell elk√©pzelni, mintha egy retrofuturista bloggernek kellene haszn√°lati eszk√∂zt terveznie, egyszerre hasonl√≠t a minden f√©nyt elnyelŇĎ fekete obeliszkre a 2001: Ňįrod√ľsszei√°b√≥l √©s egy olyan t√°rol√≥ra, amiben a hatvanas √©vek James Bondjaiban tartottak felbecs√ľlhetetlen √©rt√©kŇĪ nukle√°ris deton√°torokat vagy vil√°gh√≠rŇĪ √©kszereket. Hogy k√∂zben k√©pes mondjuk mŇĪanyag fogaskerekeket is gy√°rtani, az m√°r csak a b√≥nusz. A DO3D sz√≥r√≥lapj√°n az √°ll, hogy az √©p√≠t√©si sebess√©ge 10-15 mm/√≥ra, sz√≥val egy tisztess√©ges p√©niszre r√° kellene sz√°nni majdnem egy napot.

Advertisement

Aprop√≥ gy√°rt√°s. Nem kiz√°r√≥lag, de fŇĎleg szintetikus polimereket haszn√°lnak a nyomtat√°s sor√°n, de azon m√©g √©n is meglepŇĎdtem, hogyan t√°rolj√°k a nyersanyagot. Mert a t√∂ltel√©k a nyomtat√≥kba szinte megk√ľl√∂nb√∂ztethetetlen att√≥l a vastag damilt√≥l, amit a combosabb szeg√©lyv√°g√≥kba vagy ipari fŇĪny√≠r√≥kba szoktak t√∂lteni, r√°ad√°sul ugyan√ļgy ors√≥kra cs√°v√°zt√°k fel ŇĎket. PROTIP: Ha mondjuk a j√∂vŇĎben egym√°s mellett tartan√°d a gar√°zsban a polimert √©s a damilt, akkor √≠rd r√°, hogy melyik melyik.

Ok√©, de pontosan mit is kell nyomtatni? Az egyik lehetŇĎs√©g az, hogy AutoCAD-del tervez√ľnk egy modellt, ami nyilv√°n unalmas √©s sz√°raz √©s √©rteni is kell hozz√°, hogy mit csin√°lunk. De mi t√∂rt√©nne akkor, ha valaki √∂tv√∂zn√© a tervez√©st a World of Goo nevŇĪ j√°t√©k egyszerŇĪs√©g√©vel. Ez a jelenleg b√©tatesztben fut√≥ , amit b√°rki ki is pr√≥b√°lhat azonnal ak√°r otthon is. A Leopoly l√©nyege, hogy Painthez hasonl√≠t√≥ eszk√∂z√∂kkel lehet gyurm√°zni modelleket. Nekem p√©ld√°ul odaadt√°k Bruce Willis fej√©t, amibŇĎl p√©niszt nem, de egy elk√ļrt Darth Mault megpr√≥b√°ltam var√°zsolni. A Leopoly csak tervezŇĎprogram, de a k√©sz modellt azt√°n export√°lni lehet vagy r√∂gt√∂n k√ľldeni a legk√∂zelebbi 3D nyomtat√≥hoz.

Advertisement

√Čs hogy mikor lehet nek√ľnk otthon 3D nyomtat√≥? L√∂v√©sem sincs. Szeretn√©m azt gondolni, hogy t√©nyleg 10 √©ven bel√ľl. L√°tom m√°r magam elŇĎtt a lebut√≠tott, elterjedt haszn√°latra tervezett g√©peket, amik minden m√°sodik dolgot rosszul fognak nyomtatni, azt√°n az egy fokkal dr√°g√°bb, de sokkal megb√≠zhat√≥bb v√°ltozatot, azt√°n meg azt, hogy egyszercsak minden monitor mellett lesz egy belŇĎle √©s ott fog zakatolni, ha m√°r megint lenyelt a kutya egy darabot a Catanb√≥l vagy gyorsan nyomtatni kell egy p√∂ck√∂t szekr√©nyhez. A majdnem egy h√©tig tart√≥ ki√°ll√≠t√°s r√©sztvevŇĎi pont azon dolgoznak, hogy ez t√©nyleg a j√∂vŇĎ legyen, hogy b√°rmikor tudjunk gy√°rtani otthon valami olyasmit, amihez r√©gebben komoly ipari technol√≥gia kellett.

A 2B3D - Budapest 3D Printing Days j√ļnius 11. √©s 16. k√∂z√∂tt zajlik a Design Termin√°lban, lesznek workshopok, kerekasztal-besz√©lget√©sek √©s nyugodtan oda lehet menni a ki√°ll√≠t√≥khoz. A bel√©p√©s mindenre ingyenes.

Advertisement

Fotók: Klág Dávid/cink.hu