Illustration for article titled Heimann Zoltán nem akar az év borásza lenni, kiszállt a jelöltek közül

Azt nem tudom még, hogy miért, de meg fogom kérdezni. Néhány hete írtam egy posztot arról, hogy engem is felkértek, jelöljek jelölteket. Aztán az ötös lista nem sokat változott tavaly óta.

Advertisement

Akik közül 2014-ben az év bortemelője kikerül:

  • Bolyki János (Eger): főként a fehérborait bírom, és az ahhoz képest olcsó, jócskán kétezer alatti Indián Nyár – ez egy mindent bele típusú vörös – is finom szokott lennni (tavaly is listázták)
  • Borbély Tamás (Badacsony): a régebbi borait nem igazán szerettem ennek a pincének, öreg hordósan bizonytalan illatúak és ízűek voltak, de azon az olaszrizling-októberes balhén, amiről írtam is, mutattak pár ígéretes dolgot (tavaly is listázták)
  • Dúzsi Tamás (Szekszárd): őt mindenki a rozéiról ismeri, aki ismeri, pedig vörösben sem rossz, igaz, a szubkultúra figyelmének a középpontjában inkább tíz-tizenöt évvel volt, és nem most van ott (tavaly is listázták)
  • Koch Csaba (Alföld): az övé volt az év pincészete az idén, néhány éve próbálkoztam a boraival, nem találtam olyat, ami meggyőzött volna, kevésbé véltem tisztáknak őket, mint pl. a Frittmannokat, a Fontokat vagy a szigetcsépi Gálokat (új a listán)
  • Szőke Mátyás (Mátra): borügyi eszmélésem egyik ikonja a 90-es évek közepéről, elképesztő mennyiséget megittunk V. Proffal a chardonnay-iból és traminiiből – valamint egyszer úgy berúgtam a pincéjében, mint a csacsi –, de ma már ő sem tartozik az internetes borbuzulás favoritjai közé (új a listán)
Advertisement

A Heimann-dologról ezt írják a szervezők:

A díj eddigi életében először fordult elő, hogy az öt jelölt körébe jutott borászok egyike visszamondta a felkérést. Heimann Zoltán negyedik alkalommal került a jelöltek közé. A borász megköszönte a megtisztelő lehetőséget, az őt jelölők támogatását, de úgy döntött, hogy mégsem vesz részt a megmérettetésen.

Advertisement

Ezen a linken az átláthatóság jegyében mindenkit megtaláltok, akik ezt a névsort a jelöléseikkel összerakták. Az én három emberem – Demeter Zoltán (Tokaj), Jásdi István (Csopak), Liptai Zsolt (Pannonhalma) – nem került a top 5-be.

Az év bortermelőjét a borakadémia tagjai választják ki, eredményhirdetés december 5-én.

Advertisement

[a fényképen balról jobbra érvényesül az ábécérend]

Share This Story

Get our newsletter